IKT
Oglasno sporočilo

Barbara Domicelj, Microsoft: Leto 2018 je bilo dobro, a za preboj bo potrebne več drznosti

Imamo odlične temelje za uspeh v novem svetu, saj se radi pohvalimo, da imamo verjetno največ raziskovalcev umetne inteligence na prebivalca na svetu. A zgolj to še ne bo dovolj, potrebni so tudi konkretni koraki pri vključevanju umetne inteligence v vse procese in na vseh ravneh v javnem in zasebnem sektorju.
Avtor
28.01.2019 13:17
Dopolnjeno: 28.01.2019 14:50
Čas branja: 2 min
Barbara Domicelj, Microsoft: Leto 2018 je bilo dobro, a za preboj bo potrebne več drznosti
Piše: Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija

Leto 2018 si bomo zagotovo zapomnili kot eno gospodarsko najuspešnejših v dosedanjem razvoju Slovenije. Pogled na podatke o rasti bruto domačega proizvoda, uspehih izvoznikov ter zmanjševanju brezposelnosti daje kar nekaj razlogov za zadovoljstvo z doseženim, a napačno bi bilo zaspati na lovorikah.

Najprej seveda zato, ker so vse glasnejša in pogostejša opozorila, da se svetovno gospodarstvo in gospodarstva naših ključnih gospodarskih partneric ohlajajo. A tudi zato, ker v letih debelih krav nismo optimalno izkoristili vseh priložnosti za razvojni preboj, ki jih med drugim nudi hiter tehnološki razvoj. Na to nas med drugim opozarja poročilo Evropske komisije Digital Transformation Scoreboard 2018, kjer se je Slovenija pri digitalni preobrazbi uvrstila med manj uspešne države. Prav tako ne moremo biti povsem zadovoljni s stanjem e-vladnih storitev (poročilo eGovernment Benchmark 2018), kjer smo prav tako v skupini držav, ki še niso v celoti izkoristile potenciala IKT.

Kako nadoknaditi zamujeno? Menim, da za začetek potrebujemo predvsem več drznosti in poguma ter si moramo odkrito priznati, da zgolj s ponavljanjem že znanega in preizkušenega, s strahom pred spremembami in novostmi, ki prevečkrat hromi odločanje pri nas, ne bomo mogli ujeti razvitejših držav, kaj šele, da bi jih lahko prehiteli. Nikjer drugje ni to bolj očitno kot na področju umetne inteligence, ki se je še pred par leti zdela domena znanstvene fantastike, danes pa se kar vrstijo ugotovitve analitikov, da je čas umetne inteligence tukaj, da je končno prestopila meje raziskovalnih laboratorijev in teoretičnih razprav.

Kot pravijo pri družbi Accenture: »Čas za ukrepanje je sedaj!« Zakaj? Trdijo namreč naslednje: če so direktorji informatike vložili v umetno inteligenco pred tremi leti, so bili morda prehitri. Toda če bodo čakali nadaljnja tri leta, bodo prepozni in ne bodo nikoli več ujeli konkurence. Podobno ugotavljajo tudi pri družbi McKinsey, kjer napovedujejo, da bo polovica proizvodnih podjetij, ki bodo v petih do sedmih letih uspešno sprejela tehnologije umetne inteligence, podvojila svoj denarni tok. Velja seveda tudi obratno: podjetja, ki pri tem ne bodo uspešna, bodo lahko doživela približno 20-odstotno znižanje denarnega toka (Vir: Digital Manufacturing Capturing Sustainable impact at scale).

Bomo v Sloveniji še pravočasno skočili na hitri vlak umetne inteligence? Imamo odlične temelje za uspeh v novem svetu, saj se radi pohvalimo, da imamo verjetno največ raziskovalcev umetne inteligence na prebivalca na svetu. A zgolj to še ne bo dovolj, potrebni so tudi konkretni koraki pri vključevanju umetne inteligence v vse procese in na vseh ravneh v javnem in zasebnem sektorju, da bi lahko postavili slovenske storitve in izdelke na novo razvojno raven in z višjo dodano vrednostjo.

Pri Microsoftu smo zastavili cilj, da umetno inteligenco vgradimo v vse svoje rešitve in izdelke. A to je le en del naših prizadevanj. Enako pomembno je, da uporabo tehnologij umetne inteligence omogočimo vsem drugim razvijalcem in organizacijam, da jo – kot smo to storili pri osebnih računalnikih – demokratiziramo. V okviru storitev Microsoft Cognitive Services tako vsem nudimo pripravljene rešitve za računalniški vid, govor, jezike, reševanje problemov, iskanje …, s katerimi lahko hitro in preprosto začnejo eksperimentirati z umetno inteligenco, ne glede na svojo raven obstoječega znanja in izkušenj.

Ob zapisanem seveda ne more biti presenečenje, da smo se v slovenskem Microsoftu pri snovanju NT konference 2019, osrednje poslovno-tehnološke prireditve, ki bo potekala med 21. in 23. majem, odločili, da v središče postavimo ravno umetno inteligenco in tudi na ta način spodbudimo širok razmislek o priložnostih (pa tudi izzivih), ki jih prinaša.

Vabim vas, da se nam pridružite.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.