IKT

Kako potrošniške spremembe narekujejo uvedbo konceptov industrije 4.0

Digitalizacija ni le modna muha, poganjajo jo spremembe na trgu in zahteve strank, ki proizvajalce postavljajo pred velike izzive

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

FINANCE
IKT
Spletna postaja je naj digitalna in oglaševalska agencija
IKT
TEKMOVANJE NETKO 2024
IKTPodpornik projekta Spletna postaja je naj digitalna in oglaševalska agencija

Do danes so izdelali že več kot 2.000 spletnih mest in spletnih trgovin

FINANCE
IKT
ADD prejel nagrado Partner leta Fortinet SD-WAN 
IKT
PRIZNANJE KAKOVOSTI
IKTPodpornik projekta ADD prejel nagrado Partner leta Fortinet SD-WAN 

S tem priznanjem ADD potrjuje svojo zavezanost k inovacijam in izjemni kakovosti storitev

03.10.2018 11:15
Čas branja: 2 min

Modele, ki so pred kratkim še delovali, digitalizacija korenito spreminja. S pomočjo podjetja KOPA smo zbrali tri izzive, s katerimi se soočajo njihove stranke.

Individualizacija naročil

Ena najbolj opaznih sprememb je zmanjševanje serij. »Trend gre v posamično proizvodnjo. Leta 2010 smo imeli 85 odstotkov naročil z enim do dvema kosoma, letos pa že 90,17 odstotka. Pred letom 2010 je bilo takšnih naročil bistveno manj,« je povedal Stane Mihelčič, član kolegija za področje informatike v podjetju LIP Bled. Kot je še dodal, je bilo naročil nad sto kosov leta 2010 na primer 0,5 odstotka, sedaj pa jih je le še 0,1 odstotka.

Zaradi zmanjševanja serij so v številnih podjetjih s serijske prešli na posamično naročniško proizvodnjo. Ob tem je poseben izziv naraščanje števila dogodkov, ki so posledica pogostih sprememb pri naročilih. »Dogodkov je preveč, da bi jih še zmogli obvladovati brez informacijskega sistema. Ta nam pove, kje so težave in tako lahko realiziramo stvari, ki so nujne. Pomembno je, da v primeru težav ne zgrešiš, da se pravilno in pravočasno odzoveš,« je povedal Peter Janša, direktor podjetja Metrel Mehanika, kjer si želijo odzivnost in ukrepanje izboljšati tudi s prehodom na popolnoma brezpapirno proizvodnjo.

Učinkovitejša proizvodnja

Pomanjkanje zmogljivosti je naslednji velik izziv. Kot pravi Peter Janša, trg zahteva hitrejše odzivanje, na kar želijo odgovoriti z izboljšanjem terminiranja proizvodnje po obratih. »Imamo več naročil, kot jih uspemo narediti, zato potrebujemo natančnejše podatke, ki nam bodo omogočili še bolj precizno terminiranje.« Trenutno sistem za spremljanje proizvodnje KOPA Utrip.PRO povezujejo s sistemom Preactor, s čimer si bodo poleg podatkov o realizaciji v realnem času zagotovili tudi več avtomatizma pri pripravi terminskih načrtov.

V podjetju Monter Dravograd načrtujejo, da bodo v sistem za spremljanje proizvodnje vključili vse varilne aparate in obdelovalne postopke. »Ko vsakodnevno spremljaš, kako dela proizvodnja, lahko vodja proizvodnje ve, ali je vse v skladu z načrtovanim, je treba kaj dodatno narediti ali obvestiti kupca. Prej smo dajali informacije po občutku, sedaj pa je vse bolj točno – terminsko,« je povedal direktor Bogdan Kadiš.

Stopnjevanje produktivnosti

Kupci pričakujejo tudi vedno krajše roke, kar je tretji velik izziv. »Produktivnost mora biti iz leta v leto večja. Če ne gledaš ljudem pod prste, ni rezultata, po drugi strani ljudje ne delajo dobro, če jih ne nagradiš. Procese moramo spremljati dnevno, vsako uro. Spremljati moramo podatke o produktivnosti, da naročila končamo na rok, da se lahko pravočasno odzovemo, če gre kaj narobe in da ljudje ob koncu meseca dobijo stimulacijo,« je pojasnil Bogdan Kadiš.

O spremembah produktivnosti najbolje govori podatek, da so v Monterju količnik porabe delovnega časa v primerjavi s strojnim časom v zadnjih letih več kot prepolovili. Prek Kopinega sistema sproti beležijo porabo delovnega in strojnega časa ter materiala, s čimer si zagotovijo podatke o dobičkonosnosti naročil v realnem času.

Spremljanje dejanske porabe delovnega časa po posameznem delovnem postopku dodatno izboljšuje produktivnost, kar podjetjem omogoča, da več naročil izgotovijo v rednem delovnem času ter z zmanjšanjem nadur znižajo stroške in varnostna tveganja pri delu.

Nič drugače ni v prehranski industriji. »Prek sledenja proizvedenih količin mesečno spremljamo produktivnost. Primerjamo obrate med seboj, med meseci, leti in ukrepamo, če trendi ne gredo v pravo smer,« je povedala Metka Gobec, direktorica poslovne informatike v Mlinotestu. Po njenem mora biti produktivnost z vlaganji v proizvodna sredstva vedno višja in čim manj odvisna od ljudi. Produktivnost merijo tudi s pomočjo sistema KOPA ERP, pri čemer spremljajo proizvedene količine glede na efektivne ure, ki so jih delavci vložili v proizvodnjo.

»Če smo hoteli povečati produktivnost, smo morali ugotoviti, kdo kaj dela in koliko naredi. Pri tem je bila pomembna tudi kakovost,« je pojasnil Primož Mlačnik, direktor Puro tehnike. Na zahteve po obvladovanju produktivnosti so odgovorili s spremljanjem in primerjanjem vzorcev delovanja strojev prek rešitve Utrip.PRO. Tako ugotavljajo odstopanja in odgovornost ter v procesu proizvodnje optimizirajo normativne čase.

Povzeto po članku, objavljenem septembra 2018 v Kopinem internem časopisu info@KOPA

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

Tovarna
Dobre prakse
Industrija 4.0 prežema proizvodnjo Intra lightinga
Tovarna leta
Dobre prakseSabina Petrov Industrija 4.0 prežema proizvodnjo Intra lightinga 1

Svetila, zasnovana po željah kupcev, lahko zaradi industrije 4.0 proizvajajo po načelih množične proizvodnje

FINANCE
Članki
V treh grafih: Slovenija v decembru med članicami z medletnim upadom industrijske proizvodnje
Finance
FinanceAlbina Kenda V treh grafih: Slovenija v decembru med članicami z medletnim upadom industrijske proizvodnje

V letu 2020 je slovenska industrijska proizvodnja upadla za 6,2 odstotka, zlasti zaradi prek desetodstotnega upada proizvodnje investicijskih izdelkov

FINANCE
Topjob
Trg dela po koroni: nujno je usposabljanje delavcev in spodbujanje investicij
Topjob
TopjobLana Dakić Trg dela po koroni: nujno je usposabljanje delavcev in spodbujanje investicij

Število izgubljenih delovnih ur na globalni ravni je bilo lani kar štirikrat večje kot leta 2009, med globalno finančno krizo

FINANCE
IKT
Bi skupaj z mano trenirala kibernetsko varnost?
OGLAS
IKT
IKTFinance PR Bi skupaj z mano trenirala kibernetsko varnost? (OGLAS)

Proti tehnikam socialnega inženiringa se lahko borite le na en način – z izobraževanjem in usposabljanjem zaposlenih.

Tovarna
Novice
Vlaganja v proizvodne digitalne rešitve z večjim zagonom
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Vlaganja v proizvodne digitalne rešitve z večjim zagonom

V le nekaj mesecih pandemije se je za industrijo 4.0 zgodilo to, kar bi sicer verjetno potrebovalo leta

FINANCE
Janša: Po 18. januarju prehajamo na regijski pristop sproščanja ukrepov, v pripravi tudi osmi protikoronski paket
Finance
Pia Bedene Janša: Po 18. januarju prehajamo na regijski pristop sproščanja ukrepov, v pripravi tudi osmi protikoronski paket 34

V torek bo predstavljen načrt po tednih glede cepljenja prednostnih kategorij prebivalstva vsaj za januar in februar, okvirno pa do konca junija,« je povedal Janša.

FINANCE
Okolje & energija
To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je globalna poslovna smer, ki je ne smete zgrešiti 5

V svetovalni družbi Systemiq so zbrali podatke, ki kažejo, kako močno se je globalno gospodarstvo že usmerilo v zmanjšanje ogljičnega odtisa.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti