IKT
Oglasno sporočilo

Katera rešitev za varnostno kopiranje je najcenejša?

Ko iščemo odgovor na to vprašanje, moramo upoštevati vse stroške v celotni življenjski dobi rešitve – to so stroški licenc, stroški vzdrževanja in upravljanja ter stroški strojne opreme oziroma prostora za hrambo
Avtor
11.04.2019 10:17
Čas branja: 4 min

Na trgu obstajata dve vrsti poslovnih modelov za izdelavo sodobnih rešitev za varnostno kopiranje podatkov. Na eni strani so ponudniki celostnih rešitev, ki strojno in programsko opremo ponujajo v enotnem paketu, na drugi pa ponudniki, ki prisegajo na ločeno ponudbo programske in strojne opreme.

Tajvanski proizvajalec strežnikov NAS Synology je šel še korak dlje – uporabnikom svojih naprav zbirko kakovostnih rešitev za varnostno kopiranje podatkov ponuja brezplačno. Kupci tako poleg finančnih ugodnosti dobijo še varno hrambo, dostopnost kadarkoli in od koderkoli ter hitro obnovo podatkov.

Skriti stroški rešitev za varnostno kopiranje

Pri računanju stroškov varnostnega kopiranja je zelo pomembno, da upoštevamo vse stroške v celotni življenjski dobi rešitve. Gre za stroške licenc, stroške vzdrževanja in upravljanja ter stroške nabave trdih diskov in strežniške strojne opreme. To je še toliko pomembneje, ko varnostno kopiramo bolj kompleksne poslovne podatke.

Licenčnina glede na število strežnikov ali procesorjev

Mnoga podjetja se v želji po čim boljši izrabi infrastrukture največkrat odločijo za nakup neodvisne programske opreme za varnostno kopiranje. Pri tem pogosto spregledajo, da so licenčnine za programsko opremo povezane s celotnimi stroški lastništva.

Vzemimo za primer varnostno kopiranje podatkov iz virtualnega okolja VMware. V večini primerov ponudniki rešitev VM za varnostno kopiranje ponujajo dva načina obračunavanja licenčnine, in sicer

  1. glede na število fizičnih procesorjev (CPU socket) ali
  2. glede na število strežnikov (VM host).

Zaračunavanje na strežnik ni nujno dražje od zaračunavanja na število procesorjev. Če, na primer, izvajate storitev na strežniku VMware z dvema procesorjema po ceni 500 evrov za procesor, boste za to odšteli več kot 800 evrov, kolikor znaša cena za strežnik.

Poglejmo si primer v spodnji tabeli.

Vzdrževanje stane približno četrtino licenčnine

Licenčnini je treba dodati še stroške vzdrževanja, ki nastanejo zaradi posodobitev programske opreme, varnostnih popravkov in tehnične podpore. Stroški obnavljanja pogodbe o vzdrževanju lahko na letni ravni pomenijo kar od 22 do 27 odstotkov stroškov trajne licence.

Brezplačna rešitev za kopiranje – dražji prostor za hrambo

Proračuni mnogih podjetij so za tovrstne projekte omejeni, zato se pogosto odločajo za brezplačne (freemium) programske rešitve, ki pa imajo svoje omejitve. Celoten nabor funkcij je ponavadi na voljo šele v plačljivih različicah.

Običajno je glavna pomanjkljivost okrnjenih brezplačnih rešitev, da je treba vsak dan varnostno kopirati celotno količino podatkov. Naprednejše rešitve medtem omogočajo postopno (incremental) varnostno kopiranje, torej vsak dan samo na novo ustvarjene podatke, zaradi česar potrebujemo manj prostora za shranjevanje podatkov.

V spodnji tabeli je prikazano, koliko manj prostora za shranjevanje potrebujemo, če se odločimo za postopno varnostno kopiranje. Izhodišča so:

  • dnevno kopijo želimo hraniti sedem dni,
  • prvi dan je kopija velika en terabajt,
  • vsak naslednji dan se količina podatkov poveča za približno pet odstotkov.

Ugotovimo lahko, da pri postopnem shranjevanju privarčujemo 80 odstotkov prostora za hrambo podatkov. Če boste uporabljali brezplačno rešitev, boste torej za enako stopnjo varnosti potrebovali do šestkrat več prostora, zato je zelo pomembno, da pri računanju upoštevamo tudi te stroške.

Strežnik za ceno enoletne licence

Z denarjem, ki ga že prvo leto porabite za licenco programske opreme za varnostno kopiranje (ne glede na to, ali gre za naročnino ali trajno pogodbo), lahko dejansko kupite strežnik Synology NAS, ki poleg strojne opreme prinaša tudi obilo programov, ki so že vključeni v ceno.

Ena izmed teh rešitev je Synology Active Backup, s katero lahko varnostno kopirate poslovne podatke na fizičnih in virtualnih računalnikih, fizičnih strežnikih ter v oblačnih storitvah Office 365 in G Suite. Rešitev je kakovostna in, kar je najpomembnejše, na voljo je za dostopno ceno, ki je približno enaka ali celo nižja od licenčnine ponudnikov programskih rešitev za prvo leto.

Primerjavo stroškov prikazujemo v spodnjem grafu.

NAS je mnogo več kot le zunanji disk

Zaščitena varnostna kopija je le del celote. Smisel kopiranja na varno lokacijo je, da smo zmožni v primeru zlonamernih napadov, okvar diskov ali nesreč hitro in brez večjih motenj obnoviti izgubljene podatke. Synology v svoji rešitvi predvideva različne scenarije obnovitve, od posamičnih datotek do celotne obnove podatkov, možna pa je tudi takojšnja obnovitev v programu Virtual Machine Manager ali »bare-metal« obnovitev celotnega sistema na novi napravi.

Vrednost strežnikov NAS Synology je še toliko večja, ker to niso le zunanji mrežni diski, temveč gre dejansko za zmogljive strežnike, ki lahko v manjših podjetjih nadomeščajo centralni strežnik. Imajo namreč dovolj strojne zmogljivosti, da brez težav opravljajo tudi zahtevnejše funkcije.

Koristna orodja, ki lahko olajšajo življenje

Poleg varne hrambe podatkov ponujajo vrsto koristnih orodij in programov, ki so praviloma brezplačno na voljo uporabnikom in so dostopni v operacijskem sistemu naprave. Transkodiranje in prenašanje videa v realnem času, hramba fotografij, ki jih lahko pregledujemo na katerikoli v splet povezani napravi, streženje pošte in spletnih strani ter orodja za sodelovanje v zasebnem oblaku so koristi, ki so prepričale mnoge domače uporabnike in podjetja. Najzmogljivejše naprave pa zmorejo opravljati tudi naloge virtualizacije, kar jim daje skoraj neskončne možnosti.