Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Pomembnih dokumentov je vse več, podjetja je čedalje bolj strah, da jih izgubijo Nekatere slovenske ponudnike dokumentnih sistemov in rešitev za upravljanje vsebin smo povprašali, kaj se dogaja na domačem trgu, kako se slovenska podjetja pri uvajanju dokumentnih sistemov lahko primerjajo s tujino, po kakšnih storitvah je največ povpraševanja ter kakšne novosti so pripravili letos
Dokument, prosim, naredi mi to Dokument, prosim, naredi mi to »Kako misliš, da bomo dokumentom in sistemom govorili, kaj naj postorijo,« me je z začudenjem pogledal prijatelj ob pogovoru, kako bo videti tehnološko navdahnjena pisarniška prihodnost.
Dokumentni sistem ne upravlja le dokumentov Dokumentni sistem ne upravlja le dokumentov Z dokumenti so neločljivo povezani procesi, aplikacije in predvsem ljudje.

Je novi samsung galaxy note 9 pravi telefon za poslovneže?

Čas branja: 3 min
10.08.2018  10:25
Domači mobilni operaterji imajo omejene količine novega telefona že na voljo, cene se začnejo pri 999 evrih
Je novi samsung galaxy note 9 pravi telefon za poslovneže?
Foto: Samsung

Včeraj popoldne je v zvezi z novim Samsungovim tablifonom galaxy note 9 postalo uradno vse, na kar so razna curljanja informacij (tudi tista, ki jih je sprožil Samsung sam) namigovala prejšnje tedne. Diagonala zaslona je zrasla že na 16,3 centimetra (6,4 palca), kar pomeni, da imamo v dlani že pošteno veliko napravo, ki se že spogleduje z merami tablic (najmanjše med njimi imajo namreč centimeter in pol daljšo diagonalo zaslona).

Zaslon AMOLED je vsekakor eden najboljših na trgu. Sliko prikazuje v razkošni, a ne prav standardni ločljivosti 2.960 krat 1.440 pik. Je hkrati tudi največji porabnik energije, zato ima telefon vgrajeno baterijo zmogljivosti štiri tisoč miliamper ur, kar pri nekaterih tekmecih zlahka zagotovi dvodnevno avtonomijo, Samsung pa v oglasih in trženjskih zapisih »jamči« vsaj celodnevno založenost z električnim tokom.

Še najbolj razkošno je odmerjen prostor za hrambo podatkov, osnovna različica ga bo premogla 128 gigabajtov, na voljo pa bo tudi sicer pregrešno draga različica s kar 512 gigabajti prostora, ki cilja predvsem na videofile – ti pač z zajemom videa v ultra visoki ločljivosti 4K ustvarjajo izjemno velike datoteke.

Nestrpno pričakovane revolucionarne kamere vendarle ni

Galaxy note 9 si je vrsto tehničnih rešitev sposodil pri družini galaxy S9, med drugim stereozvočnika AKG s podporo zvočni tehnologiji dolby atmos in glavno kamero z lečami s prilagodljivo zaslonko (f/1,5–2,4). Ločljivost dvojne kamere na hrbtni strani ostaja 12 megapik, da se bo izkazala nekoliko bolje kot pri modelih S9, pa skrbi napredek na področju programske opreme.

V sporočilu za javnost se je Samsung pohvalil, da ima naprava najpametnejšo kamero, kar so jih izdelali doslej, je pa očitno pretiraval s trditvijo, da je najboljša na trgu, kar bodo v prihodnjih dneh gotovo ovrgli številni preizkusi, saj strojno ni na ravni tekmecev. Nadgrajena umetna inteligenca kamere skrbi, da ta bolje prepozna elemente oziroma fotografirane motive, na primer prizorišče in osebe. Te nato samodejno uvrsti v eno izmed 20 kategorij in v nadaljevanju optimizira nastavitve posnetka.

Prve objavljene fotografije pričajo, da je kamera zelo dobra, a primat so Samsungu letos tekmeci vsekakor odvzeli, s tem pa tudi enega najpomembnejših adutov, s katerimi prodajalci uporabnike prepričajo, da za mobilni telefon odštejejo visoko vsoto denarja.

Inovacija, osredotočena na pero

Zaščitni znak družine Note je že od začetkov pero S pen, zaradi katerega so po teh modelih radi posegali tudi poslovneži. Novo pero S pen tokrat prvič vključuje tehnologijo bluetooth, ki uporabniku omogoča še precej več kot kracanje ali ustvarjanje po zaslonu. Lahko ga namreč uporabi kot daljinski upravljalnik za fotografiranje selfijev, za predvajanje večpredstavnostnih vsebin, pa tudi za predstavitev poslovnih vsebin ali diapozitivov. Samsung poleg tega ponuja še orodje, ki razvijalcem aplikacij omogoča integracijo funkcij peresa v njihove rešitve.

Odlična rešitev je samodejno polnjenje. Peresa namreč ni treba zalagati z baterijami ali ga priključiti na polnilnik, saj se polni že s tem, ko je nameščen v svojem žepku v telefonu.

Partnerstvo s škatlico DEX

Samsung note 9 lahko prevzame tudi vlogo računalnika, in sicer v navezi s škatlico DEX, ki je nekakšen HDMI-vmesnik za večje monitorje ali celo televizorje, na katere nato preslika svoj uporabniški vmesnik in prilagodi način uporabe. Uporabnik lahko v tem primeru pametni telefon uporabi kot drsno ploščico ali namesto miške ter na njegovem za dotik občutljivem zaslonu lažje opravlja izbiro elementov, pa tudi prenos vsebin med različnimi aplikacijami in uporabo številnih oken na zaslonu.

Prvi primerki že v Sloveniji

Domači mobilni operaterji imajo omejene količine novega telefona že na voljo, zato bodo najbolj neučakani lahko hitro prišli do njega, vsem drugim pa so zagotovili dodatne ugodnosti, če telefon prednaročijo v prvih dveh tednih po izidu.

In še odgovor na vprašanje iz naslova sem dolžan. Zdi se, da je galaxy note 9 pravšnja izbira za poslovneže, vsi drugi uporabniki pa bodo raje ostali pri modelih S9 ali prestopili v drug tabor k fotografsko ter večpredstavnostno bolj navdihnjenim konkurentom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki (intervju) Barbara Tekavec Verlič, CIO leta 2018: Slovenija ima enega najbolj razvitih IKT-sektorjev 2

Barbara Tekavec Verlič, IT-menedžer v Pivovarni Laško Union, je prejemnica dvanajste nagrade CIO leta, ki so jo podelili na osrednjem...

IKT
Članki
Članki To so kandidatke za nagrado CIO leta 2018

Jutri bodo v Kongresnem centru Brdo dvanajstič podelili nagrado CIO leta za izjemne dosežke na področju IKT-menedžmenta v Sloveniji....

IKT
Članki
Članki Koga dejansko posluša vaša spletna aplikacija?

Spletne in druge aplikacije je mogoče enostavno prevarati, če njihovi snovalci niso bili pozorni pri vgradnji varnostnih mehanizmov

IKT
Članki
Članki Dinit Card Services predstavil plačevanje prek obogatene resničnosti

Premierno so prikazali nakup virtualnih dobrin (hologramov) z uporabo očal za obogateno oziroma mešano resničnost HoloLens in mobilnega...

IKT
Članki
Članki Povpraševanje po IKT-izobraževanju raste, posebej po spletnem

Pogledali smo, kako vodilna podjetja s področja IKT-izobraževanja vidijo svoje izobraževalne programe in izkušnje ter širša gibanja...

IKT
Članki
Članki IFA 2018: V Berlinu lahko te dni na vsakem koraku srečaš pamet

Na sejmu potrošniške elektronike, ki je včeraj v Berlinu odprl vrata, spoznavamo, kako nas umetna pamet lahko posluša, a ne nujno tudi...