IKT
Oglasno sporočilo

Vas počasnost IT-omrežja spravlja ob živce? Ukrepajte!

Mobilne aplikacije, storitve iz oblaka, zaupni podatki in druge poslovne rešitve od podjetij zahtevajo varno in zanesljivo omrežno povezavo – razmislite o nadgradnji omrežja in uporabniške izkušnje
Avtor
16.09.2019 15:26
Dopolnjeno: 16.09.2019 15:58
Čas branja: 2 min

Uporabniki takoj opazimo morebitno počasno delovanje omrežja, prav tako nas lahko razjezijo občasne prekinitve, ki nam onemogočajo delo. Preobremenjeno ali poddimenzionirano omrežje vodi do nezadovoljstva uporabnikov, povzroča pa tudi visoke stroške upravljanja in operativnega vzdrževanja. Vsaka prekinitev poslovanja je namreč povezana s stroški, saj iskanje in odpravljanje napak omrežnim tehnikom jemljeta veliko časa in energije.

Tri naprave na uporabnika … že danes

Statistika pravi, da ima povprečen poslovni uporabnik na delovnem mestu že skoraj tri omrežene naprave, najpogosteje so to fiksni (IP) in/ali mobilni telefon ter namizni ali prenosni računalnik. Vse več v omrežje podjetja povezanih naprav je veliko breme predvsem za starejša omrežja, ki niso bila načrtovana in grajena za tolikšne obremenitve. Predvsem v luči pretakanja videa in drugih oblačnih storitev, ki poleg visokih zmogljivosti zahtevajo še bliskovito odzivnost.

Starejše omrežje je pogosto varnostno pomanjkljivo

Še precej večja težava starejše omrežne opreme je varnost. Stara oprema pogosto nima sodobnih varnostnih mehanizmov, posebej če gre za opremo, za katero proizvajalec ne ponuja več posodobitev in nadgradenj. Takšna oprema ni le (nepopravljivo) ranljiva, temveč pomeni izrazito tveganje za varnostne incidente in stroške, povezane z njimi.

Zamenjava starih komponent omrežij je z varnostnega vidika nujna. Glede na trenuten tempo razvoja omrežij in IT-storitev se tudi praktična življenjska doba omrežij krajša. Strokovnjaki priporočajo zamenjavo oziroma nadgradnjo infrastrukturnega dela omrežja vsaj vsakih pet let.

Napredno upravljanje in avtomatizacija

Po študijah, ki jih je med svojimi kupci izvedlo podjetje Meraki, lahko napredne upravljavske rešitve, ki poznajo avtomatizacijo opravil in orkestracijo, v primerjavi z bolj tradicionalnimi tehnologijami podjetjem prinesejo tudi do 90 odstotkov nižje operativne stroške. Večino z omrežjem povezanih procesov se namreč da avtomatizirati.

»Nove omrežne rešitve za podatkovne centre so omrežnim skrbnikom močno olajšale delo, saj programsko upravljano omrežje omogoča avtomatizacijo številnih opravil in postopkov, tako pri upravljanju prometa, vzdrževanju, posodabljanju in varovanju,« je pojasnil Marko Rahne, arhitekt infrastrukturnih rešitev v S & T Slovenija.

Poenotenje omrežij

Še pred desetletjem in pol je vsaka IT-storitev in rešitev uporabljala ločeno omrežje. Tako je svoje omrežje imela kontrola pristopa, pa videonadzor, ločeno je bilo uporabniško omrežje in omrežje za IP-telefonijo. Posamezne tehnologije so bile preprosto preveč različne, da bi jih bilo možno prevesti na skupni imenovalec. Danes ni več tako, saj skoraj vse storitve za komunikacijo med napravami uporabljajo standardiziran TCP/IP-protokol, kar omogoča njihovo konsolidacijo na skupnem omrežju. Podjetja tako prihranijo veliko denarja tako pri naložbah kot pri upravljanju in vzdrževanju.