IKT

Poslovati zunaj oblaka – prej ali slej nekonkurenčno

Na S & T Slovenija so predstavili Inforjeve rešitve in storitve v oblaku, kot so ION, OS, Birst ter Mongoose, ki podjetjem omogočajo učinkovito IT-podporo poslovanju ter hiter razvoj novih aplikacij in storitev za digitalno poslovanje

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
15.02.2019 11:05
Čas branja: 2 min

Digitalna transformacija v zadnjih letih pospešeno poganja razvoj informacijske podpore v podjetjih ne glede na panogo. »Gre za to, kako sodelujete s strankami, kako jim zagotavljate prave izdelke na pravem mestu, za pravo ceno, hitro in enostavno,« je pojasnil James Harbidge, višji poslovni svetovalec v podjetju Infor.

Podjetja se ukvarjajo z ogromnim številom informacij, ki so razvrščene v različnih silosih, na primer finance, kadri in proizvodnja. »Izziv je, kako vse to enostavno in hitro povezati po enostavni poti, brez zahtevnih integracij, in pridobiti uporabne podatke za poslovanje,« je povedal Harbidge. Po drugi strani je pomembna agilnost, torej kako povečati ali zmanjšati obseg dejavnosti glede na poslovne potrebe. Če se odločimo za prenos v oblak, se recimo ni treba ukvarjati z obsežnimi implementacijami, ampak vpeljemo samo tisto, kar se na določenem mestu in v določenem času potrebuje.

Smer je jasna – v oblak

Prednosti poslovanja v oblaku, vključno s tako kritičnim sistemom, kot je ERP, je veliko. Ne samo, da fiksna cena in obračunavanje po porabi podjetju olajša načrtovanje stroškov za IT, odpravljene so težave z naložbami, podporo, pomanjkanjem in fluktuacijo IT-kadra ter njegovim usposabljanjem.

Inforjeve rešitve v oblaku odpravljajo pomisleke zaradi prilagajanja specifičnim potrebam naročnika. Kot je pojasnil Harbidge, sicer ne omogočajo spreminjanja izvorne kode, ponujajo pa številna orodja za prilagajanje in dopolnjevanje rešitve. To podjetjem zagotavlja, da kljub prilagojeni rešitvi vedno uporabljajo zadnjo različico sistema. Poseganje v izvorno kodo zaradi prilagajanja posebnostim v poslovnih procesih namreč otežuje osveževanje sistemov, zato številna podjetja na primer še danes poslujejo z izredno zastarelimi ERP-rešitvami.

Podjetja s prehodom v oblak pridobijo tudi možnost enostavnega razširjanja sistema tako z vidika povečevanja števila uporabnikov in priključevanja novih podjetij kot tudi z vidika dodajanja različnih delov same programske opreme. Poleg tega takšna rešitev zagotavlja večjo robustnost, razpoložljivost in varnost ob bistveno ugodnejši ceni, kot če bi podjetje postavljalo lastno infrastrukturo oziroma takšne ravni storitev pravzaprav sploh ne more doseči.

Enostavneje do novih digitalnih rešitev

Oblak je priročna rešitev tudi z vidika zagotavljanja zadnjih tehnologij, ki podjetjem omogočajo, da sprostijo svoj inovacijski potencial. Pomemben vidik uporabe oblačnih storitev je zagotavljanje enotne uporabniške izkušnje na različnih mobilnih napravah ter zmožnost hitrega razvoja prilagojenih delovnih okolij in novih aplikacij, praktično brez poglobljenega znanja programiranja.

Vsaj tako pomembna je tudi poenostavitev integracije, na primer med posameznimi Inforjevimi rešitvami (ERP, CRM, HRM, EAM, skladiščnimi sistemi, spletnimi trgovinami ...) pa tudi z rešitvami in storitvami drugih ponudnikov. S takšnimi integracijskimi sposobnostmi podjetje enostavno zgradi delovne postopke, ki vključujejo dokumente ter podatke iz različnih aplikacij. »V osnovi je treba poznati poslovanje, torej vsebino. Če znaš recimo narisati proces s programom Visio, si opravil že 90 odstotkov dela,« je povedal Harbidge. Tako uporabnik hitreje pride do koristnih informacij, s katerimi hitreje, enostavneje in varneje podpre svoje kupce. Poleg tega se na enem mestu pridobi vpogled v izvajanje procesov in delovnih postopkov, zato podjetje bolje razume dogajanje in sprejema učinkovite ukrepe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
IKT
Računalniški oblak je prihodnost – previdnost pa ni odveč
IKT
IKTJakob Žorž Računalniški oblak je prihodnost – previdnost pa ni odveč 1

Do vsesplošne selitve informacijske podpore poslovanju v oblak ni daleč, vendar naj organizacije vseeno natančno pretehtajo koristi, prednosti in tveganja zaradi prenosa informacijskih storitev na zunanje ponudnike

FINANCE
IKT
Oblak postal vitalna komponenta IKT-infrastrukture skoraj vsakega podjetja
IKT
IKTEsad Jakupović Oblak postal vitalna komponenta IKT-infrastrukture skoraj vsakega podjetja

Mnoge organizacije oblak dojemajo kot čarobno rešitev, s katero bodo znižale stroške, povečale učinkovitost, hkrati pa pridobile platformo za napredovanje po pandemiji — a rešitve vendarle niso tako preproste.

FINANCE
IKT
(Intervju) »Logično je, da bodo mobilni telefoni postali osrednja avtentikacijska naprava«
IKT
IKTBranko Žnidaršič (Intervju) »Logično je, da bodo mobilni telefoni postali osrednja avtentikacijska naprava«

O tem, kako so ponudniki storitev in rešitev za kibernetsko varnost občutili spremembe v vedenju podjetij in s tem tudi premike na trgu, smo se pogovarjali z Mirom Faganelom, vodjo prodaje segmenta Omrežja in varnost v podjetju S & T Slovenija

FINANCE
IKT
Bi skupaj z mano trenirala kibernetsko varnost?
OGLAS
IKT
IKTFinance PR Bi skupaj z mano trenirala kibernetsko varnost? (OGLAS)

Proti tehnikam socialnega inženiringa se lahko borite le na en način – z izobraževanjem in usposabljanjem zaposlenih.

FINANCE
IKT
14 trendov na področju programske opreme
IKT
IKTEsad Jakupović 14 trendov na področju programske opreme 1

Izredne razmere, ki jih je povzročila pandemija, so vplivale tudi na industrijo programske opreme, ki je prispevala veliko inovacij in prebojev; letos se bodo ti procesi nadaljevali – predstavljamo nekatere pomembnejše trende, ki jih napovedujejo različna analitska podjetja in ustanove

FINANCE
Manager
Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo
Manager
ManagerŽan Menart Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo

Slovenija ima še ogromen neizkoriščen potencial pri produktih in rešitvah za končnega kupca.

Tovarna
Novice
(intervju) Pričakujemo razcvet digitalne preobrazbe v Sloveniji in regiji
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov (intervju) Pričakujemo razcvet digitalne preobrazbe v Sloveniji in regiji

Vzpostaviti želimo bazo znanja in jo nesebično deliti z uporabniki, saj so digitalne tehnologije zelo kompleksne in zahtevajo multidisciplinarno znanje, pravi Zlatko Šimunec, lastnik in direktor hrvaške skupine CADCAM Group

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti