IKT

Tiskalniki, so med najbolj napadanimi cilji kibernetskih kriminalcev. Kako se ubraniti?

Puščanje natisnjenih dokumentov na tiskalnikih in nezaščiteni omrežni tiskalniki so vse pogosteje razlog za odtekanje podatkov v poslovnih okoljih.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

FINANCE
IKT
Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024
IKT
IZOBRAŽEVANJE
IKTPodpornik projekta Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024

Udeleženci usposabljanja bodo pridobili bistvena znanja za odličnost pri razvoju aplikacij v Microsoftovem ekosistemu

FINANCE
IKT
Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji
IKT
BREZPLAČNI DOGODEK O DIGITALNI PREOBRAZBI
IKTPodpornik projekta Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji

Agencija Spletna postaja, agencija Kokos, Squalomail in Intera organizirajo ekskluzivni brezplačni dogodek, na katerem boste spoznali preizkušene metode premagovanja prodajnih izzivov

Avtor
30.11.2018 11:48
Čas branja: 2 min

Sodobni tiskalniki in večopravilne naprave so inteligentni omrež­ni pripomočki, ki so, enako kot osebni računalniki, opremljeni z zaslonom, tipkovnico in trdim diskom, na katerem se lahko hranijo občutljivi podatki in datoteke. Nezaščitene naprave se lahko okužijo z zlonamerno programsko opremo, ki se nato razširi po celotnem omrežju in ogroža varnost občutljivih podatkov ter informacij.

Priljubljeni cilj kiberkriminalcev

Omrežne naprave, med katere sodijo tudi tiskalniki, so trenutno med najbolj napadanimi cilji kibernetskih kriminalcev. Zato so pogosto šibki člen v obrambi pred zlonamernimi napadi in pri varovanju zaupnih podatkov podjetij. To je posledica tega, da podjetja pogosto spregledajo varnost tiskalniških naprav. Nezaščitene naprave se lahko okužijo z zlonamerno programsko opremo, ki se nato razširi po celotnem omrežju in ogroža varnost občutljivih podatkov ter informacij.

»Strokovnjaki za informacijsko tehnologijo in varnost morajo upoštevati tiskalniške naprave pri oblikovanju strateškega pristopa k varovanju IT-okolij, omrežij in podatkov. Začeti velja z najpreprostejšimi koraki in po potrebi uvesti bolj izpopolnjene ukrepe ter zagotoviti zaščito pred zlonamernimi napadi in izgubo občutljivih podatkov, ki bi za vstopno točko izbrali tiskalnik ali večopravilno napravo v podjetju,« razlaga Ciril Kraševec, direktor podjetja Xenon forte.

Preverite, kje pušča

Proizvajalec tiskalnikov in dokumentnih rešitev Kyocera je razvil orodje SecureAudit, ki podjetjem omogoča enostavno preverjanje večopravilnih naprav glede varnostnih pomanjkljivosti, vključno z napačnimi konfiguracijami in privzetimi nastavitvami. Orodje, razvito skladno z zahtevami GDPR, podjetjem pomaga zadostiti varnostnim zahtevam nove evropske in lokalne zakonodaje s področja informacijske varnosti.

SecureAudit je le del širšega programskega nabora družbe Kyocera. Ta vsebuje tudi rešitev Net Manager, s katero podjetja vzpostavijo popoln nadzor nad podatki v dokumentih, poslanih na večopravilne naprave.

Net Manager spremlja vse vrste osebnih podatkov in dokumente izpiše le uporabnikom z ustrezno identifikacijo, hkrati pa s tiskalnikov zanesljivo izbriše starejše dokumente in podatke ter tako preprečuje, da bi prišli v napačne roke.

Rešitev skrbi za zaščito pred krajo dokumentov

Kakovostna rešitev za nadzor tiskanja obvlada marsikatero nalogo, na primer samodejno izbriše zadržane tiskalniške naloge na napravi, če se te niso izvedle. Prav tako skrbi za zaščito pred krajo dokumentov, s tem ko preprečuje morebitno skeniranje dokumentov na ključek USB ali pa njihovo pošiljanje na nepooblaščen e-poštni naslov. Zahtevnejša poslovna okolja lahko uvedejo tudi funkcijo samodejnega označevanja zaupnih dokumentov z vodnim žigom. Tiskalniška varnostna rešitev nadzira tudi tiskanje iz različnih aplikacij glede na določena pravila – tako lahko uporabniku omogoči dvostransko barvno tiskanje dokumentov iz urejevalnika besedil, medtem ko mu vsebine, poslane na tiskalnik s spletnega brskalnika, privzeto natisne črno-belo.

Ne pozabite na izobraževanje zaposlenih

Čeprav tehnične rešitve lahko ustrezno zaščitijo podatke in podjetju omogočijo, da je skladno z zahtevami uredbe GDPR in drugimi zakonodajnimi ali regulatornimi zahtevami, je pomembno, da skrb za varovanje podatkov in dokumentov razumejo in izvajajo predvsem zaposleni. Zaposleni so tisti, ki morajo poznati ter razumeti pravila in dobre prakse ravnanja s podatki in dokumenti. Predstaviti jim je treba varnostna tveganja, pravilno rabo tiskalnikov in skrb za dokumente po tem, ko jih več ne potrebujejo. Ob vseh naložbah v zagotavljanje skladnosti poslovanja z zakonodajo bi moralo biti izobraževanje zaposlenih ena od prio­ritet vsakega podjetja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
(Intervju) Ciril Kraševec, Xenon forte: »Obseg tiskanja opazno upadel, na drugi strani rastejo potrebe po zajemu dokumentov in pretvorbi podatkov.«
IKT
IKTBranko Žnidaršič (Intervju) Ciril Kraševec, Xenon forte: »Obseg tiskanja opazno upadel, na drugi strani rastejo potrebe po zajemu dokumentov in pretvorbi podatkov.« 1

»Polovico prometa ustvarimo s storitvami. V zadnjem obdobju smo se profilirali zlasti kot podjetje, ki ponuja rešitve za upravljanje dokumentov in varovanje ter zaščito podatkov.«

FINANCE
Nacionalni načrt oklevanja in obupa
Finance
Marko Pahor Nacionalni načrt oklevanja in obupa 12

S tem dokumentom bi trenutna vlada lahko zares pustila svoj pečat za prihodnje desetletje, ne glede na to, kakšen bo izid naslednjih volitev. Pa je namesto tega znova nastal zgolj kolaž zadovoljevanja nekih parcialnih interesov in ravnanja po načelu deli in vladaj, brez prave vizije o tem, kam želimo to državo pripeljati.

FINANCE
IKT
Stroški zaradi kibernetskega kriminala so se lani povzpeli na 900 milijard evrov
IKT
IKTEsad Jakupović Stroški zaradi kibernetskega kriminala so se lani povzpeli na 900 milijard evrov

Nova realnost rnas čaka tudi pri kibernetski varnosti

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.

FINANCE
IKT
(Intervju) »Logično je, da bodo mobilni telefoni postali osrednja avtentikacijska naprava«
IKT
IKTBranko Žnidaršič (Intervju) »Logično je, da bodo mobilni telefoni postali osrednja avtentikacijska naprava«

O tem, kako so ponudniki storitev in rešitev za kibernetsko varnost občutili spremembe v vedenju podjetij in s tem tudi premike na trgu, smo se pogovarjali z Mirom Faganelom, vodjo prodaje segmenta Omrežja in varnost v podjetju S & T Slovenija

FINANCE
Furs je nadgradil eDavke. Katere so glavne novosti?
Finance
Tanja Smrekar Furs je nadgradil eDavke. Katere so glavne novosti?

Zastopniki davčnih zavezancev bodo lahko avtomatično vstopali v mobilne eDavke svojih pooblastiteljev

FINANCE
IKT
Dokumenti: še vedno preveč klasične pošte in premalo elektronske izmenjave
IKT
IKTRedakcija IKT Dokumenti: še vedno preveč klasične pošte in premalo elektronske izmenjave 1

Dobra programska oprema še zdaleč ni dovolj za prehod v digitalno poslovanje, potrebnih je tudi veliko organizacijskih sprememb

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.