IKT

Hvala za vseh 33 let – sejma CEBIT ne bo več

Včeraj mi je podjetje Deutsche Messe poslalo zahvalo za 33-letno spremljanje sejma CEBIT, hkrati pa tudi obvestilo, da je CEBIT 2019 odpovedan. Večino vsebin bodo v okviru prestrukturiranja ponudbe umestili v sejem Hannover Messe, nekaj pa jih bodo uporabili za posebne strokovne dogodke.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

FINANCE
IKT
Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024
IKT
IZOBRAŽEVANJE
IKTPodpornik projekta Power Apps: Najpomembnejša akademija za IT strokovnjake v letu 2024

Udeleženci usposabljanja bodo pridobili bistvena znanja za odličnost pri razvoju aplikacij v Microsoftovem ekosistemu

FINANCE
IKT
Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji
IKT
BREZPLAČNI DOGODEK O DIGITALNI PREOBRAZBI
IKTPodpornik projekta Kako sodobni digitalni prijemi pripomorejo k boljši prodaji

Agencija Spletna postaja, agencija Kokos, Squalomail in Intera organizirajo ekskluzivni brezplačni dogodek, na katerem boste spoznali preizkušene metode premagovanja prodajnih izzivov

FINANCE
IKT
Huawei bo vsako leto 30 mladim strokovnjakom omogočil izobraževanje in finančno podpro – prijave sprejemajo tudi iz Slovenije
IKT
PODPORA MLADIM IKT-TALENTOM
IKTPodpornik projekta Huawei bo vsako leto 30 mladim strokovnjakom omogočil izobraževanje in finančno podpro – prijave sprejemajo tudi iz Slovenije

Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) in Huawei sta lansirala nov globalni program za talente »Generation Connect Young Leadership«

04.12.2018 20:27
Čas branja: 2 min

Odpoved sejma CEBIT 2019 pomeni konec največjega IKT-sejma na svetu in največjega sejma sploh, ki je vodilni položaj držal cela tri desetletja. Razlog za odpoved in prestrukturiranje je premalo rezervacij razstavnega prostora. Kot so izračunali v Deutsche Messe, bi jim sejem prihodnje leto ob skromnem zanimanju razstavljavcev prinesel pet milijonov evrov izgube. »Dejstvo je tudi, da so zadnja leta v nemški industriji pogosto razpravljali o vsebinskem prekrivanju sejmov CEBIT in Hannover Messe,« je včeraj povedal dr Jochen Köckler, predsednik uprave Deutsche Messe.

Veliko vsebin bo pobral Hannover Messe

»Zdaj je čas, da teme, ki so povezane s proizvodnjo, energetiko in logistiko integriramo v Hannover Messe, hkrati pa raziskujemo digitalni trg, da se bomo lahko odločili, katere preostale teme lahko razvijemo v posebne dogodke,« je sklenil Köckler. Drugi člani uprave pa so pojasnjevali, da je tehnološki razvoj znotraj digitalne ekonomije očitno zmanjšal povpraševanje po horizontalnih sejmih. Številni razstavljavci iz tradicionalnih segmentov, ki jih je pokrival CEBIT, so se namreč zadnja leta vse bolj preusmerjali na specializirane dogodke, ki so posvečeni panogam, v katerih poslujejo njihove stranke.

Ime CEBIT bo ohranjeno

V Deutsche Messe poudarjajo, da konec vodilnega IKT-sejma ne pomeni tudi konca imena CEBIT. Po svetu bodo še vedno organizirali hčerinske sejme s tem imenom – prvič bodo na primer organizirali sejem CEBIT Russia. Ime bodo verjetno ohranili tudi v posameznih vsebinskih sklopih sejma Hannover Messe.

Konec nekega obdobja

Za številne izmed več sto tisoč poznavalcev, strokovnjakov, razvojnikov in uporabnikov IKT, ki so vsaj občasno prihajali na spektakel v Hannover, pomeni odprava sejma CEBIT konec izjemnega zgodovinskega obdobja v razvoju tehnologije, poslovanja in same družbe. Nekateri smo CEBIT spremljali vse od njegovega začetka do konca – avtor tega zapisa sem na primer preskočil le tri od 33 sejmov, na žalost tudi zadnjega. Za večino ima ime CEBIT tudi nekakšen čustveni pomen, ki verjetno ne bo kmalu izzvenel, če sploh.

Rast do začetka tisočletja

CeBIT (z malo črko e) je bil ustanovljen leta 1970 kot zaokrožena tematska celota znotraj Hannover Messe, največjega industrijskega sejma na svetu. Tematski sklop je bil posvečen pisarniški avtomatizaciji, informacijski tehnologiji in telekomunikacijam, iz česar so skovali tudi ime dogodka (Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation).

Visoka rast tega segmenta je spodbudila Deutche Messe, da ga je leta 1986 izločil v poseben sejem pod istim imenom, kar je sovpadlo z odprtjem Hale 1 na hannovrskem sejmišču, vse do danes največje sejemske dvorane na svetu, ki je kot takšna vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. CeBIT je potem tako po številu razstavljavcev kot po številu obiskovalcev rasel vse do začetka tretjega tisočletja.

Po letu 2001 samo še navzdol

Vrhunec je dosegel leta 2001, ko je v 26 dvoranah na več kot 450 tisoč kvadratnih metrih razstavnega prostora gostil več kot 7.500 razstavljavcev in 850 tisoč obiskovalcev, kar je bila huda obremenitev za mesto s 530 tisoč prebivalci. Tako množičen obisk je bil posledica bliskovito hitre rasti internetnih podjetij, znane pod imenom pikacom balon. Ko je ta še istega leta počil in se je začela finančna kriza, se je začel CeBIT vztrajno krčiti, česar Deutsche Messe ni mogel ustaviti niti z večkratnim prilagajanjem vsebine.

Zadnji poskus prilagoditve novim razmeram so naredili letos, ko so sejem iz prve polovice marca prestavili v junij, mu dodali festivalske vsebine in njegovo ime začeli pisati s samimi velikimi črkami. Kljub temu ga je obiskalo le 120 tisoč ljudi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Iz Šanghaja v svet
Manager
ManagerMatjaž Ropret Iz Šanghaja v svet

Prvi pravi tehnološki sejem med pandemijo

FINANCE
Industrija sejmov in srečanj: Smo v brezizhodni situaciji, nujno potrebujemo pomoč države
Finance
Teja Grapulin Industrija sejmov in srečanj: Smo v brezizhodni situaciji, nujno potrebujemo pomoč države 2

V panogi ocenjujejo, da bi potrebovali okoli 50 milijonov evrov, da bi podjetja preživela in poslovala naprej

FINANCE
IKT
Letos približno štiriodstotna rast svetovnega trga IKT
IKT
IKTEsad Jakupović Letos približno štiriodstotna rast svetovnega trga IKT

V Evropi naj bi letos trg IKT stagniral, leta 2022 pa naj bi bila rast 3,4-odstotna

FINANCE
IKT
IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih
OGLAS
IKT
IBM Maximo Application Suite
IKTFinance PR IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih (OGLAS)

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega vzdrževanja, ki je podprto z umetno inteligenco.

FINANCE
IKT
Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato
IKT
IKTEsad Jakupović Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato 4

Kako nadaljnji razvoj IKT v Sloveniji vidi pet domačih strokovnjakov, ki delujejo na različnih področjih, povezanih z IKT

FINANCE
Manager
Televizorji – majhen napredek ali kaj več?
Manager
ManagerMatjaž Ropret Televizorji – majhen napredek ali kaj več?

Mikro in mini LED, podobno se sliši, a je drugačna tehnologija - in tudi cene.

FINANCE
Članki
(intervju) Največje napake kadrovskega prestrukturiranja
Finance
FinanceMateja Bizjak (intervju) Največje napake kadrovskega prestrukturiranja

Podjetja se kadrovskih prestrukturiranj lotevajo iz različnih poslovnih razlogov. Seveda pa ni nujno, da je končni izid takih postopkov odpuščanje delavcev. Trenutne svetovne zdravstvene razmere so kar nekaj podjetij postavile pred resne poslovne izzive. Posledično se veliko podjetij srečuje z reorganizacijo in prestrukturiranjem kadra, nekateri pa tudi z odločitvijo prenehanja poslovanja v celoti.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.