LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office LinkedInu se obeta tesnejša integracija v pisarniško okolje Office Poslovno družabno omrežje bo postalo sestavni del pisarniške zbirke Office, predvsem e-poštnega odjemalca Outlook
Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Nekatere slovenske ponudnike dokumentnih sistemov in rešitev za upravljanje vsebin smo povprašali, kaj se dogaja na domačem trgu, kako se slovenska podjetja pri uvajanju dokumentnih sistemov lahko primerjajo s tujino, po kakšnih storitvah je največ povpraševanja ter kakšne novosti so pripravili letos
Dokument, prosim, naredi mi to Dokument, prosim, naredi mi to »Kako misliš, da bomo dokumentom in sistemom govorili, kaj naj postorijo,« me je z začudenjem pogledal prijatelj ob pogovoru, kako bo videti tehnološko navdahnjena pisarniška prihodnost.

Nove tehnologije, ki so zaznamovale letošnje svetovno nogometno prvenstvo

Čas branja: 3 min
17.07.2018  20:30
Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji smo videli vrsto novih tehnologij, ki bodo v prihodnje standard na tovrstnih tekmovanjih; nekaj novih že pripravljajo tudi za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022.
Nove tehnologije, ki so zaznamovale letošnje svetovno nogometno prvenstvo
Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji smo videli vrsto novih tehnologij, ki bodo v prihodnje standard na tovrstnih tekmovanjih; nekaj novih že pripravljajo tudi za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022.
Foto: Shutterstock

Tehnologije so imele na vseh dozdajšnjih svetovnih prvenstvih v nogometu zelo pomembno vlogo. Rusija letos v tem smislu ni bila nobena izjema – prav nasprotno, mednarodna nogometna zveza (Fifa) je na 21. svetovnem prvenstvu, ki se je končalo v nedeljo, uporabila vrsto novih tehnoloških rešitev, ki so dobile priložnost, da potrdijo svojo organizacijsko, športno ali medijsko vrednost.

Tehnika golove črte

V nogometu se obračajo milijarde evrov, spremljajo ga milijarde gledalcev po vsem svetu, zato je razumljivo, da so organizatorji in partnerska podjetja zelo pozorni na digitalizacijo. Fifa je napredno tehnološko pomoč sodnikom prvič uvedla leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Braziliji, in sicer v obliki tehnologije golove črte (goal line technology). Tehnologijo so v Rusiji še izboljšali, tako da lahko sistem prek posnetkov iz 14 kamer velike hitrosti samodejno oceni, ali je žoga prestopila golovo črto, ter o tem v eni sami sekundi pošlje signal na sodnikovo uro.

Pomožni videosodnik

Za podobno občutljive položaje pred golom in drugje na igrišču je Fifa za letošnje prvenstvo razvila tudi novo napredno tehnološko pomoč sodnikom, poimenovano pomožni videosodnik (video assisted referees, VAR). Zahteve po videopresojevanju v nogometu obstajajo že dolgo, pri čemer se zagovorniki njegovega uvajanja zanašajo na dobre izkušnje pri ragbiju, tenisu, ameriškem nogometu in celo kriketu.

Pomožni videosodnik pomaga pri nejasnih ali spornih situacijah, kot so doseženi goli, enajstmetrovke, rdeči kartoni ali pomote pri identiteti. VAR so preizkusili na več tekmovanjih, med drugim tudi v Premier ligi. Odzivi nanj so različni, saj nekateri menijo, da preveč posega v spontanost igre.

Sistem, opremljen z ekipo

Sistem VAR, sestavljen iz glavnega VAR in treh pomožnih, je bil nameščen v videooperacijski sobi (VOR) mednarodnega medijskega centra (IBC) v Moskvi.

Za hitre preglede in analize v situacijah, ko je to zahteval sodnik, so uporabljali posnetke iz 33 televizijskih kamer in dveh posebnih kamer za prepovedani položaj, ki so bile vse povezane z VOR. Od teh je bilo 12 kamer za predvajanje počasnih posnetkov (osem za super in štiri za ultra počasne posnetke), na odločilnih tekmah pa so dodali še dve kameri UHD. Komentatorjem in novinarjem je bil na voljo informacijski sistem VAR, ki je vključeval tudi sistem za samodejno generiranje televizijskih grafik.

Sistem za sledenje

Druga velika tehnološka inovacija na svetovnem prvenstvu je bil elektronski sistem za zmogljivosti in sledenje (electronic performance and tracking systems, EPTS), ki je trenerjem vseh 32 ekip prek tablic omogočal dostop do statističnih podatkov o nogometaših in videoposnetkov v realnem času. Vsaka ekipa je imela na voljo tri tablice – eno za analize na tribunah, drugo na klopi in tretjo pri medicinski ekipi. Posamezni podatki, denimo o hitrosti in položaju nogometaša ter spornih dogodkih, so lahko zamujali največ do 30 sekund.

Sistem temelji na kamerah in nosljivih tehnologijah, ki jih je Fifa odobrila leta 2015. Ekipe so imele na voljo podatke o položajih nogometašev – za to sta skrbeli dve optični kameri na glavni tribuni, ki sta spremljali igralce in žogo – ter jih kombinirale s posnetki v živo iz izbranih taktičnih kamer. Sistem EPTS je prav tako vključeval številne komunikacijske naprave obeh moštev za povezovanje s tehničnimi in medicinskimi ekipami prek posebnih delovnih postaj.

Žoga s čipom NFC

Nogometna žoga, okrog katere se je vsaj na prvenstvu »vrtel svet«, je bila tudi drugače v središču pozornosti. Adidas, ki je od leta 1970 uradni dobavitelj žog za svetovno prvenstvo, je žogo telstar 18 opremil z novo elektronsko opremo. V središču žoge je namreč nameščen čip NFC, kakršen poganja plačilne postaje Apple Pay in Android Pay, ki omogoča komunikacijo s pametnim telefonom. Žoga ponuja le podatke o sebi in Adidasu ter nekaj o nogometu in prvenstvu, kar ni namenjeno nogometašem, temveč kupcem. Uvajanje čipa NFC kljub temu pomeni prelom, saj se bodo pozneje, verjetno že v Katarju 2022, pojavile nove vrste uporabe.

5G, UHD, VR …

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji je bilo na voljo več omrežij 5G kot kadarkoli na športnih dogodkih. Takšno omrežje sta ponujala domača operaterja TMS in Megafon, podjetji Ericsson in MTS pa sta zagotovili doslej najnaprednejšo mobilno tehnologijo Massive MIMO z več kot 50 radijskimi postajami 5G na 40 mestih v sedmih od 11 mest, v katerih so potekala tekmovanja. Omrežje je pokrivalo stadione, zabavne cone za mlade in prometna stičišča ter znana mestna območja, kot je Rdeči trg v Moskvi.

Boljša je bila tudi ponudba prenosov v tehnologiji 4K UHD, izboljšane so bile aplikacije za spremljanje prvenstva prek pametnih telefonov, večja je bila ponudba aplikacij za spremljanje prvenstva v navidezni resničnosti. Vse te tehnologije se bodo do naslednjega svetovnega prvenstva v Katarju čez štiri leta še izboljšale.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki (intervju) Barbara Tekavec Verlič, CIO leta 2018: Slovenija ima enega najbolj razvitih IKT-sektorjev 2

Barbara Tekavec Verlič, IT-menedžer v Pivovarni Laško Union, je prejemnica dvanajste nagrade CIO leta, ki so jo podelili na osrednjem...

IKT
Članki
Članki To so kandidatke za nagrado CIO leta 2018

Jutri bodo v Kongresnem centru Brdo dvanajstič podelili nagrado CIO leta za izjemne dosežke na področju IKT-menedžmenta v Sloveniji....

IKT
Članki
Članki Koga dejansko posluša vaša spletna aplikacija?

Spletne in druge aplikacije je mogoče enostavno prevarati, če njihovi snovalci niso bili pozorni pri vgradnji varnostnih mehanizmov

IKT
Članki
Članki Dinit Card Services predstavil plačevanje prek obogatene resničnosti

Premierno so prikazali nakup virtualnih dobrin (hologramov) z uporabo očal za obogateno oziroma mešano resničnost HoloLens in mobilnega...

IKT
Članki
Članki Povpraševanje po IKT-izobraževanju raste, posebej po spletnem

Pogledali smo, kako vodilna podjetja s področja IKT-izobraževanja vidijo svoje izobraževalne programe in izkušnje ter širša gibanja...

IKT
Članki
Članki IFA 2018: V Berlinu lahko te dni na vsakem koraku srečaš pamet

Na sejmu potrošniške elektronike, ki je včeraj v Berlinu odprl vrata, spoznavamo, kako nas umetna pamet lahko posluša, a ne nujno tudi...