IKT

Pomoč v boju zoper koronavirus: Slovenska IKT-podjetja ponujajo brezplačna orodja za delo na daljavo

Nekatera domača podjetja s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij za določeno časovno omejeno obdobje brezplačno ponujajo orodja za lažjo organizacijo dela od doma

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

14.03.2020 00:00
Dopolnjeno: 20.03.2020 11:30
Čas branja: 7 min

Zaradi epidemije koronavirusa podjetja uvajajo delo od doma. Predvsem tista, ki s tem doslej niso imela izkušenj, se lahko znajdejo v težavah, saj jim primanjkuje strojne opreme, ustreznih licenc za programsko opremo, ne nazadnje pa tudi kadra, ki bi vse to izpeljal. Več o tem smo pisali v članku Kako pri delu od doma poskrbeti za informacijsko varnost.

K pomoči ostalemu gospodarstvu je svoje člane pozvalo Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS. Prva IKT-podjetja so se zato že odločila, da ostalemu gospodarstvu pri tem priskočijo na pomoč z brezplačnimi orodji za delo na daljavo, ki jih lahko uporabite v teh razmerah. Pričakujemo, da jim bodo sledila še nekatera.

Naj najprej opozorimo, da ima marsikdo že v obstoječih rešitvah funkcionalnosti, ki lahko pomagajo pri lažji vzpostavitvi dela od doma. Marsikdo doslej teh funkcionalnosti ni potreboval in morda zato zanje niti ne ve. V podjetju Četrta pot so nam na primer povedali, da si lahko vsi, ki uporabljajo registracijski sistem v njihovem informacijskem sistemu KADRIS 4, vklopijo funkcionalnost, ki se imenuje Delo izven delovnega mesta. Gre za rešitev za registracijo delovnega časa, opis vrste dela in evidenco opravljenih ur za delo zunaj delovnega mesta. Več informacij je TUKAJ>>.

U-centrix

Podjetje U-centrix zavarovalnicam in ostalim podjetjem, ki se ukvarjajo s cenitvijo na terenu, ponuja rešitev v oblaku Enorma, ki bo v času epidemije in tudi kasneje pomagala nemoteno opravljati oglede na daljavo, brez vpliva na obstoječe procese in IT rešitve. V času epidemije je vzpostavitev rešitve brezplačna. Več informacij je TUKAJ>> .

Pregleden seznam

Sicer pa so v digitalnem inovacijskem stičišču 4PDIH pripravili seznam preprostih in dosegljivih orodij z različnih področij, ki vam lahko pomagajo pri koordinaciji dela in soustvarjanju s sodelavci. Orodja so razdelili v različne kategorije – komunikacija in sodelovanje, skupno urejanje dokumentov, organizacija dela v skupini, oddaljeno namizje in drugo. V vsaki kategoriji so navedena različna orodja, njihov kratki opis, kaj omogočajo in povezava, na kateri so dostopna. Seznam si lahko ogledate TUKAJ>>.

Foreach Labs

V podjetju Foreach Labs so vzpostavili enostaven blog delamdoma.si, na katerem je objavljenih precej nasvetov o tem, kako začeti z delom od doma oziroma kako prilagoditi delovni proces. Vsebino sproti posodabljajo in dodajajo članke. Na voljo sta tudi kontakt in spletni klepet za neposredno brezplačno podporo in svetovanje tistim, ki imajo pri vzpostavitvi sistema dela od doma težave. Več informacij je TUKAJ>>.

Četrta pot

V podjetju Četrta pot v času izrednih razmer vsem poslovnim subjektom in organizacijam ponujajo eno brezplačno uro podpore pri implementaciji ali programski podpori za katerikoli kadrovski modul znotraj informacijskega sistema KADRIS 4 za učinkovito vodenje zaposlenih. Več informacij o ponudbi je TUKAJ>>.

PRO-BIT

Podjetje PRO-BIT vsem organizacijam in podjetjem do 31. julija ponuja brezplačno uporabo spletnega modula za evidentiranje dela od doma. Več informacij o njihovi ponudbi je TUKAJ>>.

Datalab

Podjetje Datalab vsem podjetnikom podarja eno licenco poslovnega programa Pantheon v oblaku, za vsako naslednjo pa ponujajo 50-odstoni popust. Ponudba velja do 30. junija letos. Do 31. avgusta pa ponujajo brezplačno uporabo spletnega programa Pantheon Web Light ter vsa orodja za digitalizacijo poslovanja, kot so eDokumentacija, eKnjižbe, eRačuni in eHramba. Več informacij je TUKAJ>>.

NIL

V podjetju NIL izobraževalnim ustanovam, podjetjem in organizacijam ponujajo brezplačno odprtje računa Webex Enterprise Trials za 90 dni, z možnostjo 30-dnevnega podaljšanja in kasnejšega dokupa ustreznih licenc ali prehoda na račun Free Webex Online. Račun Webex Enterprise Trials omogoča odprtje uporabniških računov za sestankovanje, centralizirano administrativno upravljanje vseh uporabnikov ter natančno poročanje večjega števila parametrov izkušenj, kakovosti in uporabe sistema. Več informacij je TUKAJ>>.

Agitavit Solutions

Zelo veliko si lahko pri delu od doma pomagate že z orodji Office 365. V podjetju Agitavit Solutions ponujajo brezplačno svetovanje – gre za brezplačno eno svetovalno uro – pri rabi teh orodij. Svetovali bodo pri vzpostavitvi storitve Office 365, njeni optimalni izrabi ter pri uporabi orodij, ki so na voljo. Več informacij je TUKAJ>>.

Business Solutions

V podjetju Business Solutions ponujajo trimesečno brezplačno uporabo paketov Office 365. Do konca maja ponujajo tudi brezplačno uro, ki se jo lahko koristi za svetovanja o uporabi orodij v zbirki Office 365 ali pri namestitvi in tehnični postavitvi orodja. Več informacij je TUKAJ>>.

Clevertouch

Iz mariborskega podjetja Rolan so sporočili, da proizvajalec Clevertouch slovenskim podjetjem in ustanovam za dva meseca ponuja tisoč brezplačnih licenc za kolaborativno rešitev Stage, ki omogoča virtualno sodelovanje z oddaljenimi sogovorniki prek sistema v oblaku. Za vzpostavitev sodelovanje je dovolj ena licenca. Ima jo tisti, ki sodelovanje vzpostavi, njegovi oddaljeni sogovorniki pa je ne potrebujejo, imeti morajo le pametno napravo z dostopom do interneta ter spletni brskalnik. Zahtevek lahko vložite TUKAJ>>.

Genis

Podjetje Genis ponuja šestmesečno brezplačno uporabo storitev za vodenje izdanih računov i-Računi. Ta omogoča popolnoma digitalen postopek izdaje računa, od priprave in odobravanja računa do kreiranja in pošiljanja standardnega elektronskega računa v formatu eSLOG, Več informacij je TUKAJ>>.

ZZI

V podjetju ZZI ponujajo pošiljanje 40 brezplačnih eRačunov. Storitev je na voljo skupaj z brezplačnim orodjem v programu MS Excel za pripravo eRačunov v standardu eSlog in v datoteki PDF za vizualizacijo. Hkrati do 1. julija 2020 brezplačno ponujajo storitev eHramba za varno shranjevanje in stalen dostop do prejetih in izdanih eRačunov ter druge poslovne dokumentacije v elektronski obliki. Brezplačne storitve so na voljo TUKAJ>>.

ESET Slovenija

ESET Slovenija, ki ga zastopa podjetje Si Splet, z enega na tri mesece podaljšuje poskusno obdobje uporabe rešitve za dvofaktorsko avtentikacijo ESET Secure Authentication. V tem času bodo zagotavljali tudi brezplačno oddaljeno podporo pri namestitvi rešitve. Kot pravijo, želijo s tem podjetjem omogočiti čim hitrejšo vzpostavitev ključnih varnostnih mehanizmov za varno dostopanje do poslovnega omrežja prek službenih in domačih računalnikov. Več informacij o dvofaktorski avtentikaciji je TUKAJ>>.

Cisco

Cisco Systems ponuja 90-dnevne brezplačne licence s polnimi funkcionalnostmi za delo na daljavo od – video konferenc, virtualnih sestankov, učenja na daljavo, do varne povezave. Več o ponudbi je TUKAJ>>.

Troia

Podjetje Troia ponuja brezplačno rešitev ITSM (upravljanje IT storitev) za celovit pregled nad storitvenimi zahtevki v podjetju v času epidemije. Do 30. junija brezplačno zagotavljajo storitveni center za lažjo organizacijo v času povečanega obsega dela za vse zaposlene, ki opravljajo delo od doma. Več informacij je TUKAJ>>.

VVit

Podjetje VVit podjetjem, ustanovam in posameznikom v času epidemije koronavirusa ponuja brezplačno pomoč pri delu ali študiju na daljavo ter premagovanju težav z informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami. Podjetjem in ustanovam ponujajo pet brezplačnih svetovalnih ur, posameznikom pa eno. Svetujejo lahko pri izboru opreme, njeni namestitvi in pri odpravljanju različnih težav. Več informacij je TUKAJ>>.

SAP

SAP je za 90 dni vsem poslovnim subjektom ponudil brezplačni dostop do platforme SAP Ariba Discovery, kjer lahko vsak kupec objavi svoje povpraševanje in kjer lahko vsak dobavitelj odgovori ter ponudi svoje blago ali storitve. Vsem, ki morajo v obdobju množičnih odpovedi ali sprememb letov na nujne poti, pa so med 13. in 31. marcem omogočili brezplačno registracijo za uporabo storitve TripIt, uporabnike obvešča o trenutni situaciji glede načrtovane poti. SAp je ponudil še več drugih brezplačnih rešitev in pobud. Vse so zbrane TUKAJ.

NETS

Podjetje NETS do 25. maja brezplačno ponuja uporabo aplikacije DNA EQMS, ki je namenjena za vodenje sestankov in akcij oziroma nalog. Kot pravijo, lahko z njo vodite sestanke, vključno z zapisniki in sklepi, ter dodeljujete naloge in spremljate njihovo izvajanje. Več informacij je TUKAJ>>.

Špica international

Špica international ponuja brezplačna orodja za evidenco delovnega časa ter upravljanje časa po projektih in nalogah. Gre za orodja MyHours za pregledno upravljanje časa po projektih in nalogah, All Hours za enostavno registracijo in evidenco delovnega časa na različnih lokacijah ter Špica Mobile Time za Registracija delovnega časa z mobilnikom Ponudba velja, dokler se razmere ne umirijo. Več informacij je TUKAJ>>.

OmniOpti

Podjetje OmniOpti v času pandemije brezplačno ponuja svoje orodje za optimizacijo razvozov. Kot pravijo, bo ta aplikacija omogočila lažjo in učinkovitejšo organizacijo prevozov delavcev ali pa logistiko prehrane ob tako spremenljivih potrebah, kot smo jim priča. Več informacij je TUKAJ>>.

Microsoft

V Microsoftu ponujajo Office 365 E1, vključno z orodjem Microsoft Teams. Šest mesecev vam bodo zagotovili brezplačne licence za toliko končnih uporabnikov, kot jih potrebujete v tem času. Z orodjem Teams lahko organizirate spletne sestanke, spletne seminarje in dogodke v živo. Več informacij je TUKAJ>>.

Xlab

Xlab je vzpostavil brezplačen sistem za delo od doma v času epidemije. Ponuja orodje ISL Online, ki omogoča oddaljen dostop do službenega računalnika od doma, z drugega računalnika ali mobilne naprave. Pri tem se na daljavo varno prenese le vsebina zaslona in možnost upravljanja službenega računalnika, podatki pa ostanejo na delovnem mestu. Več o ponudbi si lahko preberete TUKAJ>>.

Žejn

Podjetje Žejn v času epidemije vsem podjetjem omogoča brezplačno uporabo dokumentnega sistema ShakeSpeare. Več informacij je TUKAJ>>.

Telekomunikacijski operaterji

V Telekomu Slovenije so vsem svojim naročnikom mobilnih paketov marca podarili pet gigabajtov mobilnega prenosa podatkov, ki jih lahko izkoristijo v Telekomovem omrežju. Brezplačno količino prenosa lahko izkoristijo tudi za delo od doma. Naročnikom televizije pa so vse TV-programske sheme brezplačno nadgradili z otroškimi, dokumentarnimi, poljudnoznanstvenimi, filmskimi in športnimi vsebinami. V vseh programskih shemah so omogočili brezplačen dostop do kanalov Nickelodeon, Jim Jam, Minimax in Da Vinci Learning ter za en mesec zagotovili brezplačni dostop do mobilne aplikacije DaVinci Kids. Za podjetja vseh velikosti so pripravili nabor storitev za nemoteno poslovanje in delo na daljavo.

Tudi ostali operaterji so nadgradili brezplačni dostop do vsebin:

  • Telemach je odklenil dodatne programe do 4. maja,
  • T-2 naročnikom za nedoločen čas brezplačno ponuja celotne programske sheme XL HD, Voyo in Grand Slam X,
  • A1 do konca aprila brezplačno ponuja razširjeno programsko shemo L,
  • Pickbox omogoča brezplačna uporaba storitve Pickbox NOW s pretočnimi videovsebinami.

Bisnode

Da boste tudi v teh negotovih časih na tekočim s podatki o svojih poslovnih partnerjih, pa so v podjetju Bisnode vsem slovenskim podjetjem omogočili brezplačen dostop do svoje mobilne rešitve Bisnode Mobile, ki ponuja vpogled v delovanje subjektov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. V svoj mobilni telefon vtipkajte solidarnost.bisnode.si, izpolnite vsa polja in si ustvarite brezplačno dostop do regijskih poslovnih informacij ter bodite na tekočem s spremembami na trgu.

Mojeznanje.si

Če se želite med epidemijo koronavirusa izobraževati, pa vam bo prav prišla ponudba izobraževalnega portala Mojeznanje.si, ki omogoča brezplačno 30-dnevno obdobje spletnih tečajev. Na voljo jih je več kot 300. Brezplačno lahko izpolnite tudi preverjanje znanja in prejmete certifikat, ki vam lahko pomaga pri novih (poslovnih) podvigih. Več informacij je TUKAJ>>.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
IKT
Kobalos – nova prefinjena koda, ki napada superračunalnike
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTEsad Jakupović Kobalos – nova prefinjena koda, ki napada superračunalnike 1

Raziskovalci podjetja ESET in organizacije CERN so pred kratkim odkrili zlonamerni program Kobalos, ki napada superračunalnike in povzroča škodo predvsem znanstvenim raziskovalnim omrežjem

FINANCE
IKT
Kakšno leto 2021 napovedujejo direktorji slovenskih IT-podjetij
IKT
IKTEsad Jakupović Kakšno leto 2021 napovedujejo direktorji slovenskih IT-podjetij

O letošnjih načrtih smo povprašali direktorje podjetij s področja informacijskih tehnologij

FINANCE
Manager
Na muhi hekerjev: bolnišnice, energetika, razvijalci cepiv, banke … 
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Na muhi hekerjev: bolnišnice, energetika, razvijalci cepiv, banke …  6

V pandemiji se ni le močno povečalo število kibernetskih napadov, temveč je prišlo do pomembnega premika tarč s posameznikov in malih podjetij k večjim korporacijam, vladam in kritični infrastrukturi.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
IKT
(Anketa) Kaj se bo letos dogajalo na področju kibernetske varnosti
IKT
IKTRedakcija IKT (Anketa) Kaj se bo letos dogajalo na področju kibernetske varnosti

Pet sogovornikov smo vprašali, kateri bodo največji izzivi, katere vrste napadov bodo v vzponu in v kakšne rešitve za kibernetsko varnost bodo podjetja najbolj vlagala

FINANCE
IKT
Kako pomemben dejavnik produktivnosti in gospodarske rasti je digitalizacija
IKT
DIGITALIZACIJA
IKTVlado Kadunec Kako pomemben dejavnik produktivnosti in gospodarske rasti je digitalizacija 8

V Sloveniji zaostajamo – podjetja, ki v prihodnjih letih prehoda v digitalizacijo ne bodo vzela resno, ne bodo konkurenčna

FINANCE
IKT
Plaz prodaj slovenskih IT-podjetij
IKT
IKTJurij Šimac Plaz prodaj slovenskih IT-podjetij

Katera slovenska IT-podjetja so v zadnjem letu dni dobila nove lastnike?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B