Digitalni pomočniki: Alexa prihaja v Windowse, Cortana pa bo obdelovala poslovne uporabnike Digitalni pomočniki: Alexa prihaja v Windowse, Cortana pa bo obdelovala poslovne uporabnike Če bomo doma dvignili glas in rekli »Alexa«, se ne bo odzval le pametni zvočnik, ampak tudi prenosni računalnik
Mož v senci Jeffa Bezosa, ki upravlja največji oblak na svetu Mož v senci Jeffa Bezosa, ki upravlja največji oblak na svetu Večina Amazonovega dobička pride iz njegovih storitev v oblaku, v tem je daleč največji na svetu. Motor teh storitev je Andy Jassy, najtesnejši sodelavec ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa in drugi največji delničar.
Ko se denar seli v blockchain, kaj še ostane bankam? Ko se denar seli v blockchain, kaj še ostane bankam? V senci nedavne predstavitve Facebookove kriptovalute libra in napovedi plačilnega sistema Calibra, ki sta doživela viharno zanimanje (in tudi nasprotovanje oblasti), s plačevanjem s tehnologijo blockchain številna mala in tudi večja finančna podjetja eksperimentirajo že vsaj dve leti. Daljnovidnejše banke se, samostojno ali v povezavi z blockchain startupi, že prilagajajo novi resničnosti. Govorimo o tujih, ne slovenskih, ki se do tega še vedejo bolj kot kmečke neveste.
Spoznajte IT-podjetje, ki je lani zraslo za več kot 70 odstotkov Spoznajte IT-podjetje, ki je lani zraslo za več kot 70 odstotkov Brihteja se strateško preoblikuje v ponudnika kibernetske varnosti
Nov triumf umetne inteligence v Wimbledonu Nov triumf umetne inteligence v Wimbledonu Računalništvo v oblaku, podatkovna analitika, še posebej pa umetna inteligenca so vizualne, informacijske in medijske storitve na letošnjem največjem teniškem turnirju dvignili na višjo raven

Kako potrošniške spremembe narekujejo uvedbo konceptov industrije 4.0

Čas branja: 2 min
03.10.2018  11:15
Digitalizacija ni le modna muha, poganjajo jo spremembe na trgu in zahteve strank, ki proizvajalce postavljajo pred velike izzive
Kako potrošniške spremembe narekujejo uvedbo konceptov industrije 4.0
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Modele, ki so pred kratkim še delovali, digitalizacija korenito spreminja. S pomočjo podjetja KOPA smo zbrali tri izzive, s katerimi se soočajo njihove stranke.

Individualizacija naročil

Ena najbolj opaznih sprememb je zmanjševanje serij. »Trend gre v posamično proizvodnjo. Leta 2010 smo imeli 85 odstotkov naročil z enim do dvema kosoma, letos pa že 90,17 odstotka. Pred letom 2010 je bilo takšnih naročil bistveno manj,« je povedal Stane Mihelčič, član kolegija za področje informatike v podjetju LIP Bled. Kot je še dodal, je bilo naročil nad sto kosov leta 2010 na primer 0,5 odstotka, sedaj pa jih je le še 0,1 odstotka.

Zaradi zmanjševanja serij so v številnih podjetjih s serijske prešli na posamično naročniško proizvodnjo. Ob tem je poseben izziv naraščanje števila dogodkov, ki so posledica pogostih sprememb pri naročilih. »Dogodkov je preveč, da bi jih še zmogli obvladovati brez informacijskega sistema. Ta nam pove, kje so težave in tako lahko realiziramo stvari, ki so nujne. Pomembno je, da v primeru težav ne zgrešiš, da se pravilno in pravočasno odzoveš,« je povedal Peter Janša, direktor podjetja Metrel Mehanika, kjer si želijo odzivnost in ukrepanje izboljšati tudi s prehodom na popolnoma brezpapirno proizvodnjo.

Učinkovitejša proizvodnja

Pomanjkanje zmogljivosti je naslednji velik izziv. Kot pravi Peter Janša, trg zahteva hitrejše odzivanje, na kar želijo odgovoriti z izboljšanjem terminiranja proizvodnje po obratih. »Imamo več naročil, kot jih uspemo narediti, zato potrebujemo natančnejše podatke, ki nam bodo omogočili še bolj precizno terminiranje.« Trenutno sistem za spremljanje proizvodnje KOPA Utrip.PRO povezujejo s sistemom Preactor, s čimer si bodo poleg podatkov o realizaciji v realnem času zagotovili tudi več avtomatizma pri pripravi terminskih načrtov.

V podjetju Monter Dravograd načrtujejo, da bodo v sistem za spremljanje proizvodnje vključili vse varilne aparate in obdelovalne postopke. »Ko vsakodnevno spremljaš, kako dela proizvodnja, lahko vodja proizvodnje ve, ali je vse v skladu z načrtovanim, je treba kaj dodatno narediti ali obvestiti kupca. Prej smo dajali informacije po občutku, sedaj pa je vse bolj točno – terminsko,« je povedal direktor Bogdan Kadiš.

Stopnjevanje produktivnosti

Kupci pričakujejo tudi vedno krajše roke, kar je tretji velik izziv. »Produktivnost mora biti iz leta v leto večja. Če ne gledaš ljudem pod prste, ni rezultata, po drugi strani ljudje ne delajo dobro, če jih ne nagradiš. Procese moramo spremljati dnevno, vsako uro. Spremljati moramo podatke o produktivnosti, da naročila končamo na rok, da se lahko pravočasno odzovemo, če gre kaj narobe in da ljudje ob koncu meseca dobijo stimulacijo,« je pojasnil Bogdan Kadiš.

O spremembah produktivnosti najbolje govori podatek, da so v Monterju količnik porabe delovnega časa v primerjavi s strojnim časom v zadnjih letih več kot prepolovili. Prek Kopinega sistema sproti beležijo porabo delovnega in strojnega časa ter materiala, s čimer si zagotovijo podatke o dobičkonosnosti naročil v realnem času.

Spremljanje dejanske porabe delovnega časa po posameznem delovnem postopku dodatno izboljšuje produktivnost, kar podjetjem omogoča, da več naročil izgotovijo v rednem delovnem času ter z zmanjšanjem nadur znižajo stroške in varnostna tveganja pri delu.

Nič drugače ni v prehranski industriji. »Prek sledenja proizvedenih količin mesečno spremljamo produktivnost. Primerjamo obrate med seboj, med meseci, leti in ukrepamo, če trendi ne gredo v pravo smer,« je povedala Metka Gobec, direktorica poslovne informatike v Mlinotestu. Po njenem mora biti produktivnost z vlaganji v proizvodna sredstva vedno višja in čim manj odvisna od ljudi. Produktivnost merijo tudi s pomočjo sistema KOPA ERP, pri čemer spremljajo proizvedene količine glede na efektivne ure, ki so jih delavci vložili v proizvodnjo.

»Če smo hoteli povečati produktivnost, smo morali ugotoviti, kdo kaj dela in koliko naredi. Pri tem je bila pomembna tudi kakovost,« je pojasnil Primož Mlačnik, direktor Puro tehnike. Na zahteve po obvladovanju produktivnosti so odgovorili s spremljanjem in primerjanjem vzorcev delovanja strojev prek rešitve Utrip.PRO. Tako ugotavljajo odstopanja in odgovornost ter v procesu proizvodnje optimizirajo normativne čase.

Povzeto po članku, objavljenem septembra 2018 v Kopinem internem časopisu info@KOPA


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki Obiskali smo dobre hekerje, ki se naokoli vozijo s tovornjakom

V znanstvenofantastičnih filmih se v vlačilcih, polnih sodobne tehnologije, navadno prevažajo zli hekerji. Mi smo se v podobnem vozilu...

IKT
Članki
Članki Kako so IT-velikani po krizi preplavili lestvico največ vrednih na svetu 1

Med desetimi največ vrednimi družbami na svetu je kar sedem IT-podjetij

IKT
Članki
Članki Nov triumf umetne inteligence v Wimbledonu 1

Računalništvo v oblaku, podatkovna analitika, še posebej pa umetna inteligenca so vizualne, informacijske in medijske storitve na...

IKT
Članki
Članki WannaCry ni mrtev, še vedno useka enkrat na sekundo

V zadnjega pol leta je bilo napadenih več kot polovica proizvodnih in skoraj polovica zdravstvenih organizacij na svetu

IKT
Članki
Članki Bi lahko tablice (spet) nadomestile prenosne računalnike? 4

Še pred nekaj leti smo lahko zasledili ogromno ponudb za tablice, zdaj je ta trend, vsaj v Sloveniji, nekoliko usahnil. Glavni razlog je...

IKT
Članki
Članki Napoved za leto 2025: Vsakih 18 sekund bomo imeli eno digitalno interakcijo 1

Količina podatkov v svetu se bo v prihodnjih šestih letih povečevala za povprečno 61 odstotkov na leto in z lanskih 33 do leta 2025...