IKT
Oglasno sporočilo

Sodobna omrežja za optimalno podporo aplikacijam in uporabniški izkušnji

Upravljanje in načrtovanje omrežij je čedalje večji izziv – krivci za to so vse večja razpršenost podatkov, čedalje bolj razširjene storitve v oblaku, virtualizacija strežnikov in poplava naprav(ic) interneta stvari; rešitev je nova omrežna topologija fabric
Avtor
31.05.2019 15:10
Čas branja: 3 min

Ker je upravljanje omrežij vse bolj zahtevno, si skrbniki prizadevajo omrežja in upravljavske aktivnosti vse bolj avtomatizirati, saj jim avtomatizacija olajša nadzor. Še boljši recept, kako si poenostaviti »življenje z omrežjem«, pa sta skrbno načrtovanje in uvajanje sodobnih omrežij, ki že premorejo vrsto avtomatiziranih funkcij – tako na področju upravljanja kot varnosti.

Kakovostno omrežje je konkurenčna prednost

Sodobna poslovna omrežja so sestavljena iz žičnih in brezžičnih omrežij. Gre za preplet različnih omrežij in sistemov, ki morajo medsebojno komunicirati in prenašati podatke. Sodobna omrežna infrastruktura mora poleg zagotavljanja povezljivosti za uporabnike (in naprave) zadostiti tudi različnim preostalim zahtevam, predvsem varnosti, razpoložljivosti in možnosti prenosa različnih storitev.

Rast rabe umetne inteligence (AI) in strojnega učenja (ML) v omrežnih sistemih in poslovnih procesih vodi v avtomatizacijo in večjo razpoložljivost omrežij. Kakovostno omrežje je lahko konkurenčna prednost podjetja, če ga zna to izrabiti in v njem učinkovito povezati naprave uporabnikov, aplikacije in procese.

Kaj zmore nova omrežna topologija fabric

V svetu sodobnih omrežij je v ospredju nova omrežna topologija, poimenovana fabric oziroma switching fabric. »Gre za omrežno topologijo, v kateri se omrežna vozlišča med seboj povezujejo prek enega ali več omrežnih stikal. Njena prednost je v upravljanju celotnega omrežja kot ene naprave, prinaša pa še predvidljivo nizko zakasnitev ter prožnost in visoko razpoložljivost omrežja,« pravi Marko Cizelj, vodja tehnološkega področja omrežja v podjetju Smart Com.

Vse to po njegovih besedah pripomore k večji učinkovitosti, zanesljivosti, poenostavitvi upravljanja in optimalni podpori aplikacijam, s čimer je zagotovljena dobra uporabniška izkušnja uporabnikom v podjetjih.

Največ skrbi povzročajo naprave interneta stvari

Danes se sodobno omrežje lahko varuje tudi samodejno. Za to skrbi vpeljava umetne inteligence, ki se nauči, kako potekajo prometni tokovi v omrežju, nato pa na podlagi tega dinamično oblikuje varnostna pravila.

Sistemi za upravljanje in nadzor nad ranljivostjo omrežja poskrbijo za proaktivno varnost, ki za do 90 odstotkov zmanjša izpostavljenost omrežja oziroma podjetja že znanim napadom.

Za zagotavljanje varnosti in produktivnosti uporabnikov, učinkovitega delovanja poslovno kritičnih aplikacij in omrežnih virov ter obvladovanja varnostnih groženj pa skrbi sistem za preverjanje vsebine prometa. Pomembna je tudi celostna obravnava pri načrtovanju rešitev v sodobnih poslovnih omrežjih, kjer morajo tesno sodelovati tako omrežni kot varnostni strokovnjaki, s čimer se varnostni mehanizmi vključijo že v osnovne temelje IKT-infrastrukture sodobnega podjetja.

Omrežne skrbnike ta hip skrbijo predvsem naprave interneta stvari (IoT). »Posebno pozornost bo treba nameniti varnosti naprav interneta stvari. Naprave IoT imajo manj zmogljivo strojno opremo ter so zato bolj ranljive in dovzetne za napade,« še pojasnjuje Cizelj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.