IKT
Oglasno sporočilo

Kako vzpostaviti agilno, zmogljivo in konkurenčno poslovanje?

Da bi lahko podjetja tekmovala na zahtevnem trgu in si zagotovila oziroma ohranila konkurenčno prednost, morajo vzpostaviti organizacijo, ki temelji na poglobljenem vpogledu v poslovanje
Avtor
25.04.2019 03:00
Čas branja: 4 min
Kako vzpostaviti agilno, zmogljivo in konkurenčno poslovanje?
Oracle bo na dogodku Oracle Technology Day for Business predstavil možnosti, ki jih lahko podjetja in organizacije izkoristijo za povečevanje svojih konkurenčnih prednosti.

Nove tehnologije in z njimi povezano poslovanje v oblaku so že nekaj let tema v številnih podjetjih. Glede na napoved podjetja Oracle, ameriškega giganta na področju informacijske tehnologije, bodo podjetja do leta 2025 80 odstotkov (kritičnih) delovnih obremenitev premaknila v oblak.

Pri tem pomembno vlogo igrajo avtonomne oblačne storitve, ki so zasnovane tako, da se lahko visoko usposobljeni IT-strokovnjaki v podjetjih in organizacijah, v katerih uporabljajo takšno bazo, posvetijo drugim nalogam, administrativna opravila pa prepustijo avtomatiziranim storitvam v oblaku.

Takšne avtonomne oblačne storitve po besedah strokovnjakov iz podjetja Oracle Slovenija, v katerem se poglobljeno pripravljajo na majski dogodek Oracle Technology Day for Business, organizacijam omogočajo zmanjševanje stroškov administracije, plačilo storitev po dejanski porabi, hitrejšo vpeljavo novih proizvodov in storitev na trg. Omogočajo jim možnost za inovacije, ki bi jih veliko težje dosegli z lastnim podatkovnim centrom in programsko opremo. Prav tako vodijo v zmanjšanje varnostnih tveganj in človeških napak ter hitrejši razvoj modernih aplikacij, kot so pogovorni robotki (chatbots), hitrejšo vizualizacijo podatkov in uporabo API-platform.

Oraclovo avtonomno skladišče podatkov v oblaku

Leto 2019 je pri podjetju Oracle v znamenju avtomatizacije storitev v oblaku. Serijo avtonomnih storitev so začeli v januarju 2018 z Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud, ki je prva storitev take vrste na svetu in je namenjena aplikacijam v domeni podatkovnih skladišč in poslovnemu poročanju. Temelji na napredni umetni inteligenci in inovativnih algoritmih strojnega učenja. Zasnovana je tako, da zagotavlja, prilagaja, popravlja, posodablja in varuje brez človekovega posredovanja.

Sledili sta ji storitvi Autonomous Transaction Processing za samodejno obdelavo transakcij ter Oracle Analytics Cloud, ki strojno učenje, umetno inteligenco in avtomatizacijo storitev združuje v dinamično platformo za analitiko v oblaku. V kratkem pa lahko pričakujemo še nadaljnje inovacije na področju Oracle PaaS storitev.

Kibernetska varnost

Pomembna tema v vsakem podjetju je tudi kibernetska varnost. Ker vedno več organizacij svoje poslovanje seli v oblak, pri tem pa gre pogosto tudi za zelo občutljive informacije in podatke, je varnost pri tem še kako visoko na seznamu prioritet. Razne okužbe, kot so računalniški virusi, črvi, trojanski konji in boti, vdori in zlorabe, t. i. phishing z zlonamernimi priponkami ali povezavami in drugi predstavljajo veliko grožnjo tudi največjim korporacijam.

Glede na raziskavo svetovalnega podjetja Enterprise Strategy Group 2019 Technology Spending Intentions Survey, kar 53 odstotkov vprašanih IT in poslovnih odločevalcev navaja, da je kibernetska varnost tisto IT-področje, na katerega v njihovem podjetju ali organizaciji trenutno niso dovolj dobro usposobljeni.

V podjetju Oracle navajajo, da je pogosto na voljo možnost, da poskrbimo za kibernetsko varnost, vendar je ne uporabimo. Zato je v tem primeru pomembno izločiti možnost človeških napak. Na ta način je sistem bolj varen in obenem bolj zanesljiv.Glede na raziskavo o nevarnostih v oblaku, ki sta jo pripravili podjetji Oracle in KPMG (2018 Oracle and KPMG Cloud Threat Report), že 43 odstotkov vprašanih podjetij oziroma organizacij uporablja možnost samodejnega popravljanja napak, pri čemer gre za kar 50 odstotkov večjih organizacij (podjetja z 2.500 ali več zaposlenimi). Na ta način ta podjetja tudi svojim IT-strokovnjakom omogočijo, da je njihovo delo bolj dragoceno in zanimivo, saj se lahko posvetijo zahtevnejšim izzivom, razvoju novih rešitev in lastnemu razvoju kot pa opravljanju monotonih dejavnosti.

Svetovni trendi v Sloveniji

Svetovne trende na navedenih področjih na slovenski trg uspešno prenaša Oracle Slovenija. Zavedajo se, da je v srednjih in večjih slovenskih podjetjih uvedba storitev v oblaku zahtevna, saj morajo podjetja poskrbeti za integracijo s sistemi, ki bodo še kar nekaj let ostali na lokaciji podjetja in bodo morali kot taki sobivati s storitvami v oblaku. Takšnim podjetjem in organizacijam se je Oracle približal tako, da je obrnil logiko oblaka.

Običajno je za uporabo oblačnih tehnologij potrebno podatke in aplikacije preseliti izven podjetja oziroma zunaj države. V nasprotju s tem Oracle s svojim inovativnim poslovnim modelom lahko prednosti oblaka pripelje neposredno v podatkovni center večjih slovenskih podjetij in organizacij. Na ta način prenaša svoje bogate izkušnje na področju inženirskih sistemov in poznavanja zahtev kompleksnih poslovnih okolij na ponudbo storitev v oblaku.

Za agilna in zmogljiva podjetja

Predstavitvi vseh možnosti, ki jih podjetjem in organizacijam ponujajo v podjetju Oracle, da bi lahko tekmovala na zahtevnem trgu, bo namenjen dogodek Oracle Technology Day for Business, ki ga v Oracle Slovenija prirejajo v torek, 14. maja 2019, med 9. in 15. uro v Radisson Blu Plaza Hotelu Ljubljana.

Številne organizacije so zaradi potrebe po integraciji novih tehnologij, kot so blockchain, umetna inteligenca in strojno učenje, že na pragu tehnološke revolucije. Njihovi poslovni odločevalci in tehnološki strokovnjaki bodo na dogodku predstavili najmodernejše pristope, ki jih za uspešno poslovanje potrebujejo organizacije v različnih sektorjih delovanja. Med njimi so predavanja z naslovom Izkušnje pri uporabi avtonomnih podatkovnih skladišč iz prve roke, Uporaba Big Data platforme pri DevOps razvoju informacijskih rešitev ter Inovativni pristopi pri razvoju modernih aplikacij.

Vsebine so namenjene tehničnim strokovnjakom, administratorjem podatkovnih baz, razvijalcem, analitikom, organizatorjem poslovnih procesov in IT-arhitektom.