IKT

(intervju) Barbara Tekavec Verlič, CIO leta 2018: Slovenija ima enega najbolj razvitih IKT-sektorjev

Barbara Tekavec Verlič, IT-menedžer v Pivovarni Laško Union, je prejemnica dvanajste nagrade CIO leta, ki so jo podelili na osrednjem srečanju slovenskih IT-menedžerjev v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Z njo smo se pogovarjali o njenem delu, informatiki in digitalizaciji ter o nagradi in njenem pomenu.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

07.09.2018 15:10
Dopolnjeno: 12.09.2018 21:02
Čas branja: 5 min

Glavni dosežek, s katerim si je Barbara Tekavec Verlič prislužila nagrado, je obsežna digitalizacija, ki jo Pivovarna Laško Union opredeljuje kot eno temeljnih prioritet v svoji strategiji poslovanja. V okviru projekta je bila ena najkompleksnejših implementacij na področju nabave. Z njo so dosegli višjo stopnjo avtomatizacije poslovnih procesov ter večjo transparentnost in poslovno učinkovitost.

Velik preboj je bil dosežen tudi na področju poslovne analitike v prodaji, financah in kontrolingu, kjer so bistveno optimizirali čas, ki ga zaposleni potrebujejo za pripravo in obdelavo podatkov, ter zagotovili razpoložljivost potrebnih poročil od koderkoli in kadarkoli.

Podjetje je uspešno dokončalo popolno integracijo v Heinekenovo omrežje ter zagotovilo celostno podporo poslovnim procesom in izboljšalo podporo uporabnikom.

Kakšna sta status in vloga IT-oddelka v Pivovarni?

V zadnjih letih, ko se ukvarjamo z digitalno preobrazbo, se je spremenilo marsikaj. Digitalna tehnologija se je integrirala v vsa področja življenja. Spremenila je način, kako podjetja delujejo na eni strani, na drugi pa tudi potrošniki od podjetij pričakujejo vse bolj personalizirane storitve, odlično uporabniško izkušnjo, konec koncev tudi neprekinjeno razpoložljivost. Digitalizacija je zato ena temeljnih prioritet v naši strategiji poslovanja. Tako tudi oddelek informatike ni le podporna služba, temveč je vsakodnevni sogovornik vsem drugim poslovnim funkcijam.

Kaj je vaš glavni IT-dosežek, ki je bil razlog za nominacijo in nagrado CIO leta?

Na področju digitalizacije smo v Pivovarni Laško Union naredili res velike premike. Kot del skupine Heineken smo implementirali ključne tako globalne kot lokalne rešitve. Ena najbolj obsežnih je denimo potekala na področju nabave, s katero smo poslovne procese še bolj avtomatizirali. Na ta način smo dosegli večjo transparentnost in učinkovitost poslovanja. S pomočjo poslovne analitike smo denimo naredili tudi velik preboj na področju financ, prodaje in kontrolinga. Bistveno smo optimizirali čas priprave in obdelave podatkov ter zagotovili, da so poročila dostopna od kjerkoli in kadarkoli. Zaradi bolj kakovostnih in vedno dostopnih podatkov lahko vodstvo podjetja hitreje in bolj učinkovito sprejema pomembne odločitve. Ključni napredek smo naredili tudi na področju infrastruktur. S prehodom v tako imenovano zeleno cono smo v celoti uspešno dokončali integracijo v Heinekenovo omrežje, zagotovili skladnost naših informacijskih varnostnih standardov, poslovnim procesom uredili celovito podporo, za uporabnike pa jo še izboljšali.

V vodstvu Pivovarne so ocenili, da imate »zelo pomembno vlogo v zasnovi celovite digitalne strategije v podjetju, iskanju konkretnih rešitev in njihovi implementaciji«. Kako to komentirate?

Imamo to prednost, da lahko kot del velike mednarodne skupine dostopamo do najboljših globalnih rešitev. Priložnost pa je tudi obratna, in sicer, da lahko rešitev, razvito na primer v našem podjetju, kot dobro prakso implementirajo tudi drugod. Na globalni ravni deluje več delovnih skupin na različnih področjih dela, kot so infrastruktura, aplikacije, informacijska varnost, razvoj kadrov in druge. Z rednimi srečanji, dajanjem predlogov in prenosom znanja skrbimo, da se uveljavijo tiste rešitve, ki prispevajo k razvoju korporacije kot celote. Tako tudi jaz aktivno soustvarjam strateške plane in konkretne rešitve, kar neposredno prispeva k izboljšanju delovanja naših procesov.

Kaj vas še čaka v nadaljnjem postopku digitalizacije?

Digitalna preobrazba je popotovanje, zato se tudi naša pot v tej smeri nadaljuje. Pri tem v Pivovarni Laško Union živimo eno naših temeljnih vrednot, ki zagotavlja trajnostno rast, to pa je spoštovanje do posameznika, družbe in planeta. Začeli smo z majhnimi koraki na področju e-poslovanja, a tempo na tem področju močno povečujemo. Z večjimi strankami že vrsto let poslujemo elektronsko, nadaljujemo z učinkovitim zmanjšanjem papirnega poslovanja in optimizacijo procesov. Poleg proračunskih uporabnikov močno širimo tudi krog drugih prejemnikov e-računov. Letos zaključujemo proces integracije z dokončanjem ključnih tako globalnih kot tudi lokalnih rešitev, kmalu pa bo na vrsti digitalna preobrazba proizvodnje. Največji izziv, ki se ga bomo lotili v naslednjem letu, pa je uvedba rešitev B2B in B2C.

Kako ocenjujete potek in perspektive digitalizacije širše v Sloveniji?

Upam si trditi, da ima Slovenija enega najbolj razvitih IKT-sektorjev. Po stopnji kvalificiranosti prebivalstva za digitalno transformacijo se uvršča v vrh med članicami Evropske unije. Podjetja v Sloveniji digitalizacijo postavljajo med prve prioritete v svojih strategijah, saj se zavedajo, da pomeni ključno konkurenčno prednost. Sam potek digitalne transformacije pa se seveda ne zgodi skozi noč. Je popotovanje.

Kaj bi še morala narediti država za pospešitev procesov digitalne preobrazbe pri nas?

Vlogo države vidim v zagotavljanju temeljne komunikacijske infrastrukture ter v odprtosti podatkov, kar pomeni da je treba pripraviti dobre regulative za to področje. Pričakujem tudi, da se bo nadgradnja storitev nadaljevala.

Kakšne naloge čakajo vaš oddelek v prihodnosti?

Spremembe, ki jih doživljamo vsi, ki delamo na področju informatike, so vsako leto večje oziroma jih je vsako leto več. Sposobni jim moramo biti slediti, zato naj bo naše življenje vsakodnevno učenje in spremljanje tehnoloških izboljšav. Vsak od nas lahko namreč pomembno prispeva v mozaik sprememb na bolje. Izzivi, ki nas čakajo v prihodnje, so za ekipo Pivovarne Laško Union odlične priložnosti, ki jih bomo zgrabili.

Kaj o vaši nagradi menijo v vodstvu podjetja in vašem oddelku?

Glede na odziv samega vodstva in našega oddelka lahko rečem, da delam v najboljšem podjetju. Njihovi pozitivni odzivi na nagrado, ki sem jo prejela, največ povedo o odprti, spodbudni in sodelovalni kulturi v Pivovarni Laško Union. Te nagrade se skupaj z mano veselijo. Takoj zjutraj so mi že pripravili lepo presenečenje.

Kako pa ste nagrado doživeli vi osebno?

Zelo sem vesela in počaščena. To je priznanje mojemu dolgoletnemu delu in delu moje odlične IT ekipe, s katero smo se skupaj podali na pot digitalne preobrazbe. Zavedam se, da je nagrada, ki sem jo sicer prejela osebno, sklop mnogih dejavnikov, od tega da lahko delam v vzpodbudnem delovnem okolju Pivovarne Laško Union, da imam dobro IT ekipo, na katero se lahko vedno zanesem, pa tudi, da moji nadrejeni verjamejo vame. Hvaležna sem za to priznanje.

Kako komentirate dejstvo, da ste se v finale uvrstile tri ženske?

To me neizmerno veseli. To vendarle pomeni, da svet IT ni izključno domena moških. Kompetence nimajo spola, res pa je, da ženske v svet IT prispevamo dodano vrednost. Z drugačnimi pogledi, izkušnjami in pristopi ga obogatimo. Sicer pa sem mnenja, da smo najbolj učinkoviti takrat, ko med seboj sodelujemo in se dopolnjujemo. In prav takšna je moja ekipa, na katero se zelo ponosna.

Bo nagrada CIO leta vplivala na delo vas in vašega oddelka?

Predvsem je ta nagrada veliko priznanje našemu timskemu delu, ki smo ga do sedaj skupaj res odlično opravili. Ob tem čutim neizmerno zadovoljstvo, a hkrati tudi odgovornost do sebe, svojega tima in podjetja. Nagrada CIO je vsekakor spodbuda za naprej.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Ob spremembah v Heinekenu zmanjšanje števila zaposlenih tudi v Pivovarni Laško Union
Finance
Anja Zaletel Ob spremembah v Heinekenu zmanjšanje števila zaposlenih tudi v Pivovarni Laško Union 4

Napovedujejo zmanjšanje števila zaposlenih po mehki poti in prerazporeditve ali prekvalifikacije, preoblikovanje naj bi obsegalo okoli 50 delovnih mest

FINANCE
Subvencije
Spodbude za podjetnice začetnice: nagrada za 50 najboljših poslovnih modelov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Spodbude za podjetnice začetnice: nagrada za 50 najboljših poslovnih modelov

Podjetnice morajo opraviti brezplačno usposabljanje, da lahko sodelujejo

FINANCE
IKT
Zakaj je pomembna digitalna strategija in kaj naj obsega
IKT
IKTRedakcija IKT Zakaj je pomembna digitalna strategija in kaj naj obsega

Slovenski podjetniški sklad malim in srednjim podjetjem od sredine februarja znova ponuja vavčerje v vrednosti od 300 do 9.999,99 evra, ki jih je mogoče izkoristiti za 13 različnih namenov – eden izmed njih je tudi priprava digitalne strategije

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.

FINANCE
Manager
(ABC kriptosveta) Od zametkov kriptovalut do kriptoborz
Manager
ManagerDavid Juvan (ABC kriptosveta) Od zametkov kriptovalut do kriptoborz

O osnovah te (še vedno) mlade industrije veriženja blokov, ki lahko močno preoblikuje marsikatero gospodarsko panogo.

Tovarna
Novice
Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe

Rezultat je višanje vrednosti za kupce, zaposlene in lastnike

FINANCE
Manager
(ABC kriptosveta) Kriptoborze: most med tradicijo in novim
Manager
ManagerDavid Juvan (ABC kriptosveta) Kriptoborze: most med tradicijo in novim

Kaj so kriptoborze, kakšne so centralizirane in decetralizirane, kako jih izkoristiti čim bolj varno

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B