IKT

Kaj je v Ljubljani povedal mož, ki se razglaša za pravega očeta Bitcoina

Danes se je na dogodku Bitcoin SV, ki ga je v Ljubljani organiziralo podjetje CREA, mudil kontroverzni avstralski profesor dr. Craig S. Wright, ki se razglaša za Satošija Nakamota, očeta Bitcoina, najbolj poznane tehnologije veriženja podatkovnih blokov

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
03.03.2020 19:27
Dopolnjeno: 03.03.2020 19:28
Čas branja: 2 min

Kaj sploh je Bitcoin SV? Kratica SV pomeni Satoshi Vision, vračanje h koreninam in originalni arhitekturi, ki jo je gonja s kriptovalutami v preteklosti izkrivila. Gre za protokol in platformo, ki želi vzpostaviti popolno zaupanje v poslovnem svetu –za digitalne podatkovne zbirke, ki se ne spreminjajo. Če je zahtevan popravek podatka, je ta javno objavljen. Transparentnost je ključnega pomena za pridobivanje zaupanja poslovnih uporabnikov in držav.

»Bitcoin SV ne obstaja v vakuumu, mora v svet, tam pa spoštovati dejanska pravila. Podjetja in uporabniki morajo zaupati v Bitcoin SV, če naj uspe, oblasti pa morajo imeti možnost, da sledijo kriminalnim dejanjem in lovijo kriminalce. To vse omogoča psevdo-anonimen sistem, ki zagovarja zasebnost, ne pa anonimnosti,« je na konferenci Bitcoin SV uvodoma poudaril Matej Trampuš, tehnični direktor podjetja CREA, in dodal, da podjetjem prinaša skalabilnost za omogočanje rasti, stabilnost platforme, varnost in zaupanje.

Nadomestil naj bi lahko celo internet

Bitcoin SV rešuje enega največjih tehničnih izzivov – omogoča vsem dostopna mikroplačila, primeren pa je še za pametne pogodbe, različne overovitve in prenos poslovnih informacij. A to še zdaleč ni skrajni domet te platforme, je dejal dr. Craig S. Wright, ki deluje kot glavni znanstvenik v podjetju nChain, ki se ukvarja z razvojem tehnologij s področja veriženja podatkovnih blokov.

Njegov koncept Metanet bi namreč lahko, kot pravi, zamenjal celo sam internet. »Koncept Metanet predvideva, da se podatki prenašajo po BSV-verigi, združuje se svet podatkov in plačil. To je osnova za boljši internet. Samo pomislite, koliko lažnih računov je danes na družbenih omrežjih. Če bi bile objave na njih plačljive, pa čeprav le za drobiž, bi bilo lažnih računov manj. Predstavljajte si, da bi morali plačati svoje objave, ljudje, ki bi jih všečkali, pa bi vam tako plačali za kakovostno vsebino,« je dejal dr. Wright.

»Tudi mikroplačila za spletne poizvedbe bi bila še kako smotrna, skoraj vsak bi raje plačal skoraj nezaznaven znesek denarja, da bi pridobil boljše rezultate in predvsem rezultate brez oglasov. Vse to je mogoče s podatkovno verigo z integriranimi mikroplačili, ki lahko postavi temelje za nov internet, saj bodo vse te funkcionalnosti že integrirane v sam spletni brskalnik,« je še dodal.

Japoncem pomaga pri predvidevanju potresov

Jimmy Nguyen, predsednik združenja Bitcoin Association, je v nadaljevanju predstavil napredek skupnosti Bitcoin SV v zadnjih 15 mesecih. Dejal je, da gre za temelje novih poslovnih rešitev, saj razvijalci s celega sveta skoraj vsak dan razvijejo novo poslovno aplikacijo, ki temelji na platformi Bitcoin SV ali pa uporablja njene rešitve oziroma funkcionalnosti.

»Univerzalna tržnica za podatke na BSV je že v delu, različne igričarske platforme se navdušujejo nad transakcijskimi sposobnostmi te platforme,« je dejal Nguyen. V ZDA so po njegovih besedah na njej že zgradili sistem za spremljanje porabe zdravil s ciljem lažjega odkrivanja in odpravljanja zlorab. Japonci podatke na tej podatkovni verigi spremljajo za predvidevanje potresov – odprte podatke lahko uporabljajo najrazličnejši strokovnjaki, ki preučujejo seizmično aktivnost planeta.

»Če bodo v podatkovno verigo v prihodnje shranjevani tudi vremenski podatki vseh mest na svetu, bomo dobili najboljšo možnost analize klimatskih sprememb skozi čas. Možnosti so praktično neskončne,« je še dejal predsednik združenja Bitcoin Association.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Bitcoin znova na rekordih, bo po tržni vrednosti prehitel Teslo, Apple in Facebook?
Finance
Pia Bedene Bitcoin znova na rekordih, bo po tržni vrednosti prehitel Teslo, Apple in Facebook? 17

Vrednost kriptovalute je dosegla 34 tisoč dolarjev, v letu 2020 je tako zrasla za 300 odstotkov

FINANCE
Bitcoin je špekulativni instrument z malo želenimi lastnostmi za varčevalce
Finance
Aljoša Valentinčič Bitcoin je špekulativni instrument z malo želenimi lastnostmi za varčevalce 21

Ne moti me, da ljudje svoje prihranke pretapljajo v kriptovalute. Ne moti me, če pri tem dobro, celo odlično zaslužijo. Moti pa me, če se tovrstna aktivnost imenuje kakorkoli drugače kot špekulacija.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Bitcoina celo dvomljivci na Wall Streetu ne morejo več ignorirati
Finance
Bloomberg Bitcoina celo dvomljivci na Wall Streetu ne morejo več ignorirati 2

Mogoče ste res sedem let študirali ekonomijo, a nihče ni uganil, da bo bitcoin kdaj vreden 30 tisoč dolarjev. To pomeni, da se lahko zgodi karkoli.

FINANCE
Quo vadis, bitcoin?
Finance
Marko Pahor Quo vadis, bitcoin? 17

Pričakujem, da se bo cena bitcoina obrnila navzdol pri okrog sto tisoč, po nekaj nihanjih pa za leto do dve ustalila pri 30 do 50 tisoč dolarjih. Koliko verjamem vanj, presodite po tem, da sem na to stavil nizek enomestni odstotek lastnega premoženja.

FINANCE
Manager
(ABC kriptosveta) Bitcoin: od spočetja do adolescence
Manager
ManagerDavid Juvan (ABC kriptosveta) Bitcoin: od spočetja do adolescence

O osnovah delovanja, upravljanja, monetarne politike in očitkih delovanja.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B