IKT

Kako slovenski IT-jevci pomagajo krajšati vrste na angleških urgencah

Podjetje Qubix Slovenija je razvilo ogrodje za izgradnjo sistema poslovne analitike, ki ga nameravajo ponuditi več kot tisoč bolnišnicam v okviru angleškega javnega zdravstva

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
05.03.2020 20:22
Dopolnjeno: 06.03.2020 07:17
Čas branja: 4 min

Po več dnevih temperatur pod ničlo je britansko otočje prešla topla fronta. Ulice so se spremenile v drsališče, urgence po vsej državi pa so začele delati s polno paro. V bolnišnici Gloucestershire Royal Hospital so bili na nenaden prihod večjega števila poškodovancev pripravljeni. Kljub polnim čakalnicam pacientom na konec obravnave ni bilo treba čakali več kot štiri ure, kar je eden od najpomembnejših kazalnikov uspešnosti v angleškem sistemu javnega zdravstva (National Health Service oziroma NHS). Na več kot 164-odstotno povečanje obiska urgence so bili namreč pripravljeni vnaprej, kar jim je omogočil analitični sistem, ki je plod slovenskega znanja.

Nad podatki ni bilo pregleda

Zgodba se je začela leta 2016, ko so strokovnjaki podjetja Qubix Svetovanje, d. o. o. (Qubix Slovenija), kot predstavniki mednarodnega podjetja Qubix vstopili v projekt izgradnje informacijskega sistema za poslovno analitiko v zdravstvenem koncernu Gloucestershire Care Services NHS Trust, katerega del je tudi Gloucestershire Royal Hospital. Kot je povedala Mojca Gros, svetovalka za BI v Qubix Slovenija, tam do tedaj niso imeli sistema za poslovno poročanje, uporabniki pa niso imeli neposrednega dostopa do podatkov.

»Nezmožnost prikazovanja in povezovanja podatkov iz različnih virov, na primer iz financ, kadrovskega sistema in podatkov o pacientih iz zdravstvenih evidenc, je bila ena izmed večjih težav. Ne samo, da niso mogli prikazovati in povezovati ter ustvarjati vrednosti iz podatkov, težava je bila tudi, da koncerni NHS uporabljajo stare in izolirane informacijske rešitve. Poleg tega so za prikazovanje istih podatkov, na primer pacientove kartoteke, uporabljali različne pristope,« je povedala sogovornica.

Poslovno analitiko so vzpostavili v oblaku

Ker podatki niso bili prečiščeni in ker nad njimi niso izvajali ustreznega nadzora, je v različnih službah prihajalo do napak pri informacijah – na primer o prisotnosti na delu ali o dogodkih v povezavi s pacienti. Poročila o glavnih poslovnih kazalnikih (KPI), ki jih je določila država, so pripravljali ročno, večinoma v Excelu, za kar so porabili veliko časa, za nekatere celo več dni. Uprava zato pogosto ni imela na voljo ažurnih podatkov, na podlagi katerih bi lahko hitro in kakovostno ukrepala.

Slovenska ekipa strokovnjakov je najprej vzpostavila novo podatkovno skladišče, pri čemer so oblikovali podatkovne strukture ter razvili skripte za črpanje in čiščenje podatkov (ETL). Sledili sta izgradnja analitičnega sistema in priprava poročil za upravo bolnišnice ter za NHS, ki izvaja javni zdravstveni sistem Združenega kraljestva.

Zelo velik izziv je bila varnost

Čiščenje podatkov izvajajo na lokalno nameščenem podatkovnem strežniku, podatkovno skladišče, vključno s poročili, analitičnim sistemom in aplikacijo za dnevni prenos podatkov, pa deluje v računalniškem oblaku Oracle Analytics Cloud.

»Pomemben del projekta je bil prenos znanja na uporabnike. Naučili smo jih, kako lahko sami pripravljajo enostavnejša poročila. Zahtevnejša poročila in napovedno analitiko pa še vedno pripravljamo v Qubixu,« je razložila Mojca Gros.

Eden glavnih izzivov je bila varnost, še posebej zaradi obdelav podatkov o pacientih in zaposlenih. V sklopu izgradnje analitičnega sistema so tako poskrbeli tudi za obvladovanje uporabniških pravic, tako da upravljavci sistema uporabnikom enostavno določajo dostope do podatkov in zmožnosti v povezavi z delovnimi področji, za katere so pristojni.

Rešitev bodo ponudili več kot tisoč bolnišnicam

V sistemu so vzpostavili poročila za sedem sklopov kazalnikov uspešnosti, ki združujejo več kot 150 posamičnih KPI. »Na podlagi projekta smo oblikovali predlogo oziroma ogrodje za izgradnjo sistema poslovne analitike s sloganom 'od oddelka do uprave', ki jo zdaj tržimo vsem preostalim bolnišnicam, ki delujejo v okviru NHS,« je povedala Mojca Gros.

Sama predloga sestavlja okvir poslovne analitične rešitve, ki jo je možno razmeroma enostavno uvesti v druge bolnišnice oziroma v skupno 223 zdravstvenih koncernov NHS (nekateri med njimi delujejo na dveh do osmih različnih bolnišničnih lokacijah).

Predloga vključuje več kot 25 poslovnih področij, ki so podprta z več kot 15 aplikacijami in informacijskimi sistemi, ki se uporabljajo v britanskem javnem zdravstvu. Z uporabo predloge Q.health Analytics lahko posamezen koncern uvede analitični sistem v nekaj tednih namesto v mesecih ali letih, kot je običajno za tovrstne sisteme.

Za kako veliko tržno priložnost gre, pove podatek, da NHS zaposluje več kot 1,4 milijona ljudi, njegov proračun pa je lani znašal 134 milijard funtov (dobrih 154 milijard evrov). »Rešitev ni zanimiva samo za zdravstveni sistem v Združenem kraljestvu, temveč tudi za druge države s podobnim zdravstvenim sistemom, na primer Avstralijo,« je povedala Mojca Gros.

Takojšnji podatki za odločanje, prihajajo tudi napovedi

Analitična rešitev, ki jo uporabljajo v Gloucestershire Care Services NHS Trust, poleg priprave kazalnikov in poročil omogoča združevanje različnih podatkov na ravni stroškovnih mest ali na ravni pacientov – na primer podatkov z urgence, o zdravstvenih dogodkih, kot so pregledi in zdravljenja, o čakalnih listah, pohvalah in pritožbah in drugih.

»Uspelo nam je, da smo dali bolnišnico in pacienta na skupni imenovalec,« je dejala Mojca Gros. Kot je dodala, je prej samo zbiranje podatkov za mesečna poročila trajalo več dni, zdaj pa se poročila generirajo samodejno, čez noč za pretekli dan. »Vodstvo ima takoj na voljo vse glavne podatke o poslovanju, strokovno osebje pa o pacientih – da na primer vedo, na katerih čakalnih listah so vpisani, kaj se z njimi dogaja in podobno,« je še povedala sogovornica. V samo nekaj mesecih je po njenih besedah število uporabnikov naraslo na več kot 600 in se še povečuje.

V sodelovanju s podjetjem Ektimo so testirali tudi napovedovanje dogodkov s pomočjo strojnega učenja in napovednega modeliranja. Analitični sistem so povezali s podatki o vremenu ter pripravili algoritme, s katerimi sistem napoveduje delovne obremenitve, kar je bolnišnici v pomoč pri načrtovanju prisotnosti zdravstvenega in pomožnega osebja. Tako se lahko vnaprej pripravijo na kritične dogodke, kakršen je bila v začetku opisana poledica.

Kot je še povedala Mojca Gros, so tudi to rešitev vključili v predlogo celostne rešitve za bolnišnični analitični sistem in jo tudi že tržijo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Zaupanje – gonilo razcveta digitalnega zdravljenja
Manager
ManagerMarinka Žitnik Zaupanje – gonilo razcveta digitalnega zdravljenja

Škandali, ki pretresajo ameriško tehnološko industrijo, morda ne bodo vplivali na dobiček teh podjetij, lahko pa bi imeli daljnosežne učinke na digitalno zdravljenje.

Moje finance
Razno
Mi sme zobozdravnik zaračunati, če me ni na pregled?
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Mi sme zobozdravnik zaračunati, če me ni na pregled?

Bralka Alenka se je pred nekaj tedni k svoji zobozdravnici, ki ima sklenjeno pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje, naročila na klasičen pregled. Dobila je termin in obvestilo, da se mora, če na termin ne bo mogla priti, odjaviti vsaj 48 ur prej, sicer je izostali termin plačljiv in stane 50 evrov. Je to nova zobozdravniška praksa?

FINANCE
Slovenija še enotnih in ažurnih podatkov o cepljenih ne zmore sistemsko objavljati
Finance
Simona Toplak Slovenija še enotnih in ažurnih podatkov o cepljenih ne zmore sistemsko objavljati 63

Koliko ljudi smo v Sloveniji cepili? Okoli šest tisoč, kolikor uradno sporoča državna ustanova NIJZ, 7.500, kot tvita prvi epidemiolog, ali 13 tisoč, kolikor sporoča državna sekretarka z ministrstva za zdravje?

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Poslovanje javne zdravstvene blagajne v času, ko ljudje niso mogli do storitev
Finance
Andreja Rednak Poslovanje javne zdravstvene blagajne v času, ko ljudje niso mogli do storitev 4

Odhodki ZZZS so lani rasli precej hitreje kot prihodki, zdravstvu je 181 milijonov evrov stroškov epidemije kril tudi državni proračun, zavarovanci pa brez velikega dela storitev

FINANCE
IKT
Zakaj in kako spletno trgovino povezati z zalednimi sistemi
IKT
IKTKlemen Koncilja Zakaj in kako spletno trgovino povezati z zalednimi sistemi

Medtem ko se je lani digitalizirala prodaja v strogem pomenu besede, se bo letos digitaliziral širši trženjski proces

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.