Umetna inteligenca v letu 2019: ljudje bomo še vedno delali, vendar drugače Umetna inteligenca v letu 2019: ljudje bomo še vedno delali, vendar drugače Še zlasti tehnologiji strojnega in globokega učenja sta bili že letos v središču pozornosti razvojno naravnanih okolij; tudi drugo leto ne bo bistveno drugače, kvečjemu bo to področje deležno še več pozornosti, naložb in prebojnih inovacij
(Intervju) Vsako podjetje se bo moralo soočiti s spremenjeno krajino IT-rešitev (Intervju) Vsako podjetje se bo moralo soočiti s spremenjeno krajino IT-rešitev S Pavletom Jazbecem, izvršnim direktorjem družbe Unistar PRO, smo se pogovarjali, kako bo videti prihodnost panoge IT. Del nje bo podjetje predstavilo na konferenci RoglIT 2019.
7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 O tem, kako nam bodo tehnološki trendi narekovali delo in življenje, vplivali na delovna mesta in kateri specialisti bodo najbolj iskani.
Uporabnikov digitalnih bančnih storitev bo letos prvič več kot tistih pred bančnimi okenci Uporabnikov digitalnih bančnih storitev bo letos prvič več kot tistih pred bančnimi okenci In še ena prelomnica bo – do konca leta bo število uporabnikov mobilnega bančništva prvič preseglo število uporabnikov spletnega bančništva
Oglasno sporočilo

Tako zasedeni, da se bojijo sprejeti novo naročilo

Čas branja: 3 min
09.11.2018  14:40
Izboljšanje planiranja proizvodnje ima lahko milijonski učinek, vendar se zgodba tu ne konča
Tako zasedeni, da se bojijo sprejeti novo naročilo
Foto: industryview

Petindvajset odstotkov naše sreče je odvisno od obvladovanja stresa. Za posel to morda ni pomemben podatek, zato ga poglejmo drugače: petindvajset odstotkov poslovne uspešnosti je odvisne od tega, kako obvladujemo situacijo. No, to je pa že vredno razmisleka.

Dobro planiranje je pot do uspeha

Proizvodnja običajno predstavlja tisti segment poslovanja, kjer je planiranje najbolj dorečeno. Enostavno zato, ker drugače ne bi prišli daleč. Vendar ali je lahko iz tabele z množico vrstic res razvidno, kako dober je plan?

Dobre prakse kažejo, da se z izboljšanjem planiranja doseže 10–30 odstotkov večja produktivnost. To pomeni, da Janezovo podjetje, ki ima sodobno informacijsko podprto planiranje proizvodnje, ob enakih strojih in enakem številu zaposlenih proizvede tudi do eno tretjino več kot Markovo podjetje, kjer vodijo plan na veliki papirni plahti ali v Excelovi tabeli. Eno podjetje torej lahko naredi z enakimi viri osem milijonov evrov prometa, drugo pa šest milijonov. In to praktično samo zaradi uporabe prave programske rešitve. Dva milijona evrov razlike – pomislite!

So res tako zelo zasedeni?

Pogled na zapolnjeno plansko tabelo daje tisti tesnoben občutek o nagrmadenosti naročil, sproža nelagodje in strah pred vprašanji, kot so:

  • stranka ponuja dober denar, ampak kaj, ko smo čisto zapolnjeni,
  • kašne popuste naj damo, če bomo zaradi zamenjave vrstnega reda zamudili dobavo drugi stranki,
  • če uvedemo dodatno izmeno in nedeljsko delo, ali bomo sploh pokrili stroške,
  • ali bomo spet primorani v kooperacijo?

»Ko pretvorimo podatke iz tabele v človeku prijaznejši pogled, hitro ugotovimo, da je dejanska zasedenost bistveno manjša. Kar naenkrat odkrijemo luknje, tako pri dnevni kot tedenski zasedenosti strojev in ljudi,« je povedal Tibor Zavrl, poslovni svetovalec v podjetju MIT informatika.

Z MITovim programom za vizualizacijo plana Visual@MIT uporabnik preprosto prenaša delovne naloge in posamezne operacije ter tako v trenutku zapolni nezasedene kapacitete in bodisi sprosti termine za nova naročila bodisi zagotovi zmogljivosti za pravočasno izvedbo že lansiranih delovnih nalogov.

Naj se vam to več ne dogaja

Čeprav ima človeku prijazno vizualno planiranje vrsto pozitivnih učinkov na poslovanje, navedimo le nekaj primerov:

  • namesto, da bi zavračali kupce, sprejemate nova naročila s kratkimi dobavnimi roki in višjo ceno,
  • ker naredite z istimi stroji in ljudmi več, se vaša proizvodna cena zniža, zato postanete bolj konkurenčni,
  • ne povečujete stroškov z izrednim delom, nadurami ali kooperacijo ter si tako zagotovite pričakovano razliko v ceni,
  • ni vam treba investirati v nove stroje, zato kapital raje namenite financiranju novih poslov in podprete rast, pa tudi v primeru upada naročil niste tako obremenjeni s krediti zaradi naložb,
  • zaradi boljše izkoriščenosti zmogljivosti in hitrejšega obrata kapitala hitreje amortizirate stroje in lažje posodabljate proizvodnjo.

Pameten in daljnoviden gospodar v takšnih izboljšavah hitro vidi denar, ki ga ali dodatno ustvari ali prihrani. V obeh primerih je rezultat zelo podoben, vsekakor pa je razlog, zakaj se Janezu bolj smeji kot Marku – se spomnite?

Ne gre samo za boljše planiranje proizvodnje, kaj pa nabava materiala

Res je, da ima že izboljšanje planiranja proizvodnje lahko milijonski učinek, vendar pa se zgodba tu ne konča.

»Eden zelo pogostih problemov v proizvodnji je razpoložljivost materiala. Podjetja imajo zato več rezerve v zalogah, kar jih finančno zelo obremenjuje,« je izpostavil Zavrl. »Učinkovito planiranje nabave zagotovo pripomore k temu, da podjetje posluje z minimalnimi zalogami, hkrati pa zagotavlja pravočasno realizacijo naročil.«

Visual@MIT omogoča hkratno prikazovanje različnih dokumentov v časovni vrsti. To denimo omogoča, da se pod planom delovnih nalogov prikažejo tudi nabavni nalogi, kar omogoča, da planer hitro razbere, ali bo za posamezno operacijo v resnici imel material in pravočasno ukrepa: bodisi da prestavi operacijo ali celoten delovni nalog, bodisi da nabava poskuša pri dobaviteljih doseči, da se material pravočasno dostavi. Rezultat boljšega planiranja nabave materiala se pokaže v odpravi zamud pri izdobavi zaradi pomanjkanja materiala, dvigu učinkovitosti proizvodnje (OEE) ter v zmanjšanju samih zalog materiala, kar posledično sprosti denarna sredstva in izboljša poslovni izid.

Kakovostne informacije za vse oddelke

Na osnovi hitrih in preglednih informacij o zasedenosti strojev in ljudi, proizvodnja enostavno odgovarja na vprašanja recimo prodaje pri sprejemanju novih naročil, kadrovske službe pri najemanju dodatnih delavcev, vzdrževanja pri planiranju preventivnih posegov in remontov ter vodstva glede novih investicij.

Ker se rešitev Visual@MIT lahko uporabi za spremljanje kakršnih koli časovno določenih dokumentov in dejavnosti, se jo enostavno razširi še na druge poslovne segmente, na primer pri vodenju prodajnih poslov, spremljanje vzdrževanja, planiranje servisnih nalogov ter pri upravljanju s sredstvi, recimo voznega parka, gradbenih strojev ter različne tehnične opreme.

Kot pravijo v podjetju MIT informatika je ena pomembnih prednosti njihove rešitve za vizualno planiranje neodvisnost od sistema ERP. To uporabnikom globalnih poslovnih informacijskih sistemov ter različnih lokalnih rešitev zagotavlja izboljšanje učinkovitosti brez posegov v osnovni informacijski sistem.

Več informacij je na TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.

IKT
Članki
Članki Hvala za vseh 33 let – sejma CEBIT ne bo več 4

Včeraj mi je podjetje Deutsche Messe poslalo zahvalo za 33-letno spremljanje sejma CEBIT, hkrati pa tudi obvestilo, da je CEBIT 2019...

IKT
Članki
Članki Obiskali smo Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije 2

Absolutna varnost ne obstaja, je pa z vidika varnosti precej bolje, če aktivno iščeš napadalce, ne le čakaš na sumljivo obnašanje...

IKT
Članki
Članki Superračunalnik, ki deluje kot človeški možgani 15

Na univerzi v Manchestru so zagnali največji nevromorfni superračunalnik, ki je nekakšen najboljši približek umetnih možganov

IKT
Članki
Članki Varnostni operativni centri rastejo kot gobe po dežju

Ponudnike domačih varnostnih operativnih centrov smo povprašali o naravi njihovega dela in prihodnjih načrtih.

OGLAS
IKT
Članki
Članki NIL bo v eni tujih držav ščitil organizacije in infrastrukturo nacionalnega pomena

Gre za njihov največji in najpomembnejši letošnji projekt s področja kibernetske varnosti

IKT
Članki
Članki Umetna inteligenca v letu 2019: ljudje bomo še vedno delali, vendar drugače 4

Še zlasti tehnologiji strojnega in globokega učenja sta bili že letos v središču pozornosti razvojno naravnanih okolij; tudi drugo...

IKT
Članki
Članki Finančni sektor nadpovprečno vlaga v IKT 1

Letos bodo vlaganja za programsko in strojno opremo ter storitve v sektorju finančnih storitev vredne 385 milijard evrov, leta 2021 pa...