IKT
Oglasno sporočilo

Blockchain: Kako potrdila o akademskih dosežkih spraviti v digitalno denarnico

Evropski projekt MicroHE in slovenski 0xcert sta omogočila inovativno uporabo tehnologije blockchain v izobraževanju
Avtor
25.02.2020 20:10
Dopolnjeno: 25.02.2020 21:39
Čas branja: 2 min

Na blockchainu je zaživela storitev Credentify, ki temelji na rezultatih evropskega projekta MicroHE in na slovenskem produktu 0xcert API. Partner v projektu je tudi Institut Jožefa Stefana, storitev pa je lansirala fundacija Knowledge 4 All iz Londona, ravno tako članica konzorcija. Gre za inovativen pristop k izdajanju, prenašanju in shranjevanju vseh možnih potrdil o kvalifikacijah na področju izobraževanja.

S tehnologijo blockchain se lahko izboljša ali poenostavi marsikateri proces, ki zahteva verodostojnost in transparentnost. Ugotovitve v okviru evropskega projekta in visokotehnološke rešitve slovenskega podjetja 0xcert so tako privedle do razvoja storitve, ki prednosti blockchaina vnaša v izobraževalni sistem.

Credentify omogoča zapisovanje in upravljanje kvalifikacij iz visokošolskega in neformalnega izobraževanja. Deluje kot platforma v odprtokodnem okolju ter povezuje tehnologijo blockchain in aplikacijo. Zadnja omogoča, da izdajatelji, se pravi izobraževalne institucije, na preprost način izdajajo potrdila o akademskih dosežkih v digitalne denarnice uporabnikov, ki imajo nad potrdili popolno lastništvo.

Inovacija v izobraževanju

Če na kvalifikacije v izobraževanju pogledamo z vidika njihovih sestavnih delov, se srečamo s pojmom tako imenovanih mikro kvalifikacij. Te dajejo vpogled v posameznikove konkretne veščine, pridobljene na primer pri posameznih predmetih, modulih ali tečajih, ki sestavljajo diplomo ali drugo raven izobraževanja.

Te manjše enote so s pomočjo metapodatkovnega standarda ustrezno označene, kar omogoča njihov prenos med različnimi programi in izobraževalnimi ustanovami. Kot primer uporabe si lahko predstavljamo študentske izmenjave. Študenti morajo po vrnitvi na domačo fakulteto umestiti v tujini pridobljeno znanje v domači izobraževalni program. Sistem standardizacije manjših izobraževalnih enot to lahko v določeni meri avtomatizira. Ta pristop skupaj z možnostmi 0xcert API ponuja storitev, ki je pripravljena za uporabo v vseh izobraževalnih institucijah v Evropi.

Korist za študenta, delodajalca in izdajatelja

Študentu sta omogočena dostop in lastništvo nad osebnimi kvalifikacijami, ki so shranjene v njegovi digitalni denarnici. Posamezniki, delodajalci in izdajatelji kvalifikacij lahko vedno preverijo, kaj sestavlja določeno diplomo, magisterij ali doktorat. Omogočen je tudi vpogled v to, kakšna znanja ali kvalifikacije posamezniku manjkajo, da bi pridobil novo diplomo ali želeni certifikat.

Sestavni deli posameznikove izobrazbe so lahko tudi neformalno pridobljena znanja. Možnosti uporabe na področju neformalnega izobraževanja bodo preizkušene na knjižnici znanstvenih videovsebin Videolectures.net, ki jo vodijo na Institutu Jožefa Stefana. V tem primeru bo šlo za zapis podatka o tem, katera predavanja si je nekdo ogledal. Čeprav ne gre za formalno izobraževanje, je ta podatek lahko pomemben za tistega, ki izbira bodočega sodelavca.

Dodatno lahko ta storitev opolnomoči študente, ki sicer niso dokončali študija, so pa opravili vrsto izpitov in modulov. S storitvijo Credentify kljub nedokončanemu študiju delodajalcem dokažejo pridobljene veščine.

Ne nazadnje pa storitev za izdajanje kvalifikacij uporabljajo visokošolski zavodi v Sloveniji in Evropi, ki jim kritično primanjkuje ustrezne IKT-strukture za tovrstne optimizacije.

Tehnološka inovacija

Programerska orodja API razvijalcem olajšajo in pohitrijo grajenje novih rešitev in aplikacij. 0xcert API ponuja možnost grajenja decentraliziranih rešitev. Do danes je bilo grajenje tovrstnih blockchain aplikacij izredno zahtevno in zamudno. 0xcert je s svojo rešitvijo pospešil možnost uporabe blockchaina v vsakdanjih aplikacijah, s tem pa tudi vnos tehnologije blockchain v evropski izobraževalni prostor.

Ena izmed ključnih prednosti 0xcerta API je omogočanje izredno hitre integracije blockchaina v obstoječe programske rešitve. Proces, ki bi sicer trajal tudi več mesecev in zahteval ogromno virov, je s pomočjo 0xcerta API skrajšan na zgolj nekaj ur ali celo minut razvoja. Poleg tega so vse odprtokodne rešitve, na katerih temelji API, šle skozi varnostne revizije, kar še dodatno zniža potencialne stroške razvoja. Ravno zaradi tega je bila vpeljava blockchaina v Credentify izredno preprosta in dokončana v nekaj urah.

Aplikacija je bila sicer zgrajena že pred časom, zdaj pa so jo lahko s pomočjo storitve 0xcert API tudi uspešno priključili v decentralizirani svet. Blockchain v aplikaciji Credentify tvori celotno hrbtenico za izdajanje, prenašanje in verifikacijo dokazil. Dodatno zaradi transparentnosti vliva zaupanje in ponuja popolno lastništvo nad izdanimi izobraževalnimi kvalifikacijami.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.