IKT
Oglasno sporočilo

Podatkovni center velja najeti, ne graditi

Varnost poslovanja je v sodobni informacijski družbi vse bolj odvisna od delovanja informacijskih sistemov. Ti pa so odvisni od varnosti in razpoložljivosti delovanja strežniških ter komunikacijskih sistemov. Tu se podjetje sooči z dilemo, ali je bolje zgraditi lasten podatkovni center ali pa ga najeti pri specializiranem ponudniku.
Avtor
11.03.2019 10:40
Dopolnjeno: 12.03.2019 14:17
Čas branja: 3 min

Lastni sistem ni vedno najboljša rešitev

Za gradnjo, vzdrževanje ter zagotavljanje delovanja lastnega podatkovnega centra in hitre odzivnosti v primeru težav so potrebne velike investicije. Urediti je treba primeren prostor, nabaviti sistemsko

infrastrukturo ter poskrbeti za varnost, skladnost in vzdrževanje.

Letni stroški vzdrževanja lastne infrastrukture so sicer res podobni kot stroški najema, vendar zaradi visoke začetne investicije ni možno dosegati prihrankov. Če upoštevamo še vse zahteve glede varnosti, skladnosti in vzdrževanja, hitro pridemo do ugotovitve, da lastna investicija ni smiselna.

Najem podatkovnega centra je modra odločitev

Alternativa lastnemu podatkovnemu centru je najem podatkovnega centra, s katero lahko stroške, pasti in nevarnosti lastništva ter vzdrževanja podatkovnega centra spremenite v vidne prihranke, varnost in neprekinjeno dosegljivost. Eden izmed tovrstnih ponudnikov je Pošta Slovenije, ki najem podatkovnih centrov ponuja v sklopu različnih informacijskih storitev PosiTa. Ponujajo namensko zasnovane prostore z vso potrebno oskrbno infrastrukturo, kamor lahko namestijo vašo strežniško in drugo informacijsko strojno opremo.

Podatki so lahko shranjeni na treh ločenih varnih lokacijah, kar pomeni, da so zavarovani tako v primeru odpovedi opreme kot ob morebitnih naravnih nesrečah.

    Najem prostora, fizičnih in virtualnih strežnikov v varnih podatkovnih centrih ter najem informacijskih storitev v oblaku je vzpostavljen skladno s sistemom vodenja po standardu ISO/IEC 27001:2013. Certifikat zahteva, da podjetje sistematično preverja varnostna tveganja, grožnje, ranljivosti in vplive. Zasnovani in implementirani morajo biti varnostni in nadzorni ukrepi in druge oblike ravnanja s tveganji. Podjetje mora ob spremembah zagotoviti redno spremljanje in prilagajanje ukrepov informacijske varnosti.

    Skladnost z zakonodajo in zahtevami poslovnih partnerjev

    Medtem ko je pri inoviranju omejitev samo nebo, poslovanje uokvirjajo tako zakonske zahteve kot zahteve poslovnih partnerjev. Podatkovni centri Pošte Slovenije so bili zasnovani v skladu s slovensko zakonodajo, visoke performančne značilnosti pa pomenijo, da boste z namestitvijo IKT-opreme v podatkovne centre PosiTe poslovali skladno tudi z zahtevami vaših poslovnih partnerjev.

    Eden najbolj pomembnih vidikov zakonske skladnosti določa, da morajo podatki slovenskih podjetij in državljanov ostati v Sloveniji. Z razporeditvijo podatkovnih centrov po različnih koncih države Pošta Slovenije omogoča, da lahko izpolnjujete tudi zahteve, kot je na primer, da morajo biti podatki oddaljeni vsaj 60 kilometrov od sedeža podjetja.

    Nič ni prepuščeno naključju

    Vaši partnerji in stranke pričakujejo neprekinjeno dosegljivost in hitro delovanje storitev, ki jih ponujate. Da se boste lahko osredotočili na razvoj svojih storitev, so v Pošti Slovenije poskrbeli za vse vidike upravljanja podatkovnih centrov, ki so kritični za njihovo delovanje in vzdrževanje. Vanje so vgradili najboljše komponente, ki zagotavljajo, da bo sistem optimalno hlajen in bo imel stabilne in hitre komunikacije ter napajanje brez prekinitev.

    Potrditev dobrega dela in vlaganj v infrastrukturo je skladnost s certifikatom Tier III, ki med drugim zahteva 99,982-odstotno letno razpoložljivost sistema in manj kot 1,6 ure morebitnih motenj na leto.

      Če želite več informacij in vašim potrebam prilagojeno ponudbo, nas obiščite NA TEJ SPLETNI POVEZAVI>>.