Saj ni res, pa je – Intel je razkril novo varnostno ranljivost Saj ni res, pa je – Intel je razkril novo varnostno ranljivost Poimenovali so jo Foreshadow in je podobna tisti z imenom Spectre, varnostni strokovnjaki pa znova skoraj panično svarijo pred resnimi posledicami
Je novi samsung galaxy note 9 pravi telefon za poslovneže? Je novi samsung galaxy note 9 pravi telefon za poslovneže? Domači mobilni operaterji imajo omejene količine novega telefona že na voljo, cene se začnejo pri 999 evrih
Znamenje za alarm? Politika opeva digitalizacijo, država pa pada po svetovni lestvici Znamenje za alarm? Politika opeva digitalizacijo, država pa pada po svetovni lestvici Na lestvici e-poslovanja v javni upravi je Slovenija glede na leto 2016 zdrsnila kar za 16 mest
Google je predstavil devetega Androida, ki bo bolj varoval zasebnost in preprečeval odvisnost Google je predstavil devetega Androida, ki bo bolj varoval zasebnost in preprečeval odvisnost Deveto različico operacijskega sistema Android so poimenovali Android Pie, uradna oznaka pa bo najverjetneje Android 9.0. Najprej ga bodo namestili na novejše mobilne telefone Pixel.
Naslednji v vrsti direktorjev je CDO, ki je odgovoren za podatke Naslednji v vrsti direktorjev je CDO, ki je odgovoren za podatke Direktor za podatke (CDO oziroma Chief Data Officer) in tudi drugi strokovnjaki s tega področja bodo čedalje bolj iskani, primanjkuje pa jih že zdaj

Nove tehnologije, ki so zaznamovale letošnje svetovno nogometno prvenstvo

Čas branja: 3 min
17.07.2018  20:30
Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji smo videli vrsto novih tehnologij, ki bodo v prihodnje standard na tovrstnih tekmovanjih; nekaj novih že pripravljajo tudi za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022.
Nove tehnologije, ki so zaznamovale letošnje svetovno nogometno prvenstvo
Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji smo videli vrsto novih tehnologij, ki bodo v prihodnje standard na tovrstnih tekmovanjih; nekaj novih že pripravljajo tudi za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022.
Foto: Shutterstock

Tehnologije so imele na vseh dozdajšnjih svetovnih prvenstvih v nogometu zelo pomembno vlogo. Rusija letos v tem smislu ni bila nobena izjema – prav nasprotno, mednarodna nogometna zveza (Fifa) je na 21. svetovnem prvenstvu, ki se je končalo v nedeljo, uporabila vrsto novih tehnoloških rešitev, ki so dobile priložnost, da potrdijo svojo organizacijsko, športno ali medijsko vrednost.

Tehnika golove črte

V nogometu se obračajo milijarde evrov, spremljajo ga milijarde gledalcev po vsem svetu, zato je razumljivo, da so organizatorji in partnerska podjetja zelo pozorni na digitalizacijo. Fifa je napredno tehnološko pomoč sodnikom prvič uvedla leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Braziliji, in sicer v obliki tehnologije golove črte (goal line technology). Tehnologijo so v Rusiji še izboljšali, tako da lahko sistem prek posnetkov iz 14 kamer velike hitrosti samodejno oceni, ali je žoga prestopila golovo črto, ter o tem v eni sami sekundi pošlje signal na sodnikovo uro.

Pomožni videosodnik

Za podobno občutljive položaje pred golom in drugje na igrišču je Fifa za letošnje prvenstvo razvila tudi novo napredno tehnološko pomoč sodnikom, poimenovano pomožni videosodnik (video assisted referees, VAR). Zahteve po videopresojevanju v nogometu obstajajo že dolgo, pri čemer se zagovorniki njegovega uvajanja zanašajo na dobre izkušnje pri ragbiju, tenisu, ameriškem nogometu in celo kriketu.

Pomožni videosodnik pomaga pri nejasnih ali spornih situacijah, kot so doseženi goli, enajstmetrovke, rdeči kartoni ali pomote pri identiteti. VAR so preizkusili na več tekmovanjih, med drugim tudi v Premier ligi. Odzivi nanj so različni, saj nekateri menijo, da preveč posega v spontanost igre.

Sistem, opremljen z ekipo

Sistem VAR, sestavljen iz glavnega VAR in treh pomožnih, je bil nameščen v videooperacijski sobi (VOR) mednarodnega medijskega centra (IBC) v Moskvi.

Za hitre preglede in analize v situacijah, ko je to zahteval sodnik, so uporabljali posnetke iz 33 televizijskih kamer in dveh posebnih kamer za prepovedani položaj, ki so bile vse povezane z VOR. Od teh je bilo 12 kamer za predvajanje počasnih posnetkov (osem za super in štiri za ultra počasne posnetke), na odločilnih tekmah pa so dodali še dve kameri UHD. Komentatorjem in novinarjem je bil na voljo informacijski sistem VAR, ki je vključeval tudi sistem za samodejno generiranje televizijskih grafik.

Sistem za sledenje

Druga velika tehnološka inovacija na svetovnem prvenstvu je bil elektronski sistem za zmogljivosti in sledenje (electronic performance and tracking systems, EPTS), ki je trenerjem vseh 32 ekip prek tablic omogočal dostop do statističnih podatkov o nogometaših in videoposnetkov v realnem času. Vsaka ekipa je imela na voljo tri tablice – eno za analize na tribunah, drugo na klopi in tretjo pri medicinski ekipi. Posamezni podatki, denimo o hitrosti in položaju nogometaša ter spornih dogodkih, so lahko zamujali največ do 30 sekund.

Sistem temelji na kamerah in nosljivih tehnologijah, ki jih je Fifa odobrila leta 2015. Ekipe so imele na voljo podatke o položajih nogometašev – za to sta skrbeli dve optični kameri na glavni tribuni, ki sta spremljali igralce in žogo – ter jih kombinirale s posnetki v živo iz izbranih taktičnih kamer. Sistem EPTS je prav tako vključeval številne komunikacijske naprave obeh moštev za povezovanje s tehničnimi in medicinskimi ekipami prek posebnih delovnih postaj.

Žoga s čipom NFC

Nogometna žoga, okrog katere se je vsaj na prvenstvu »vrtel svet«, je bila tudi drugače v središču pozornosti. Adidas, ki je od leta 1970 uradni dobavitelj žog za svetovno prvenstvo, je žogo telstar 18 opremil z novo elektronsko opremo. V središču žoge je namreč nameščen čip NFC, kakršen poganja plačilne postaje Apple Pay in Android Pay, ki omogoča komunikacijo s pametnim telefonom. Žoga ponuja le podatke o sebi in Adidasu ter nekaj o nogometu in prvenstvu, kar ni namenjeno nogometašem, temveč kupcem. Uvajanje čipa NFC kljub temu pomeni prelom, saj se bodo pozneje, verjetno že v Katarju 2022, pojavile nove vrste uporabe.

5G, UHD, VR …

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji je bilo na voljo več omrežij 5G kot kadarkoli na športnih dogodkih. Takšno omrežje sta ponujala domača operaterja TMS in Megafon, podjetji Ericsson in MTS pa sta zagotovili doslej najnaprednejšo mobilno tehnologijo Massive MIMO z več kot 50 radijskimi postajami 5G na 40 mestih v sedmih od 11 mest, v katerih so potekala tekmovanja. Omrežje je pokrivalo stadione, zabavne cone za mlade in prometna stičišča ter znana mestna območja, kot je Rdeči trg v Moskvi.

Boljša je bila tudi ponudba prenosov v tehnologiji 4K UHD, izboljšane so bile aplikacije za spremljanje prvenstva prek pametnih telefonov, večja je bila ponudba aplikacij za spremljanje prvenstva v navidezni resničnosti. Vse te tehnologije se bodo do naslednjega svetovnega prvenstva v Katarju čez štiri leta še izboljšale.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki Je novi samsung galaxy note 9 pravi telefon za poslovneže?

Domači mobilni operaterji imajo omejene količine novega telefona že na voljo, cene se začnejo pri 999 evrih

IKT
Članki
Članki Znamenje za alarm? Politika opeva digitalizacijo, država pa pada po svetovni lestvici 3

Na lestvici e-poslovanja v javni upravi je Slovenija glede na leto 2016 zdrsnila kar za 16 mest

IKT
Članki
Članki Google je predstavil devetega Androida, ki bo bolj varoval zasebnost in preprečeval odvisnost

Deveto različico operacijskega sistema Android so poimenovali Android Pie, uradna oznaka pa bo najverjetneje Android 9.0. Najprej ga bodo...

IKT
Članki
Članki Veste, kako predvidljiva so vaša gesla? 27

Gesla načeloma ni težko uganiti, sploh če se s tem ukvarja računalnik. Še veliko nevarnejša grožnja od ugibanja je kraja gesel

IKT
Članki
Članki Ne recite še zbogom računalnikom

Stabiliziacija trga prenosnih in namiznih računalnikov v letošnjem prvem in nepričakovana rast v drugem četrtletju nakazujeta, da se bo...

IKT
Članki
Članki Saj ni res, pa je – Intel je razkril novo varnostno ranljivost 2

Poimenovali so jo Foreshadow in je podobna tisti z imenom Spectre, varnostni strokovnjaki pa znova skoraj panično svarijo pred resnimi...

IKT
Članki
Članki PwC: Umetna inteligenca bo ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila

V Veliki Britaniji bo v prihodnjih 20 letih umetna inteligenca pomagala ustvariti 7,2 milijona delovnih mest, kar je le malenkost več, kot...

IKT
Članki
Članki Kako čez poletje (in kljub uredbi GDPR) do rekordne prodaje

Naj poletje ne bo izgovor za manjše prihodke, s tehnologijo lahko prodajo obrnete sebi v prid