IKT
Oglasno sporočilo

Z inovativnimi podatkovnimi skladišči do hitrejšega razvoja

Podjetje In516ht pomaga pri hitrejši preobrazbi v podatkovno vodene organizacije
Avtor
23.05.2019 01:29
Čas branja: 3 min

»Za podatkovna skladišča in strojno učenje so oblačne tehnološke rešitve idealna arhitektura,« pravi Grega Jerkič, direktor podjetja In516ht. Po njegovih besedah so oblačne rešitve odpravile omejitve na področju resursov in hkratne uporabe istih podatkov.

Kot pravi Jerkič, so se v zadnjih 20 letih zgodile velike tehnološke spremembe, medtem ko se poslovne težave in potrebe niso kaj dosti spremenile. Podjetja si namreč od nekdaj želijo bolje razumeti svoje poslovanje in čim bolje poznati stranke, da jim lahko ponudijo boljšo izkušnjo in hkrati dobijo nove ideje za razvoj izdelkov in storitev.

Tri glavne tehnološke novosti

In katere se bile glavne tehnološke novosti, ki so jim to delo olajšale? Leta 2005 so bile, kot pravi Jerkič, že na voljo namenske naprave za podatkovna skladišča, ki so upravljanje podatkov obrnile na glavo. V ospredje sta prišli enostavnost uporabe in ločena arhitektura za analitične poizvedbe, kar je privedlo do stokrat hitrejših poizvedb.

Sledil je vzpon področja množičnih podatkov (big data), na kocu pa je prišlo še do razvoja zbirk podatkov za oblačno infrastrukturo, katerih upravljanje bi bilo enostavnejše in cenejše.

Neomejen prostor, elastična strojna oprema

V podjetju In516ht so se zaradi vseh teh novosti pred tremi leti odločili za testiranje velikega števila ponudnikov podatkovnih skladišč na realnih primerih strank. »Najbolj nas je presenetila podatkovna zbirka podjetja Snowflake, ki so ga ustanovili trije vrhunski inženirji podatkovnih zbirk iz podjetja Oracle,« pravi Jerkič.

Gre za trenutno eno najhitreje rastočih podjetij na svetu, ki je oblikovalo novo platformo s predpostavkami oblačne infrastrukture. To pomeni, da je na voljo neomejena količina prostora za podatke in da je strojna oprema popolnoma elastična – če, na primer, ta trenutek potrebujemo 20 procesorjev, jih lahko čez pet minut tisoč. »Postali smo njihov implementacijski partner za Evropo in do danes prejeli različne nagrade,« pravi Jerkič.

Zadošča eno samo podatkovno skladišče

Podjetje Snowflake je razvilo možnost hkratnega dela pri isti tabeli, ne da bi različne skupine vedele druga za drugo. Pri tem je hitrost obdelave enaka, kot če bi vsaka skupina imela ločeno infrastrukturo.

»Karikirano bi to lahko pomenilo, da postavimo eno podatkovno skladišče za celo Slovenijo,« pravi sogovornik in dodaja, da je Snowflake pridobil reference največjih korporacij na svetu, ki so združile vse svoje podatke in uporabnike v eno podatkovno skladišče, kar je bilo pred leti povsem utopično.

Šest prednosti rešitve Snowflake

Grega Jerkič poudarja šest prednosti rešitve Snowflake. Prva je elastičnost resursov. »Ko potrebujemo resurse, jih imamo na voljo takoj in plačamo sekundno porabo. To je idealno za podatkovna skladišča in za strojno učenje, kjer imamo nihanja v porabi resursov.«

Druga prednost so nove možnosti uporabe, pri čemer sogovornik opozarja predvsem na ustvarjanje razvojnih in testnih okolij. »Klon okolja s petimi terabajti podatkov lahko, na primer, naredimo v treh minutah, kar omogoča veliko hitrejši razvoj in testiranje.«

Tretja prednost je, da ni potrebna administracija. Nastaviti je treba varnostno politiko, vse drugo poteka avtomatsko glede na optimizacije zbirke podatkov. Tako se lahko analitiki in poslovni uporabniki posvetijo le analizi podatkov.

Visoka stopnja varnosti je naslednja velika prednost. Vsi prenosi podatkov in shranjevanje so šifrirani. Strežniki so del javnega oblaka, kar pomeni, da so na voljo pri Microsoftu, Amazonu in Googlu v Evropi ter podpirajo vse direktive GDPR. Prav tako je podprt celoten pregled vseh poizvedb nad zbirko podatkov, pri čemer se lahko natančno ugotovi, kdo ima dostop do občutljivih podatkov.

Pomembno je tudi, da ni začetnih stroškov naložbe. Plačevanje je izključno po porabi, cene pa so zaradi ekonomije obsega nizke. En terabajt prostora stane 20 dolarjev na mesec, procesiranje pa se plačuje po sekundah. »To je zelo ugodno za vsa podjetja v tem delu Evrope, kjer smo večinoma vsi majhni,« poudarja sogovornik.

Poudariti je treba še, da izmenjava podatkov med podjetji poteka zelo enostavno in varno. Poleg tega lahko prek nastavitev med podjetji delimo celotne tabele, kar omogoča nove poslovne modele pri prodaji podatkov.