IKT
Oglasno sporočilo

Microsoftova NT konferenca 2019

Najboljši dogodek B2B v regiji bo odpiral vrata umetni inteligenci in drugim prelomnim digitalnim tehnologijam.
Avtor
13.05.2019 02:44
Čas branja: 3 min

Microsoftova NT konferenca je osrednja slovenska poslovno-tehnološka prireditev, ki povezuje IT-strokovnjake, hkrati pa s svojim poslovnim delom pritegne tudi odločevalce v podjetjih in vse, ki jih zanima preplet sodobnih tehnologij in posla. Letošnja NT konferenca, že 24. po vrsti, bo potekala v Portorožu med 21. in 23. majem.

NT konferenca vsako leto odkriva najnovejše trende, zato bo letos pričakovano največ pozornosti namenjene trenutno najbolj vroči temi ta hip – izjemno hitremu razvoju umetne inteligence. Seveda pa ne bo manjkalo drugih novosti s področij, kot so mešana resničnost, internet stvari in računalništvo v oblaku.

»V Sloveniji imamo dobre temelje za uspeh, saj se radi pohvalimo, da imamo verjetno največ raziskovalcev umetne inteligence na prebivalca na svetu. A zgolj to še ne bo dovolj, sedaj so potrebni tudi konkretni koraki pri vključevanju umetne inteligence v vse procese in na vseh ravneh v javnem in zasebnem sektorju,« meni Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija.

Združevanje tehnologije in posla

Pomemben del NT konference je že vrsto let namenjen poslovnim vsebinam in trendom, povezanim s posameznimi sektorji. Poslovni dan bo na sporedu drugi dan konference, v sredo, 22. maja, ko bo potekala tudi osrednja slovesnost s pomembnimi gosti in prestižnimi predavatelji. V Portorož tako prihaja svetovno priznani raziskovalec Luciano Floridi z Univerze v Oxfordu, kjer je med drugim tudi direktor Laboratorija za digitalno etiko. Floridi deluje na inovativnem področju, poznanem pod imenom filozofija informacij.

V okviru poslovnega dne bo potekala tudi okrogla miza, na kateri bodo predstavniki podjetij IBM, SAP, Siemens in Microsoft skupaj odpirali pereča vprašanja in iskali odgovore na temo umetne inteligence. Spraševali se bodo, kaj nam ta danes omogoča, kje je Slovenija pri razvoju umetne inteligence ter kako uspešni smo pri njenem uvajanju v gospodarstvu.

Kako do hitrejšega razvoja v ključnih sektorjih?

Poslovni dan bo zajemal še vsebine, prilagojene posameznim sektorjem. Največji poudarek bo namenjen proizvodnemu, finančnemu, energetskemu in javnemu sektorju ter – letos prvič – tudi zdravstvu.

  • Javni sektor. Umetna inteligenca je skozi velika vrata vstopila v javni sektor po svetu. Drug za drugim se vrstijo novi inovativni projekti in dobre prakse, ki spreminjajo pričakovanja, kaj vse zmorejo sodobne digitalne tehnologije. Kje pa smo na tem področju v Sloveniji? Lahko tudi v slovenskem javnem sektorju že najdemo inovativne projekte z umetno inteligenco? To so le nekatera vprašanja, na katera bodo iskali odgovore predstavniki iz javne uprave, Microsofta in partnerskih podjetij, da bi bolje razumeli, kako se javni sektor spreminja danes in kaj vse bo še prinesla prihodnost.
  • Finančni sektor. Kognitivne tehnologije in umetna inteligenca radikalno spreminjajo tudi svet sodobnih financ, zato se bo na NT konferenci med drugim mogoče seznaniti s primeri avtomatizacije s podporo umetne inteligence na primeru inovativne banke, z najsodobnejšimi partnerskimi rešitvami in uporabo spoznanj nevroznanosti v praksi.
  • Energetika. Energetska panoga proizvede ogromne količine podatkov. V energetiki je zato mogoče najti nekaj najbolj zanimivih praktičnih načinov uporabe umetne inteligence nasploh, a tudi veliko potrebo po spremembi miselnosti, da bi lahko nova orodja uspešneje uporabili.
  • Proizvodni sektor. V sklopu vsebin za proizvodni sektor se bodo predstavila podjetja, ki bodo iz prve roke prikazala, zakaj so začela z digitalno preobrazbo poslovnih procesov in zakaj je treba za večjo učinkovitost, hitrejši razvoj izdelkov in višjo dodano vrednost trendom slediti še hitreje kot v preteklosti.
  • Zdravstvo. Kaj prinašajo sodobne tehnologije, kot so umetna inteligenca, mešana resničnost in računalništvo v oblaku, v zdravstvu? Kako lahko boljši podatki pomagajo pri uspešnejšem zdravljenju v ključnih trenutkih, k hitrejšemu postavljanju diagnoz in bolj kakovostnemu delu zdravnikov? Vsebine za zdravstvo bo zaokrožila aktualna okrogla miza, kjer se bodo sogovorniki spopadli z izzivom, kako preprečiti, da bi bili računalniki in zdravstveni delavci na nasprotnem bregu.

Za udeležbo na 24. NT konferenci so na voljo tri različne kotizacije: NTK Polna kotizacija, ki omogoča tridnevni dostop do dogodka, kotizacija NTK Mreženje za tiste, ki želijo konferenco izkoristiti za sklepanje poslov in druženje, ter kotizacija NTK Poslovni dan, ki je namenjena vsem, ki bodo dogodek obiskali predvsem zaradi osrednjega dne in poslovnih predavanj.