IKT

Nove tehnologije, ki so zaznamovale letošnje svetovno nogometno prvenstvo

Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji smo videli vrsto novih tehnologij, ki bodo v prihodnje standard na tovrstnih tekmovanjih; nekaj novih že pripravljajo tudi za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

FINANCE
IKT
Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024
IKT
IZOBRAŽEVANJE
IKTPodpornik projekta Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024

Udeleženci usposabljanja bodo pridobili bistvena znanja za odličnost pri razvoju aplikacij v Microsoftovem ekosistemu

FINANCE
IKT
Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji
IKT
BREZPLAČNI DOGODEK O DIGITALNI PREOBRAZBI
IKTPodpornik projekta Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji

Agencija Spletna postaja, agencija Kokos, Squalomail in Intera organizirajo ekskluzivni brezplačni dogodek, na katerem boste spoznali preizkušene metode premagovanja prodajnih izzivov

FINANCE
IKT
Huawei bo vsako leto 30 mladim strokovnjakom omogočil izobraževanje in finančno podpro – prijave sprejemajo tudi iz Slovenije
IKT
PODPORA MLADIM IKT-TALENTOM
IKTPodpornik projekta Huawei bo vsako leto 30 mladim strokovnjakom omogočil izobraževanje in finančno podpro – prijave sprejemajo tudi iz Slovenije

Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) in Huawei sta lansirala nov globalni program za talente »Generation Connect Young Leadership«

17.07.2018 20:30
Čas branja: 3 min
Nove tehnologije, ki so zaznamovale letošnje svetovno nogometno prvenstvo
Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji smo videli vrsto novih tehnologij, ki bodo v prihodnje standard na tovrstnih tekmovanjih; nekaj novih že pripravljajo tudi za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022. Foto: Shutterstock

Tehnologije so imele na vseh dozdajšnjih svetovnih prvenstvih v nogometu zelo pomembno vlogo. Rusija letos v tem smislu ni bila nobena izjema – prav nasprotno, mednarodna nogometna zveza (Fifa) je na 21. svetovnem prvenstvu, ki se je končalo v nedeljo, uporabila vrsto novih tehnoloških rešitev, ki so dobile priložnost, da potrdijo svojo organizacijsko, športno ali medijsko vrednost.

Tehnika golove črte

V nogometu se obračajo milijarde evrov, spremljajo ga milijarde gledalcev po vsem svetu, zato je razumljivo, da so organizatorji in partnerska podjetja zelo pozorni na digitalizacijo. Fifa je napredno tehnološko pomoč sodnikom prvič uvedla leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Braziliji, in sicer v obliki tehnologije golove črte (goal line technology). Tehnologijo so v Rusiji še izboljšali, tako da lahko sistem prek posnetkov iz 14 kamer velike hitrosti samodejno oceni, ali je žoga prestopila golovo črto, ter o tem v eni sami sekundi pošlje signal na sodnikovo uro.

Pomožni videosodnik

Za podobno občutljive položaje pred golom in drugje na igrišču je Fifa za letošnje prvenstvo razvila tudi novo napredno tehnološko pomoč sodnikom, poimenovano pomožni videosodnik (video assisted referees, VAR). Zahteve po videopresojevanju v nogometu obstajajo že dolgo, pri čemer se zagovorniki njegovega uvajanja zanašajo na dobre izkušnje pri ragbiju, tenisu, ameriškem nogometu in celo kriketu.

Pomožni videosodnik pomaga pri nejasnih ali spornih situacijah, kot so doseženi goli, enajstmetrovke, rdeči kartoni ali pomote pri identiteti. VAR so preizkusili na več tekmovanjih, med drugim tudi v Premier ligi. Odzivi nanj so različni, saj nekateri menijo, da preveč posega v spontanost igre.

Sistem, opremljen z ekipo

Sistem VAR, sestavljen iz glavnega VAR in treh pomožnih, je bil nameščen v videooperacijski sobi (VOR) mednarodnega medijskega centra (IBC) v Moskvi.

Za hitre preglede in analize v situacijah, ko je to zahteval sodnik, so uporabljali posnetke iz 33 televizijskih kamer in dveh posebnih kamer za prepovedani položaj, ki so bile vse povezane z VOR. Od teh je bilo 12 kamer za predvajanje počasnih posnetkov (osem za super in štiri za ultra počasne posnetke), na odločilnih tekmah pa so dodali še dve kameri UHD. Komentatorjem in novinarjem je bil na voljo informacijski sistem VAR, ki je vključeval tudi sistem za samodejno generiranje televizijskih grafik.

Sistem za sledenje

Druga velika tehnološka inovacija na svetovnem prvenstvu je bil elektronski sistem za zmogljivosti in sledenje (electronic performance and tracking systems, EPTS), ki je trenerjem vseh 32 ekip prek tablic omogočal dostop do statističnih podatkov o nogometaših in videoposnetkov v realnem času. Vsaka ekipa je imela na voljo tri tablice – eno za analize na tribunah, drugo na klopi in tretjo pri medicinski ekipi. Posamezni podatki, denimo o hitrosti in položaju nogometaša ter spornih dogodkih, so lahko zamujali največ do 30 sekund.

Sistem temelji na kamerah in nosljivih tehnologijah, ki jih je Fifa odobrila leta 2015. Ekipe so imele na voljo podatke o položajih nogometašev – za to sta skrbeli dve optični kameri na glavni tribuni, ki sta spremljali igralce in žogo – ter jih kombinirale s posnetki v živo iz izbranih taktičnih kamer. Sistem EPTS je prav tako vključeval številne komunikacijske naprave obeh moštev za povezovanje s tehničnimi in medicinskimi ekipami prek posebnih delovnih postaj.

Žoga s čipom NFC

Nogometna žoga, okrog katere se je vsaj na prvenstvu »vrtel svet«, je bila tudi drugače v središču pozornosti. Adidas, ki je od leta 1970 uradni dobavitelj žog za svetovno prvenstvo, je žogo telstar 18 opremil z novo elektronsko opremo. V središču žoge je namreč nameščen čip NFC, kakršen poganja plačilne postaje Apple Pay in Android Pay, ki omogoča komunikacijo s pametnim telefonom. Žoga ponuja le podatke o sebi in Adidasu ter nekaj o nogometu in prvenstvu, kar ni namenjeno nogometašem, temveč kupcem. Uvajanje čipa NFC kljub temu pomeni prelom, saj se bodo pozneje, verjetno že v Katarju 2022, pojavile nove vrste uporabe.

5G, UHD, VR …

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji je bilo na voljo več omrežij 5G kot kadarkoli na športnih dogodkih. Takšno omrežje sta ponujala domača operaterja TMS in Megafon, podjetji Ericsson in MTS pa sta zagotovili doslej najnaprednejšo mobilno tehnologijo Massive MIMO z več kot 50 radijskimi postajami 5G na 40 mestih v sedmih od 11 mest, v katerih so potekala tekmovanja. Omrežje je pokrivalo stadione, zabavne cone za mlade in prometna stičišča ter znana mestna območja, kot je Rdeči trg v Moskvi.

Boljša je bila tudi ponudba prenosov v tehnologiji 4K UHD, izboljšane so bile aplikacije za spremljanje prvenstva prek pametnih telefonov, večja je bila ponudba aplikacij za spremljanje prvenstva v navidezni resničnosti. Vse te tehnologije se bodo do naslednjega svetovnega prvenstva v Katarju čez štiri leta še izboljšale.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
PMM
Pametna mesta brez tehnologije 5G niso možna
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostKlemen Koncilja Pametna mesta brez tehnologije 5G niso možna 8

Znotraj pametnih mest tako rekoč ni področja, kjer tehnologija 5G ne bi mogla prinesti prodornih inovacij.

FINANCE
Okolje & energija
Zdaj je uradno. Poglejte zemljevid (začasno) razpadlega evropskega elektro omrežja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zdaj je uradno. Poglejte zemljevid (začasno) razpadlega evropskega elektro omrežja 8

Objavljeno je uradno poročilo o težavah v elektroenergetskem omrežju celinske Evrope 8. januarja. Povzemamo pa tudi odgovore na nekatera vprašanja o sistemu in razpadu.

FINANCE
Okolje & energija
Kako je v petek evropsko elektroenergetsko omrežje razpadlo na dva dela
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako je v petek evropsko elektroenergetsko omrežje razpadlo na dva dela 30

V petek, 8 januarja, med 14:05 in 15:08 je elektroenergetski sistem celinske Evrope razpadel na dva dela, so sporočili iz združenja evropskih operaterjev prenosnega sistema Entso-e.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
Kaj prinašajo Samsungovi letošnji telefoni
Manager
ManagerMarjan Kodelja Kaj prinašajo Samsungovi letošnji telefoni

Rahle osvežitve lanskih modelov, spremembe pri oblikovanju, procesorjih, ločljivosti zaslonov.

Tovarna
Novice
Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe

Rezultat je višanje vrednosti za kupce, zaposlene in lastnike

FINANCE
Manager
Bo GoPro znova postal zvezda Wall Streeta?
Manager
ManagerDomen Pavlič Bo GoPro znova postal zvezda Wall Streeta?

Poslovni rezultati proizvajalca videokamer se izboljšujejo, vrednost delnice raste.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.