IKT
Oglasno sporočilo

Konferenca OTS 2019: Kje so pasti pri implementaciji umetne inteligence?

Le, če umetno inteligenco nadgradimo in obogatimo z razumom človeka, lahko sodobne informacijske tehnologije omogočijo prebojne inovacije
Avtor
11.06.2019 01:12
Čas branja: 3 min

Čedalje bolj inteligentno obnašanje naprav in storitev nam počasi že prehaja v kri. Od ponudnikov čedalje pogosteje zahtevamo izdelke in tudi rešitve, ki »nas razumejo« in se prilagajajo našemu obnašanju. Proizvajalci so zato prisiljeni uporabljati metode strojnega učenja in umetne inteligence, kar je kljub enormnemu napredku še vedno zahtevna naloga, pri kateri se neizkušeni razvijalci pogosto ujamejo v katero izmed številnih pasti, ki prežijo nanje.

Kakšne so te pasti in kako se jim izogniti, boste spoznali na 24. strokovni konferenci OTS 2019 Sodobne informacijske tehnologije in storitve.

V tematskem sklopu o umetni in obogateni inteligenci boste lahko poleg tega spoznali še primer uporabe obogatene inteligence na področju zdravstva ter izzive samodejne integracije, testiranja in zagotavljanja kakovosti napovednih modelov. V nasprotju z na primer programskim inženirstvom namreč pri napovednih modelih vsi ti procesi še niso dovolj dobro opredeljeni.

Blockchain in porazdeljene tehnologije

Drugi tematski sklop bo posvečen tehnologiji blockchain. Med drugim boste spoznali projekt D3ledger, ki omogoča tokenizacijo tradicionalnih vrednostnih papirjev, in platformo IOTA, ki predstavlja novo generacijo platform DLT in je osredotočena na domeno interneta stvari.

V tematskem sklopu o porazdeljeni tehnologiji bo predstavljena odprtokodna knjižnica, ki omogoča postavitev gruč in aplikacij z orkestratorskim orodjem Docker Swarm. Razvili so jo v Iskratelu. Poleg tega boste lahko spoznali, kako in zakaj vzpostaviti konzorcijsko omrežje Ethereum, ter možnosti in izzive uporabe sistema za porazdeljeno in decentralizirano shranjevanje datotek IPFS, ki lahko služi shranjevanju in deljenju večje količine datotek v povezavi z ali tudi brez tehnologije blockchain.

Kibernetska varnost

Poseben sklop predavanj bo posvečen tudi kibernetski varnosti. Tu opozarjamo zlasti na predstavitev protokola Zero-Knowledge-Proof (ZKP). Gre za metodo, ki določeni osebi omogoča uspešno dokazovanje nekega dejstva brez potrebe, da o dejstvu samem izda kakršno koli dodatno informacijo. Protokol ZKP se lahko uporabi kot mehanizem overjanja, saj uporabniku omogoča dokazovanje poznavanja gesla za dostop brez potrebe po podajanju gesla ali kakršnekoli druge informacijo o njem.

Poleg tega bo zanimivo predavanje o varni uporabi IKT na poti in v tujem okolju. To je še posebej pomembno, če smo izpostavljena oseba, ki sprejema ključne odločitve ali razpolaga s ključnimi informacijami. V tej vlogi se pogosto znajdejo tudi informatiki in administratorji sistemov IKT.

Organizatorji so pripravili še več drugih tematskih sklopov, in sicer:

  • agilni procesi in pristopi k razvoju (med drugim bodo predstavljene izkušnje pri avtomatizaciji razvoja mobilnih aplikacij ter implementacija programskih rešitev s pomočjo inteligentnih asistentov),
  • arhitekture in orodja,
  • smernice razvoja programskih jezikov ter
  • spletne in mobilne tehnologije.