IKT

Ko je velik sistem ERP v oblaku, je dostopen tudi manjšim podjetjem

Ko so se v podjetju Sico iz Arje vasi odločili prenoviti informacijsko okolje, sprva niso razmišljali o velikih imenih iz sveta programske opreme, na koncu pa jih je skupaj z drugimi aduti prepričala vertikalna usmerjenost rešitev enega izmed največjih ponudnikov.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
12.06.2018 09:25
Čas branja: 3 min

V Sicu so pred dobrim letom številne programske rešitve konsolidirali in poenotili ter prešli na poslovno-informacijski sistem SAP. Želeli so si rešitve, ki bo sposobna obvladovati vse faze proizvodnje in druge poslovne procese – od prodaje do nabave. »Iskali smo platformo, ki bi poenotila obstoječe sisteme ter rešitve, ki bi zmogla tako naročniško kot serijsko proizvodnjo, omogočala enotno spremljanje na več lokacijah in nam ponudila možnosti za nadaljnji razvoj,« se tehnološkega mejnika spominja direktor Marjan Volpe.

Nemci prikimajo, ko omeniš SAP

»Rešitve SAP se je vedno držala oznaka, da je zelo dobra, a temu primerno tudi draga. Ko pa smo podrobno preučili, kaj nam ponuja in za kakšen denar, smo ugotovili, da je strošek njene uporabe povsem primerljiv z rabo več drugih rešitev, pri čemer je SAP ERP bolj učinkovit,« je dejal sogovornik in dodal, da so po dobrem letu uporabe spoznali še dodatno prednost, o kateri prej sploh niso razmišljali. »Če sodeluješ s podjetji v tujini, posebej na nemško govorečem področju, je omemba sistema SAP velika konkurenčna prednost.«

Odločili so se za ERP v oblaku

V Sicu so se odločili za rešitev SAP iz oblaka. Oblačne rešitve so namreč med podjetji čedalje bolj priljubljene predvsem zato, ker obljubljajo nižje stroške poslovanja, saj delujejo v najemnem modelu. Podjetja se tako izognejo (marsikdaj previsoki) začetni naložbi, plačujejo pa le mesečni znesek, ki je lahko vezan na dejansko uporabo rešitve.

Že sama implementacija je skoraj tretjino cenejša

V Sicu so za implementacijo rešitve poskrbeli strokovnjaki podjetja Avtenta, kjer pravijo, da poslovno-informacijski sistem v oblaku rastočim podjetjem omogoča, da hitreje in ceneje pridejo do sodobne tehnologije za digitalno poslovanje. Že implementacija ERP v oblaku je po izkušnjah Avtentinih strokovnjakov do 30 odstotkov hitrejša, pri čemer minimalno moti tekoče poslovanje.

Večja je tudi varnost podatkov

Oblak s poslovnimi rešitvami – v omenjenem primeru gre za oblačno okolje Telekoma Slovenije – skrbi tudi za zgledno varnost podatkov, Ti so shranjeni v varnem podatkovnem središču z vrsto fizičnih in omrežnih varoval, česar si majhna in tudi srednje velika podjetje na svoji lokaciji ne morejo privoščiti. Poleg tega za varnost skrbi več usposobljenih varnostnih strokovnjakov.

Z najemom programske opreme kot storitve iz oblaka se podjetje tudi ne ubada več z informacijsko infrastrukturo, saj za vzdrževanje strojne in programske opreme ter zagotavljanje varnosti skrbi ponudnik, podjetje pa se posveti svojemu temeljnemu poslu.

Podjetje z ambicijami potrebuje sistem, ki mu bo dorasel

Podjetje Sico, ki bo prihodnje leto staro četrt stoletja, se je specializiralo za laserski razrez in preoblikovanje pločevine za malo- ali velikoserijsko proizvodnjo, proizvaja pa tudi cepilce za les in univerzalne drobilnike. So največji ponudnik storitev laserskega razreza in preoblikovanja pločevine v Sloveniji. Vseskozi so rasli organsko. V zadnjih letih poslovanje pospešeno širijo v čedalje več držav, kar je bil tudi eden glavnih razlogov za nadgradnjo informacijske podpore poslovanju. »Podjetje, ki se širi in ima ambicije, potrebuje sistem, ki mu bo dorasel in bo rasel skupaj z njim,« je dejal Volpe. Dodaja, da danes izvajajo bistveno več operacij in dodatnih obdelav na proizvodih kot v preteklosti, kar pa jim ustreza, saj tako dosežejo višjo dodano vrednost in ceno.

Nadaljevali bodo z digitalizacijo proizvodnje

Njihov naslednji izziv je digitalizacijo proizvodnje. Za proizvodno-storitveno naravnano podjetje je obvladovanje proizvodnih procesov ključnega pomena, to pa po Volpetovih besedah brez ustrezno informacijsko podprte in digitalizirane proizvodnje ni več možno. »Zajemanje in kakovostna obdelava podatkov sta ključna prednost našega podjetja pred konkurenco. Če bomo hoteli uspešno delati tudi v prihodnje, nas čakata nadaljnja digitalizacija in robotizacija proizvodnje. Pripravljamo se za korenit zasuk v smeri industrije 4.0.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Tovarna
Partnerji sporočajo
Prednosti, ki jih podjetju pri širitvi omogoča odličen ERP sistem
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Prednosti, ki jih podjetju pri širitvi omogoča odličen ERP sistem (OGLAS)

Preden računate, v kolikšnem času se povrne naložba v sodoben ERP sistem, se je smiselno vprašati, koliko časa še lahko poslujete brez dobrega ERP sistema in koliko to stane

FINANCE
IKT
SAP predstavil medpodjetniško družabno omrežje SAP Business Network
IKT
IKTEsad Jakupović SAP predstavil medpodjetniško družabno omrežje SAP Business Network

SAP je na svoji glavni letni konferenci Sapphire Now 2021 objavil več novih pobud in predstavil vrsto inovacij, ki podjetjem lahko pomagajo posodobiti in digitalizirati poslovne procese ter se preoblikovati v pametna podjetja

FINANCE
IKT
Kakšne koristi prinaša sistem SAP livarjem
IKT
IKTJaka Mandelj Kakšne koristi prinaša sistem SAP livarjem

Livarna potrebuje sistem SAP, ko mora planirati, ker ima resne kupce, ki jim mora dobaviti izdelke na točno določen rok in ne sme zamujati

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
IKT
Kako bo sprememba cen surovin vplivala na poslovni izid
IKT
IKTRedakcija IKT Kako bo sprememba cen surovin vplivala na poslovni izid

To je trenutno eno najbolj perečih vprašanj, na katero si lahko veliko lažje odgovorijo proizvodna podjetja z najsodobnejšim poslovnoinformacijskim sistemom

FINANCE
IKT
Kako platforme preoblikujejo digitalizacijo in trg informacijskih rešitev
IKT
IKTJakob Žorž Kako platforme preoblikujejo digitalizacijo in trg informacijskih rešitev

Samo vprašanje časa je, kdaj bodo prevzele primat v izvajanju poslovnih informacijskih sistemov

FINANCE
IKT
Oblak postal vitalna komponenta IKT-infrastrukture skoraj vsakega podjetja
IKT
IKTEsad Jakupović Oblak postal vitalna komponenta IKT-infrastrukture skoraj vsakega podjetja

Mnoge organizacije oblak dojemajo kot čarobno rešitev, s katero bodo znižale stroške, povečale učinkovitost, hkrati pa pridobile platformo za napredovanje po pandemiji — a rešitve vendarle niso tako preproste.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.