IKT
Oglasno sporočilo

Kako čim bolj učinkovito upravljati najeme osnovnih sredstev po standardu MSRP 16 Najemi

Več boste izvedeli na posebnem dogodku, ki ga Avtenta pripravlja v sodelovanju s podjetjem SAP
Avtor
22.11.2019 14:17
Čas branja: 2 min

V začetku leta so morala podjetja, ki računovodske izkaze sestavljajo po Mednarodnem standardu računovodskega poročanja, začeti uporabljati standard MSRP 16 Najemi (IFRS 16 Leases). Novi standard je prinesel večjo preglednost pri vodenju in obračunavanju najemov osnovnih sredstev, korenito pa je posegel tudi v poslovne izkaze podjetij z bilančnim izkazovanjem sredstev.

Predvsem pri podjetjih, ki osnovna sredstva najemajo, je MSRP 16 Najemi temeljito vplival na bilančno prikazovanje sredstev, obveznosti in prihodkov, posledice pa so tudi pri obdavčitvi.

Kaj ponuja rešitev SAP EAM

Učinkovito upravljanje osnovnih sredstev je s standardom MSRP 16 Najemi postalo še pomembnejši dejavnik konkurenčnosti v sodobnih podjetjih. Podjetja to najlažje počnejo s kakovostno programsko opremo, kakršna je SAP EAM, ki omogoča naslednje procese upravljanja z najemi:

  • vnos pogodb in predmetov najema (skupaj s pogoji, odpovednimi roki, prilagoditvami z inflacijami),
  • avtomatsko kreiranje osnovnih sredstev,
  • avtomatsko in masovno izvajanje vrednotenj
  • in knjižb,
  • sistem poročanja.

Celovito upravljanje z osnovnimi sredstvi povezuje procese, kot so planiranje nabave, izgradnja osnovnih sredstev, spremljanje poteka izgradnje (investicije) ali nabave, kreiranje naročil za dobavitelje, upravljanje lokacij, vozil, opreme, strojev in nepremičnin prek zahtevkov in delovnih nalogov, sistem poročanja in druga opravila.

Avtenta vam pomaga na celotni poti od analize do uvedbe rešitve SAP EAM in uskladitve s standardom MSRP 16 Najemi. Na dogodku bodo Avtentini strokovnjaki predstavili Dobre prakse upravljanja osnovnih sredstev v podjetju, o ključnih prednostih in izzivih ob uvedbi MSRP 16 ter izkušnjah z rešitvijo SAP - RE FX pa bo spregovorila Saša Gornjec, direktorica računovodstva v Telekomu Slovenije.