IKT

Kako je Slovenija postala pionirka razvoja blockchaina v Evropski uniji

Danes so predstavili testno nacionalno blockchain infrastrukturo SiChain, ki bo omogočala testiranje obstoječih in novih blockchain aplikacij za uporabo v javnem in zasebnem sektorju

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere
IKT
DOBRA PRAKSA
IKTPodpornik projekta Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere

V izrednih okoliščinah bodo lahko hitreje omogočili mobilne komunikacije na prizadetih območjih

FINANCE
IKT
Kako lahko veliki jezikovni modeli pospešijo produktivnost
IKT
BREZPLAČNI SPLETNI SEMINAR
IKTPodpornik projekta Kako lahko veliki jezikovni modeli pospešijo produktivnost

Podjetja bi pogosteje vpeljevala tehnologije umetne inteligence, če bi imela za to dovolj znanja.

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
Avtor
avtor
11.12.2019 16:50
Čas branja: 2 min
Kako je Slovenija postala pionirka razvoja blockchaina v Evropski uniji
Na današnjem posvetu Slovenskega blockchain partnerstva v Tehnološkem parku Ljubljana sta predstavnika podjetij Tolar HashNet in Telemach slovenskemu ministru za kulturo Zoranu Pozniču in ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku z odprtjem digitalne denarnice simbolično omogočila dostop do uporabe testne nacionalne blockchain infrastrukture SiChain.

SiChain bo omogočal testiranje obstoječih in novih blockchain aplikacij za uporabo v javnem in zasebnem sektorju. Slovenija je prva država v Evropski uniji, ki ima na državni ravni vzpostavljeno tovrstno testno infrastrukturo.

Obeta se prvi pilotni blockchain sklad

Po besedah Tadeja Slapnika iz podjetja Tolar HashNet so testno infrastrukturo SiChain v sodelovanju s Telemachom vzpostavili novembra letos. V tej fazi med drugim omogoča izvajanje transakcij in ustvarjanje pametnih pogodb. Uporablja tehnologijo Hashnet, ki je po Slapnikovih besedah ena najhitrejših tehnologij distribuiranih podatkovnih blokov na svetu, ki je hkrati tudi energetsko varčna.

Z nižjimi stroški in hitrejšimi transakcijami želijo približati tehnologijo blockchain podjetjem, določene primere uporabe, ki jih je predstavilo Partnerstvo, pa bodo na SiChainu testirali s stališča izvedbe in možnosti nadgradenj.

Po besedah ministra Počivalška se ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zaveda vpliva tehnologije blockchain na gospodarski razvoj in konkurenčnost. Njen razvoj bodo pospešili z oblikovanjem prvega pilotnega blockchain sklada ter z zakonodajni predlogi, ki bodo omogočili prilagajanje razvoju te tehnologije in razvoj rešitev za vpeljavo tehnologije v javni sektor.

Prvi v EU s testiranjem na državni ravni

Posvet Slovenskega blockchain partnerstva je na enem mestu združil predstavnike več resorjev, podjetij in projektov z blockchain področja in deležnike širše javnosti.

Slovenija je namreč postala prva v EU, ki blockchain infrastrukturo testira na državni ravni, kmalu po tem, ko je lastne sorodne načrte oktobra letos objavila Kitajska. Znotraj evropskega okvira to pomeni, da bo Slovenija aktivno sodelovala pri vsaki storitvi, ki se bo odvijala na širši evropski blockchain infrastrukturi.

Slovenija je tudi ena prvih držav podpisnic Evropske blockchain deklaracije in ena aktivnejših začetnic razvoja blockchaina na evropski ravni. Znotraj European Blockchain Service Infrastructure (EBSI) aktivno prispeva k razvoju primarno štirih stebrih aplikacije tehnologije blockchain, in sicer na področju notarizacije in avtentikacije EU sredstev, diplom in izobrazbenih dokazil, evropske identitete in delitve informacij.

Zakaj je evropska komisija izbrala Slovenijo

Kot je posebej za Finance povedala Nena Dokuzov, je Slovenija dobila priložnost, da izpelje pilotni projekt razvoja in vzpostavitve blockchain infrastrukture na državni ravni zaradi dveh razlogov. Prvi je, da praktično nimamo financiranja s tveganim kapitalom. Investicije se iščejo v institucionalnem financiranju, prek razpisov za EU sredstva. »Način zbiranja sredstev, ki se je zelo razmahnil v letu 2017, je bil eden od alternativnih načinov zbiranja sredstev za projekte, ki sicer drugje ne bi mogli dobiti financiranja. To je zelo dobro, saj se je tako še dodatno razvila podjetniška iniciativa pri tistem sloju mladih, ki jih sicer niti ne bi dobili v to sfero,« je dejala sogovornica.

Drugi razlog pa je, da imamo ogromno visoko kvalificiranega kadra na področju visokih tehnologij, računalništva in informatike oziroma novih tehnologij, ki se pojavljajo v zadnjem času. Ta kader je po besedah Nene Dokuzov omogočil razvoj teh projektov.

»Evropska Komisija je ugotovila, da imamo močan razvoj na področju umetne inteligence in zelo močan podjetniški moment na blockchainu. Zato so nam ponudili pilotni projekt, ki ga bomo odprli za zagonska in hitro rastoča podjetja s področja blockchaina in umetne inteligence. To sta namreč dve pionirski oziroma ambasadorski tehnologiji Slovenije,« je dejala sogovornica.

Prenoviti bo treba tudi učne načrte

V prihodnje bo še več podpornih instrumentov, saj je treba počasi transformirati tudi učne načrte in programe na univerzah in inštitutih. »Verjetno bomo imeli tudi dostop do instrumenta za prenos tehnologije, ki bo omogočil kreiranje projektnih ekip na fakultetah in financiranje tega v sklopu določenih projektov,« je še dodala sogovornica.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Podjetnik
EU prvič tudi kot delničar v startupih
FINANCE
Nepremičnine
Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča

V desetih letih so kitajska gradbena podjetja pridobila za okoli 4,5 milijarde evrov javnih projektov, lani je bila ta vrednost dve milijardi

FINANCE
Okolje & energija
Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso 18

Ker ne spremljamo evropskih gospodarskih tokov, nam manjka evropskih projektov

FINANCE
Manager
Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več
PRO
Manager
SPLETNO POSLOVANJE
ManagerFinance prPRO Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več (PRO)

Dostavne službe na svoji spletni strani za sledenje pogosto izpišejo statuse pošiljke tako, da številni kupci ne razumejo dobro, kje je njihova pošiljka. Lastna spletna stran podjetja je zaradi visoke obiskanosti hkrati tudi odlična možnost pospeševanja prodaje.

FINANCE
Manager
Zadnja priložnost, narediti moramo več z manj
Manager
ManagerAndreja Kodrin Zadnja priložnost, narediti moramo več z manj

V zadnjih tednih smo videli več naložb, ki so poskušale uloviti še »zadnji vlak« financiranja, čeprav se bodo začele izvajati šele v prihodnjih letih. Nekatere države, tudi v naši soseščini, pač znajo.

FINANCE
Subvencije
EU bo za raziskave in razvoj namenila 95 milijard. Kje se tukaj lahko najdejo slovenska podjetja
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin EU bo za raziskave in razvoj namenila 95 milijard. Kje se tukaj lahko najdejo slovenska podjetja 1

Malim in srednjim podjetjem, ki menijo, da imajo v rokah prebojne inovacije, bo tudi v novem raziskovalnem programu na voljo do 2,5 milijona evrov subvencij

FINANCE
Zelena luč evroposlancev za 672 milijard težak sklad za okrevanje
Finance
Teja Grapulin Zelena luč evroposlancev za 672 milijard težak sklad za okrevanje 3

Slovenija si je izpogajala 5,2 milijarde evrov, a za črpanje tega denarja je treba izdelati načrt in izpeljati reforme

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B