IKT
Oglasno sporočilo

Kako z optimizacijo planov povečati izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti za do 30 odstotkov

Podjetje MIT informatika je izdelalo samostojno rešitev za vizualizacijo proizvodnega plana, ki poleg intuitivnega planiranja delovnih nalogov omogoča razvrščanje oziroma fino terminiranje posameznih tehnoloških postopkov vse do posameznega stroja natančno
Avtor
29.06.2018 09:37
Dopolnjeno: 29.06.2018 10:16
Čas branja: 2 min
Kako z optimizacijo planov povečati izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti za do 30 odstotkov
Digitalizacijo planiranja izpopolnujejo z optimizacijo in avtomatizacijo izdelave plana z uporabo umetne inteligence, ki jo zagotavlja IBM Watson.

V praksi se pogosto pokaže, da si proizvodna podjetja z vlaganji v sodobne stroje in dodatnim zaposlovanjem lahko naredijo več škode kot koristi. Dvignejo se jim stroški amortizacije in dela, česar pa ne morejo pokriti z občutnejšim povečanjem obsega naročil.

»Za nizko učinkovitost proizvodnje je največkrat krivo slabo planiranje. Vsako izboljšanje se neposredno pokaže na povečanju produktivnosti in posledičnem znižanju fiksnih stroškov proizvodnje,« je povedala Slađana Gogić, vodja financ in prodaje v podjetju MIT informatika.

Planiranje na roko in podatki na papirju ubijajo produktivnost

Planiranje proizvodnje poteka po enakih konceptih kot pred 50 leti. Podjetja se zato sploh ne morejo približati maksimalni izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, kar je vzrok za nižjo produktivnost ter višje stroške proizvodnje, kot jih dosega konkurenca.

Podjetja prek informacijskih sistemov sicer obvladujejo tehnološke postopke in normative ter razpisujejo delovne naloge, plane pa še vedno izdelujejo in spremljajo na roko. Naslednja težava je, da se delovni nalogi izpisujejo na papir, kamor se na delovnih centrih ročno vpisujejo časi in količine, ti se nato z zakasnitvijo prepisujejo v informacijski sistem. Planska služba zato nima podatkov o dokončanosti delovnih nalogov in dejanskem sproščanju proizvodnih zmogljivosti. Plani so ohlapni, tako da proizvodne zmogljivosti kljub navidezni zapolnitvi ostajajo neizkoriščene.

Problem so tudi zamude, saj zaradi nerealnih podatkov o trajanju tehnoloških postopkov izvedba naročil traja dlje od načrtovane. Po drugi strani prodaja nima na voljo natančnih podatkov o zasedenosti strojev – kupcu lahko ponudi nedosegljiv dobavni rok ali celo ne sprejme naročila, kljub temu, da stroji stojijo.

Interaktivni planski panel

Planiranje je ena ključnih proizvodnih funkcij, a je še vedno podhranjeno, kar se tiče uporabe sodobnih informacijskih orodij. »ERP vsebuje podatke, ki jih potrebujemo za planiranje proizvodnje, vendar je prikaz teh podatkov tabelaričen, ne pa grafičen. V planskih službah se zato velikokrat zatekajo k uporabi Excela, kar sicer lahko nekoliko izboljša pregled nad planom, vendar ne omogoča interaktivnih podatkov, s katerimi bi postali plani natančnejši,« je razložila Marjeta Povalej, direktorica v podjetju MIT informatika.

Podjetje MIT informatika je izdelalo samostojno rešitev za vizualizacijo proizvodnega plana, ki poleg intuitivnega planiranja delovnih nalogov omogoča razvrščanje oziroma fino terminiranje posameznih tehnoloških postopkov vse do posameznega stroja natančno.

Rešitev zaokroža proces, ki poteka od zajema delovnih nalogov iz poslovnega informacijskega sistema do priprave plana glede na logiko podjetja oziroma prodajne prioritete. Rešitev poleg interaktivnega planskega panela zagotavlja prilagojene preglede za izdelavo izpisov in dokumentov, ki se uporabljajo v proizvodnji, nabavi, prodaji, financah, pri vzdrževanju strojev, vodenju projektov in izvajanju storitev. Prikazane podatke je možno grafično tudi urejati, pri čemer se podatki prenašajo nazaj v poslovni informacijski sistem, na primer predviden čas izdelave.

Sistem MIT za planiranje je možno povezati tudi z rešitvijo za zajem podatkov iz proizvodnje, kar omogoča interaktivne informacije o dokončanosti posameznih operacij na strojih oziroma delovnih nalogov na planskih postavkah ter samodejno zaključevanje delovnih nalogov.

Najhitreje do optimalnega plana

MIT informatika digitalizacijo planiranja izpopolnjuje z optimizacijo in avtomatizacijo izdelave plana z uporabo umetne inteligence, ki jo zagotavlja vodilni svetovni optimizacijski stroj IBM Watson. Planer v rešitvi MIT Planiranje proizvodnje v povezavi z rešitvijo Solopex SOLO načrtuje pripravo materiala, razvršča proizvodnjo, alocira delavce in skladišči. Svoje aktivnosti optimizira s pritiskom na gumb, s katerim nalogo pošlje v optimizacijo IBM Watsonu. Zmožnost deluje kot storitev, ki jo uporabnik plačuje po posamezni transakciji ali po vnaprejšnjem zakupu transakcij.

»Najlepše pri tem je, da je storitev enostavno dostopna in cenovno ugodna, zato omogoča sprejemanje optimalnih odločitev pri organizaciji kompleksnih nalog v proizvodnji, ne glede na velikost podjetja in proizvodno dejavnost,« je še povedala Povalejeva.

Rešitev MIT poleg optimalnega načrtovanja zagotavlja prilagodljivost in prožnost ter takojšen odziv na nepričakovane dogodke, ki se pojavljajo pri vsakdanjem poslovanju. Podjetje tako svoje izdelke proizvaja kar najhitreje in najceneje glede na svoje proizvodne zmogljivosti.