IKT
Oglasno sporočilo

Zaupni dokumenti naj ostanejo zaupni

Nezaščiten tiskalnik je lahko za hekerja zanimiva vstopna točka v informacijski sistem podjetja
Avtor
21.02.2019 07:50
Dopolnjeno: 21.02.2019 07:50
Čas branja: 2 min

Odmevni vdori, ki smo jim priča tako rekoč vsak dan, nam sporočajo, kako pomembna je danes informacijska varnost. Takšni dogodki podjetja opozarjajo na veliko težavo, o rešitvah in preprečevanju vdorov pa je treba razmišljati celostno.

Po zadnjih raziskavah je bila leta 2018 nevarnost zlonamernih napadov enaka ali celo večja kot leto prej. Kljub temu veliko podjetij še vedno posveča premalo pozornosti varovanju končnih naprav, kot so tiskalniki. To niso le naprave, ki omogočajo tiskanje, temveč pomenijo tudi zanimivo in dostopno pot za vdor v sistem. Kakršnakoli nezavarovana oprema, denimo trdi diski, nadzorne plošče, podajalni in izhodni pladnji, omogočajo napade na napravo in s tem na celotno omrežje.

Dobro zavarovan tiskalnik ščiti celotno omrežje

Po raziskavi družbe HP kar 64 odstotkov skrbnikov IT poroča o verjetnosti okužbe tiskalnika z zlonamerno programsko opremo. To ni zanemarljiv podatek. Vsaka odločitev glede tiskalnika je zato odločitev glede varnosti digitalnega poslovanja.

HP Inc. je vodilno podjetje na tem področ­ju. Njegovi večnamenski tiskalniki HP PageWide se odlikujejo z inovativno tehnologijo, legendarno kakovostjo in boljšimi varnostnimi rešitvami, ki jih danes potrebuje vsako podjetje. Pametne večnamenske naprave HP omogočajo zaznavanje groženj s samodejnim nadziranjem ter z vgrajenim preverjanjem programske opreme ščitijo celotno omrežje. S tem preprečijo napade, še preden se začnejo.

Dostop samo preverjenim uporabnikom in napravam

Programske rešitve za tiskalnike, ki jih je razvil HP, dostop do tiskalnega omrežja dopuščajo samo preverjenim uporabnikom in napravam, hkrati pa ohranjajo podatke šifrirane. S preprosto prijavo, na primer kodo PIN ali pametno kartico, večnamenska naprava preveri pristnost uporabnika ter prepreči nepooblaščeno uporabo tiskalnika in funkcij med uporabo.

Sodobna uporabniška izkušnja tako omogoča tiskanje dokumentov s pametnega telefona, tabličnega ali prenosnega računalnika, pri tem pa ne varnost ne upravljanje dostopa do tiskalnika nista okrnjena. Da gre za celosten pristop, govori tudi podatek, da večnamenske naprave in tiskalniki HP omogočajo nadzor stroškov ter predvidevanje rezultatov. S tem lahko poenostavite, avtomatizirate in pohitrite poslovne procese ter tako izboljšate storilnost. Če si želite zagotoviti sodobne in varne rešitve tiskanja, vam bodo najbolje svetovali v podjetju Birotehna, ki je edino podjetje na slovenskem trgu s kompetencami »HP Premier Partner« za naprave HP A3.

Več informacij je na voljo na spletni strani www.birotehna.si.