IKT
Oglasno sporočilo

Proizvodnja še nikoli ni tekla bolj gladko

V podjetju SIBO G. so ponosni na lastno proizvodnjo, posebej na proizvodnjo v čisti sobi, kjer poleg vsebnikov za farmacijo in prehranske dodatke izdelujejo tudi tehnične komponente za področje medicine. Nad brezhibnim delovanjem strojev, procesov in zaposlenih v proizvodnji bdi sistem OpPIS.
Avtor
12.10.2018 13:09
Čas branja: 3 min
Proizvodnja še nikoli ni tekla bolj gladko
Sistem OpPIS uporabnikom v podjetju SIBO G. pripravlja dnevne sezname opravil, ki jih je treba izvršiti, in bdi nad poslovnimi dogodki. Foto: Dean Dubokovič

Podjetje SIBO G. iz Škofje Loke je iz zapork v zgolj desetletju naredilo zgodbo o uspehu. Danes podjetje, ki posluje že več kot pol stoletja, izdeluje zapiralno embalažo za tube in druge vrste embalaže, tehnično zahtevne izdelke za farmacevtsko, medicinsko in elektroindustrijo ter tudi orodja za proizvodnjo vseh teh elementov.

Pri stremenju k poslovni odličnosti so se lotili tudi prenove poslovnih procesov ter informacijskega sistema. Iskali so prilagodljivo rešitev, prilagojeno sodobni proizvodnji. Izbrali so podjetje Opal informatika in njegov poslovnoinformacijski sistem OpPIS.

Enkratni vnos podatkov v sistem pohitri delo

OpPIS je celovit sistem za podporo posameznim procesom v podjetju. V podjetju SIBO G. na področju vsebinsko različnih proizvodenj omogoča nadzor nad različnimi področji poslovanja v realnem času, tako prejetih naročil v prodaji, pripravo in vodenje tehnološke ter proizvodne dokumentacije, nabavo, pripravo dela kot razpise navadnih ter kooperacijskih delovnih nalogov in spremljanje izvajanja proizvodnje (materialno in izvedbeno). Rešitev podpira tudi sprotni vpogled v spremljajočo brezpapirno dokumentacijo, različne aktivnosti v prodaji, kalkulacije lastne cene, obračune ter knjiženje zalog, analize prometa in druga opravila.

Vse te aktivnosti spremlja načelo, da se z enkratnim vnosom podatkov v sistemu pohitri delo, zmanjša možnost napak ter omogoči sprotno spremljanje poslovanja. V tej postavitvi OpPIS omogoča tudi povezave v realnem času s podsistemi in aplikacijami drugih proizvajalcev, tako s sistemom za skladiščno poslovanje v glavnem skladišču kot z drugimi sistemi. Pomembna sta tudi možnost vodenja zalog po šaržah in vodenje povezanih certifikatov.

Finančna podpora proizvodnji oziroma poslovanju

Sistem OpPIS uporabnikom pripravlja dnevne sezname opravil, ki jih je treba izvršiti (likvidacija prejetega računa, odobritev potnega naloga, potrjevanje dopustov …), in bdi nad poslovnimi dogodki. Vnos teh je enkraten, pri čemer vsak dogodek v dokumentnem sistemu spremlja vrsta povezanih dokumentov – na primer slike dobavitelju oddanega naročila, dobavnica dobavitelja z morebitnimi prilogami in certifikati, prevzemni listi, računi ... Celotna veriga dokumentov je uporabnikom glede na pravice dostopa dosegljiva na vsakem koraku v OpPIS-u. Za potrebe analiz ter kontrolinga ima OpPIS vgrajena tudi dodatna orodja, ki podjetju omogočajo pripravo dinamičnih ali statičnih poročil.

»Uspešnosti našega podjetja na globalnem trgu je morala slediti tudi prilagoditev informacijsko-sistemskih rešitev. Odločili smo se za sodelovanje z Opalom in njihovim produktom. Ta nam omogoča praktično vse, kar potrebujemo za učinkovito poslovanje v mednarodnem okolju,« je povedal Blaž Osterman, direktor operative v podjetju SIBO G.