IKT
Oglasno sporočilo

Ne smemo pustiti, da vse počne stroj

Na že 21. Tehnološki konferenci podjetja Smart Com bodo govorili o inteligenci, tako človeški kot umetni
Avtor
14.03.2019 13:22
Dopolnjeno: 14.03.2019 13:23
Čas branja: 3 min

Človek kljub temu, da premore višjo stopnjo zavedanja o stvareh, vedno več opravil in odločitev prepušča strojni in programski opremi. Toda končna oziroma ultimativna odločitev mora ostati v rokah človeka – tehnologija, naj bo še tako napredna, je zgolj orodje, ki mu pomaga do pravilne odločitve. Temu bo letos posvečena tradicionalna tehnološka konferenca, ki jo že več kot dve desetletji prireja podjetje Smart Com.

Eden najbolj prepričljivih dogodkov za IT-strokovnjake

Omenjena strokovna konferenca se je v dveh desetletjih iz dneva odprtih vrat razvila v enega najbolj prepričljivih dogodkov za IT-strokovnjake. Letos so zanjo izbrali slogan »Moč inteligence«, prinaša pa pregled novosti in številnih dobrih praks uvajanja umetne inteligence in sorodnih tehnologij v arhitekturo poslovanja organizacij.

Razvoj področja umetne inteligence je v zadnjih letih dobil izjemen pospešek – pred desetletji so o njej govorili v zaprtih krogih strokovnjakov, danes pa se jo uporablja dnevno, tudi za pogovor s »stroji« in sistemi.

Umetna inteligenca v službi varnosti

Vedno več podjetij veliko sredstev in naporov vlaga v področje informacijske varnosti, saj so se digitalni napadi na poslovna okolja v zadnjih letih močno okrepili, podjetja pa morajo zato dvigniti raven zaščite.

Prav na področju kibernetske varnosti je najbolj zgovorno in občutno sodelovanje človeške in umetne inteligence. S tehnologijami strojnega učenja in napredne analitike podprta orodja so varnostnim strokovnjakom že danes v pomoč pri odkrivanju napadov. Stalno učeči se model analize obnašanja naprav, povezav in podatkov napadalce odkriva v realnem času, hkrati pa omogoča hiter in učinkovit odziv na varnostne incidente. Pravočasna zaznava in hiter ter ustrezen odziv sta ključna elementa informacijske varnosti, saj hitro zaznan napadalec v omrežju ali sistemu podjetja ne more narediti velike škode.

Cilj zlonamernežev je namreč vdreti v okolje podjetja in tam ostati neopaženi. Digitalne grožnje so zato vse bolj sofisticirane in prikrite, odkrijejo jih lahko predvsem algoritmi s področja strojnega učenja in umetne inteligence, ki hitro analizirajo ogromne količine podatkov, ter skrbnike za informacijsko varnost opozorijo na odkrite anomalije. Tovrstne rešitve in orodja denimo že uporabljajo varnostno-operativni centri, saj varnostnim strokovnjakom pomagajo čim hitreje do uporabnih informacij, te vizualizirati in ustrezno ukrepati. Naloga z umetno inteligenco podprte varnostne rešitve je v tem, da varnostnemu strokovnjaku kar najbolje predstavi dejansko stanje.

Več kot štiri tisoč zadovoljnih udeležencev

V preteklosti se je konference udeležilo že več kot štiri tisoč udeležencev, med katerimi prevladujejo vodje informatike, omrežni inženirji, varnostni inženirji, sistemski skrbniki, razvijalci ter vodje IT- in OT-projektov. Je torej konferenca za strokovnjake.

»Pri programski zasnovi smo ostali zvesti zasnovi konference. Tudi letos bomo udeležencem, ki želijo vedeti, kaj jih v kratkem čaka v njihovih IT-okoljih, predstavili najnovejše IKT-trende iz domačega in mednarodnega okolja ter inovativne pristope k reševanju IKT-izzivov. Prav zato imamo zelo zvesto občinstvo – vsa teorija je podprta s prakso. Vsako leto namreč udeležencem predstavimo tudi primere dobrih praks. O njih ne bodo govorili le naši strokovnjaki, ampak tudi partnerska podjetja, ki krojijo globalni vrh razvoja omrežnih in varnostnih tehnologij,« je dodal Peter Ceferin.

Program letošnje konference bo razdeljen na tri vsebinske sklope, in sicer kibernetska varnost, rešitve za elektroenergetska podjetja in omrežne tehnologije, skupna točka pa bo predstavitev najnovejših pristopov in tehnologij za sodobna omrežja in sisteme informacijske varnosti.