IKT
Oglasno sporočilo

Kako v Petrolu uvajajo inovativne analitične rešitve

Projekt uvedbe podatkovnega skladišča so končali v manj kot štirih mesecih
Avtor
22.10.2019 04:06
Dopolnjeno: 12.11.2019 09:01
Čas branja: 3 min

V Petrolu, največjem slovenskem podjetju po prihodkih in največji slovenski energetski družbi, so iskali rešitev za enotno podatkovno skladišče, ki bi jim zagotavljalo dostop do vseh podatkov iz različnih virov, na enem centraliziranem mestu s sposobnostjo za analiziranje poljubnih količin podatkov v zelo hitrem času.

Glavni izzivi, s katerimi so se srečevali, so bili veliko ročnega združevanja in upravljanja podatkov, omejene zmogljivosti strojne opreme, počasno izvajanje kompleksnih analitičnih obdelav ter nezmožnost vključevanja novih podatkovnih virov.

Za testiranje sta bila potrebna le dva tedna

Odločitev o prihodnji analitični platformi so sprejeli na podlagi pilotnega projekta, ki so ga izvedli skupaj s slovenskim podjetjem In516ht. Želeli so se prepričati o zmožnostih rešitve na svojih podatkih in svojih analitičnih poizvedbah. Za uspešno opravljeno testiranje je bilo dovolj že 14 dni. V tem času so bili odpravljeni vsi dvomi in odločitev za izbiro podatkovnega skladišča na platformi podjetja Snowflake, ki ga je analitsko podjetje Gartner razglasilo za enega izmed vodilnih na svetu, je bila enostavna.

Minimalna administracija podatkovnih baz

Z rešitvijo za avtomatizacijo podatkovnih skladišč DataMerlin in svetovalci podjetja In516ht, ki imajo z modernizacijo podatkovnih skladišč več kot 15 let izkušenj, so projekt uvedbe podatkovnega skladišča končali v manj kot štirih mesecih. Z migracijo podatkovnega skladišča v oblak v Petrolu opažajo številne prednosti, vključno s finančnimi in časovnimi prihranki.

Zaradi prilagodljive elastičnosti lahko strojne zmogljivosti med največjo uporabo enostavno povečajo in jih potem zmanjšajo zaradi nadzora stroškov. Administracija podatkovnih baz je minimalna. Kar 98 odstotkov poizvedb ne potrebuje nobene optimizacije, prav tako je popolnoma odpravljeno indeksiranje.

Včasih ure in dnevi, danes sekunde in minute

Najpomembneje pa je, da imajo zaposleni v Petrolu zdaj dostop do zgodovinskih podatkov, ki jih lahko uporabijo za zanesljive analize in napovedi, ki omogočajo večjo agilnost in boljše odločitve pri širitvi poslovanja. Vsakdo v podjetju lahko dostopa do podatkov od koderkoli in kadarkoli, analize pa lahko opravijo v nekaj sekundah ali minutah namesto v več urah ali celo dneh.

»Zaradi prilagodljivosti rešitve Snowflake lahko širimo podatkovno skladišče z novimi modeli brez skrbi o hitrosti poizvedb, prostoru za shranjevanje podatkov in administraciji ter upravljanju strežnikov. Potrebne zmogljivosti so nam zagotovljene takoj, kadar jih potrebujemo. Poleg tega imamo takojšen dostop do vseh podatkov, ki jih potrebujemo za zanesljiva poročila, analize in napovedi,« pravi Amir Komić, arhitekt podatkovnega skladišča v Petrolu.

Pet prednosti rešitve Snowflake

Grega Jerkič, direktor podjetja In516ht in prejemnik nagrade Snowflake Person of the Year za centralno Evropo, poudarja pet prednosti rešitve Snowflake.

  1. Popolna prilagodljivost strojne opreme. Ko potrebujemo vire, jih imamo takoj na voljo. To je idealno za podatkovna skladišča in za strojno učenje, kjer imamo nihanja v porabi virov.

  2. Brez začetnih stroškov naložbe. Plačevanje je izključno po porabi, cene pa so zaradi ekonomije obsega nizke. Terabajt prostora stane 20 dolarjev na mesec, procesiranje pa se plačuje po sekundah.
  3. Nove možnosti uporabe. Ena izmed novih možnosti je, na primer, ustvarjanje razvojnih in testnih okolij. »Klon okolja s petimi terabajti podatkov lahko naredimo v treh minutah, kar omogoča veliko hitrejši razvoj in testiranje,« pravi Jerkič.
  4. Brez administracije. Nastaviti je treba zgolj varnostno politiko, vse drugo poteka avtomatsko. Tako se lahko analitiki povsem osredotočijo na raziskovanje podatkov.
  5. Visoka stopnja varnosti. Vsi prenosi podatkov in shranjevanje so šifrirani. Strežniki so del javnega oblaka in so na voljo pri Microsoftu, Amazonu in Googlu v Evropi ter podpirajo vse direktive GDPR.