IKT

Poslovni načrt za 2020 je znan, kako ga uresničiti?

Analiza z uporabo umetne inteligence je uporabna tako za predvidevanje realizacije do konca leta kot za jasen vpogled v korelacijo dimenzij napovedi z uporabo ključnih kazalnikov uspešnosti

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
05.02.2020 12:05
Dopolnjeno: 05.02.2020 13:50
Čas branja: 4 min

Novo leto je za nami in izziv »doseganje plana 2020« se je začel. Za učinkovito upravljanje podjetja moramo imeti informacijo o napovedi najprej za prvo četrtletje, primerjalno na plan, prejšnje leto in upoštevajoč sezonska gibanja. S sprotnim spremljanjem planov, rezultatov in napovedi bomo lahko pravočasno sprejemali poslovne odločitve, ki bodo potrebne za doseganje naših ciljev. Vsako podjetje to že danes nekako spremlja, z vpeljavo ustrezne rešitve BI oziroma CPM pa lahko to počnemo na čisto drugi ravni.

Trend, ki ga opažamo v zadnjih dveh letih, so orodja za analitiko v oblaku. Očitno lahko rečemo, da niso več novost in so že zrela za uporabo. Glede na to, kaj je videti na trgu in slišati od strank, se zdi, da analitika v oblaku dobiva zagon. Zato je varno reči »analitični oblak je tu in bo tu ostal«.

Celotni krog upravljanja podjetja podprt na enem mestu

Nas je najbolj prepričal SAP Analytics Cloud, ki smo se ga lani odločili vpeljati tudi v podjetju SRC. Razlog je v tem, da je to edini izdelek za analitiko v oblaku, ki na enem mestu podpira celoten krog upravljanja podjetja. Govorimo o ključnem modelu upravljanja planiraj – usmerjaj – nadzoruj. Začne se s sodelovanjem odgovornih pri pripravi letnega načrta, v istem orodju se spremlja dejanska realizacija skozi leto in se napovedujejo pričakovani prihodki in odhodki. Nad temi podatki se ves čas izvaja samodejna analitika, ki hkrati omogoča tudi napovedovanje prihodnosti. Tehnologija strojnega učenja in umetne inteligence na poglobljena vprašanja o vzrokih poslovnih rezultatov in trendov odgovarja hitreje, kot smo ji sposobni postavljati vprašanja.

Sklenjen krog nadzora, načrtovanja in napovedne analitike, združen v enem orodju, je edinstven in ni na voljo nikjer drugje na trgu.

Hitro in avtomatizirano načrtovanje in napovedovanje

Planske operacije so vključene v predpripravljen model. Odgovorni za plan razdeli zaposlenim enostavne naloge priprave plana, vodji načrtovanja pa je ob tem združevanje planov in odpravljanje odstopanj v planskih številkah prihranjeno. Vizualizacija planov daje večdimenzionalen pregled nad načrtovanimi številkami in primerjavo s kazalniki uspeha. Namesto administraciji se pri načrtovanju lahko posvetite strateškim vprašanjem ter si prihranite ogromno časa in napak.

Planski podatki se pozneje spremenijo v napoved, ki jo uporabniki ročno vnašajo in sproti spreminjajo ali pa se napaja iz preostalih prodajnih virov (na primer sistem CRM). Dejanska dnevna, tedenska in mesečna realizacija pa v sistem redno prihaja prek enostavne integracije s sistemom ERP.

Ključni kazalniki uspeha vedno in takoj na dlani

Uporabnik lahko številke iz plana, dejanske realizacije in napovedi (forcast) pogleda kjerkoli in kadarkoli, seveda tudi na telefonu. Pozabite pa lahko tudi na velike projekte za konsolidacijo dejanskih in načrtovanih številk v ločeni shrambi podatkov ter na težave z grajenjem ločenih poročil in analiz nad njimi. Vse je na voljo v SAP Analytics Cloudu. Poveže se s katerimkoli sistemom ERP ali virom podatkov (CRM, HR, DMS ali poljubno bazo oziroma csv, Excel ...) in odločevalcu ponuja informacije v realnem času.

Analiza z umetno inteligenco

Analiza z uporabo umetne inteligence je uporabna tako za predvidevanje realizacije do konca leta kot za jasen vpogled v korelacijo dimenzij napovedi z uporabo KPI (ključni kazalniki uspešnosti). »Pojasni to!« je enostaven ukaz, ki kjerkoli v analizah in poročilih požene umetno inteligenco. Če želite vedeti, kateri atributi najbolj ali najmanj prispevajo k določenemu KPI, vam vgrajeni algoritmi SAP Analytics Cloud to prikazujejo z uporabo funkcije Smart Data Discovery in postrežejo z najverjetnejšimi razlogi.

Simulacije planov in napovedi

SAP Analytics Cloud omogoča delo z različnimi verzijami plana in napovedi. Če želite simulacijo plastično videti, uporabite odločitveno drevo (decision value tree), ki prikaže hierarhijo povezav med planskimi kategorijami, ki v organizaciji vplivajo druga na drugo. To nam omogoča kaj če (what-if) scenarije, kaj se zgodi z vsemi preostalimi, če se eden od dejavnikov spremeni (na primer upad cen surovin, sprememba višine davkov, višine plač, spremembe na trgu ali v proizvodnji).

Vse to je omogočeno vsem, ker temelji na oblaku – brez infrastrukture za postavitev, brez velikih projektov in projektnih skupin, brez nočnih mor z novimi različicami in nadgradnjami.

Za konec

Plan za leto 2020 se začne loviti že januarja. Kako uspešni smo pri tem, je smiselno sproti spremljati in po potrebi ukrepati dovolj zgodaj. S SAP Analitycs Cloudom je to možno narediti prijazno do uporabnika in za zmerno ceno. Pa tudi načrtovanje za 2021 bo neprimerno enostavnejše, kot je bilo tokrat.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Bi izklopili sledenje vašim dejavnostim na spletu?
Manager
ManagerMatjaž Ropret Bi izklopili sledenje vašim dejavnostim na spletu?

Applove spremembe glede preglednosti sledenja za namene oglaševanja so razburile Facebook in Google.

FINANCE
IKT
Kakšne koristi prinaša sistem SAP livarjem
IKT
IKTJaka Mandelj Kakšne koristi prinaša sistem SAP livarjem

Livarna potrebuje sistem SAP, ko mora planirati, ker ima resne kupce, ki jim mora dobaviti izdelke na točno določen rok in ne sme zamujati

FINANCE
IKT
SAP predstavil medpodjetniško družabno omrežje SAP Business Network
IKT
IKTEsad Jakupović SAP predstavil medpodjetniško družabno omrežje SAP Business Network

SAP je na svoji glavni letni konferenci Sapphire Now 2021 objavil več novih pobud in predstavil vrsto inovacij, ki podjetjem lahko pomagajo posodobiti in digitalizirati poslovne procese ter se preoblikovati v pametna podjetja

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

IZVOZNIKI
Novice
Kako Plastika Skaza vpeljuje tehnologijo blockchain in kakšno vrsto digitalizacije uvajajo kot prvi v Sloveniji
Izvozniki.si
NoviceMladen Miković Kako Plastika Skaza vpeljuje tehnologijo blockchain in kakšno vrsto digitalizacije uvajajo kot prvi v Sloveniji

Intervju: Robert Agnič in Bart Stegeman, direktorja Plastike Skaza

FINANCE
IKT
Kako platforme preoblikujejo digitalizacijo in trg informacijskih rešitev
IKT
IKTJakob Žorž Kako platforme preoblikujejo digitalizacijo in trg informacijskih rešitev

Samo vprašanje časa je, kdaj bodo prevzele primat v izvajanju poslovnih informacijskih sistemov

FINANCE
Topjob
Top službe – OECD in EBA iščeta direktorje področij; doma službe v GEN-I, Mahleju, Huaweiu, Sportradarju ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – OECD in EBA iščeta direktorje področij; doma službe v GEN-I, Mahleju, Huaweiu, Sportradarju ...

Kljub koronakrizi nekatera podjetja iščejo nove kadre – pregledali smo ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.