IKT

Tiskanje v letu 2020: Brizgalniki bodo v pisarnah izpodrivali laserje

Letos lahko na področju tiskanja pričakujemo začetek velikih sprememb, tako v tehnologiji kot pri poslovanju

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
19.01.2020 07:54
Čas branja: 3 min
Tiskanje v letu 2020: Brizgalniki bodo v pisarnah izpodrivali laserje
V pisarniških okoljih laserske tiskalnike pospešeno zamenjujejo brizgalni, zaradi boljše zanesljivosti naprav pa podjetja tiskanje čedalje redkeje predajajo v upravljanje zunanjim ponudnikom, pravi Ciril Kraševec, direktor podjetja Xenon forte, s katerim smo se pogovarjali o letošnjih trendih na področju tiskanja. Foto: Miran Varga

Zaradi teženj po trajnostnem razvoju in čim manjšem ogljičnem odtisu so podjetja začela prenavljati vozne parke, razsvetljavo ter sisteme ogrevanja in hlajenja, zdaj na vrsto prihajajo tudi tiskalniške naprave. Klasični laserski tiskalniki so zaradi tega, ker prah pred odtisom na papir najprej segrejejo, energetsko precej potratne naprave.

Brizgalni tiskalniki lahko za isto opravilo porabijo do 95 odstotkov manj električne energije, saj njihova tehnologija prek brizgalne glave mehansko sproži »pljunek« črnila na papir. Tudi odpadkov, povezanih s tiskanjem, je pri brizgalnih tiskalnikih precej manj, sploh če upoštevamo, da čedalje več proizvajalcev kartuše nadomešča s posodami, v katere zgolj dolivamo črnilo. Odpadnega potrošnega materiala je pri tem izredno malo, intervali zamenjave so daljši.

Namesto laserskih brizgalne naprave

»Laserski tiskalniki so zadeli ob tehnološke meje, napredka v razvoju ni več,« pojasnjuje Ciril Kraševec, direktor podjetja Xenon forte. Letos bomo po njegovem v poslovnih in pisarniških okoljih namesto laserskih videvali čedalje več brizgalnih naprav, ki so čedalje zmogljivejše in zanesljivejše. Njihova črnila so bolj ekološka in dolgoročno obstojnejša kot prah v tonerjih.

Brizgalni tiskalniki so tudi enostavnejši za vzdrževanje in servisiranje, odlikuje pa jih še dolga življenjska doba komponent. Novejše naprave lahko izpišejo tudi že šestmestno število strani, preden je na njih potreben kakršenkoli vzdrževalni poseg. To pa vodi do naslednje spremembe na področju tiskanja.

Iz najema nazaj v lastništvo

Zadnje desetletje so ponudniki upravljanih storitev tiskanja podjetja razmeroma lahko prepričali, da jim zaupajo upravljanje tiskalniških okolij. »Tiskanje kot storitev se je dobro prijelo, saj so številna podjetja spoznala, da je ceneje tiskanje prepustiti v upravljanje zunanjim strokovnjakom in tako sprostiti lastno osebje. Eno položnico na mesec je namreč enostavno plačati,« pravi Kraševec.

Toda podrobno branje pogodbenih določil in postavk na omenjeni položnici je že marsikatero podjetje napeljalo k razmisleku, čemu plačevati pavšalno vzdrževanje in servisiranje naprav, če se te skoraj ne kvarijo. Predvsem manjša podjetja so zato že začela najem tiskalnikov znova nadomeščati z lastništvom.

»Trenutni položaj na področju tehnologi morebiti res vodi do izračuna, da je bolje investirati v tiskalniško napravo in jo imeti dlje časa, saj so sodobni tiskalniki res vzdržljive naprave,« pravi Kraševec in dodaja, da s tem ponudniki upravljanih storitev tiskanja izgubljajo del strank. Toda upravljane storitve tiskanja po njegovem ne bodo kar izginile. »Nasprotno, imele bodo svoje zveste stranke, ki so v tej ponudbi prepoznale udobje – pri njih ponudnik vendarle poskrbi za prav vsako malenkost in preventivno vzdrževanje.«

Tiskalniki bodo dražji, črnila pa cenejša

Zadnji dve desetletji smo bili priča zniževanju cen tiskalnikov. Številni ponudniki so svoje izdelke prodajali tudi krepko pod proizvodno ceno in računali na to, da bodo do zaslužka prišli s prodajo dragih črnil in tonerjev. A razmah ponudbe nadomestnih oziroma neoriginalnih črnil in tonerjev, ki jih proizvajalci seveda odsvetujejo, ne morejo pa jih prepovedati, je zaslužke proizvajalcev tiskalnikov in črnil močno sklatil. V družbi HP so tako že napovedali dvig cen tiskalniških naprav, zelo verjetno mu bodo sledili tudi drugi proizvajalci.

»Razvoj tiskalnika in njegovo trženje povzročita veliko stroškov, ki se morajo v življenjski dobi naprave povrniti. Industrija bo verjetno sledila zgledu HP in se vrnila na Kyocerin poslovni model, ki ohranja dražje naprave in ponuja poceni črnila, pač skladno z dejanskimi stroški proizvajalca,« pravi Kraševec.

Prihaja konsolidacija med proizvajalci

V zahodnem svetu se obseg tiskanja v poslovnih okoljih vsako leto zmanjša za okoli desetino. Vsi proizvajalci takšnega pritiska ne bodo zdržali, zato analitiki že letos pričakujejo različne prevzeme in združitve. O tem, kdo bo koga kupil, je na začetku leta še prezgodaj soditi, najglasnejše pa so govorice, da bi HP utegnil prevzeti Xerox, potem ko temu obratna poteza ni uspela.

»Na slovenskem trgu zaznavamo več kot 10-odstotni upad obsega tiskanja. K temu veliko pripomoremo tudi sami, saj pri strankah izvajamo različne optimizacije tiskanja, upravljanja dokumentov in digitalizacijo poslovanja nasploh, posledica česar je manj tiskanja dokumentov,« pojasnjuje Kraševec, ki pa se za prihodnost tiskanja ne boji. Ljudje bomo po njegovem še dolgo tiskali. Obseg tiskanja bo tudi v prihodnjih letih počasi upadal, a se bo nato ustalil na neki ravni. »Večjih pretresov na domačem trgu ne pričakujem, bo pa zato konsolidacija očitnejša na svetovni oziroma evropski ravni, kjer so možna najrazličnejša presenečenja,« še pravi Kraševec.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
IKT
(Intervju) Ciril Kraševec, Xenon forte: »Obseg tiskanja opazno upadel, na drugi strani rastejo potrebe po zajemu dokumentov in pretvorbi podatkov.«
IKT
IKTBranko Žnidaršič (Intervju) Ciril Kraševec, Xenon forte: »Obseg tiskanja opazno upadel, na drugi strani rastejo potrebe po zajemu dokumentov in pretvorbi podatkov.« 1

»Polovico prometa ustvarimo s storitvami. V zadnjem obdobju smo se profilirali zlasti kot podjetje, ki ponuja rešitve za upravljanje dokumentov in varovanje ter zaščito podatkov.«

Tovarna
Novice
Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe

Rezultat je višanje vrednosti za kupce, zaposlene in lastnike

FINANCE
Bitcoin znova na rekordih, bo po tržni vrednosti prehitel Teslo, Apple in Facebook?
Finance
Pia Bedene Bitcoin znova na rekordih, bo po tržni vrednosti prehitel Teslo, Apple in Facebook? 17

Vrednost kriptovalute je dosegla 34 tisoč dolarjev, v letu 2020 je tako zrasla za 300 odstotkov

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
Kako so v HSE prešli na nov obračunski interval
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako so v HSE prešli na nov obračunski interval

Skupina Holding slovenske elektrarne je decembra prešla z urnega na 15-minutni obračunski interval, so sporočili s HSE.

FINANCE
Okolje & energija
Izziv za trajnostna podjetja: pobuda EU za zeleno porabniško zavezo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Izziv za trajnostna podjetja: pobuda EU za zeleno porabniško zavezo

Evropska komisija je odprla iniciativo, s katero želi spodbuditi podjetja k bolj trajnostni ponudbi izdelkov. Prvi so pobudo podpisali Decathlon, Lego, L'Oreal, Colruyt in Renewd.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B