IKT
Oglasno sporočilo

(INTERVJU) Jovan Glamočanin, Lenovo: »Prihodnost je v delu od koderkoli«

»V prihodnosti bomo lahko delali kjerkoli, sodobne pisarne pa bodo poskrbele, da bodo mnogi od nas še vedno raje v pisarniškem okolju,« meni Jovan Glamočanin, direktor Lenova Slovenija in regije Adriatik v družbi Lenovo
Avtor
19.03.2020 09:45
Čas branja: 4 min

Ne le Slovenija, večina evropskih in drugih držav se je zaradi koronavirusa skoraj ustavila. Kako to vpliva na vaše podjetje?

Razmere obravnavamo zelo resno in naše neposredne prednostne naloge ostajajo dobrobit in zdravje naših zaposlenih, kontinuiteta proizvodnje in obnavljanje zmogljivosti ter pomoč tistim, ki delajo za preprečevanje izbruha. Naš poudarek je še vedno na čim manjšem vplivu na stranke, ki se lahko zanesejo na našo zavezo, da delamo vse, kar je v naši moči.

Ob izbruhu COVID-19 na Kitajskem so se ljudje spraševali, ali bo dovolj novih računalnikov, saj je večina izdelana na Kitajskem. Lenovo je eden izmed stebrov te industrije. Kako vi vidite ta položaj?

Trenutno so res težave tako v proizvodnih procesih kot logistiki, vsi proizvajalci bomo potrebovali nekaj časa, da se privadimo na nove razmere. A glede na našo globalno navzočnost smo prepričani, da smo v boljšem položaju od večine, zato si prizadevamo hitro odpraviti težave in nadaljevati normalno poslovanje. Večina naših tovarn na Kitajskem je znova odprta in obratujejo, čeprav zaradi zdravstvenih omejitev ter omejitev javnega prevoza in potovanj le v omejenem obsegu. Naša globalna proizvodnja in distribucija nam omogočata, da lahko v tem času za povečanje proizvodnje izkoristimo več kot 30 tovarn po svetu. Svojo temeljno kompetenco izkoriščamo za upravljanje svetovnih dobavnih verig in ublažitev posledic koronavirusa.

Virus gor ali dol, življenje mora iti naprej, delati je treba. Toda vsi ne moremo delati od doma, mar ne?

Delo se mora nadaljevati, tehnologija mora ljudem omogočiti, da delajo kadarkoli in kjerkoli. Študije po svetu pravijo, da že več kot 70 odstotkov vseh pisarn postaja tlorisno odprtih. Vendar vedno ne gre vse po načrtih. Verjamemo, da lahko inovativne rešitve premagajo večino izzivov, s katerimi se podjetja in zaposleni srečujejo v odprtih delovnih okoljih. Seveda ljudje, ki delajo v proizvodnih obratih, ne morejo delati od doma, a je to odvisno od podjetij in njihove preobrazbe glede tega, kako se spoprijeti z delom od doma in na lokaciji.

Menite, da bodo podjetja pisarne preuredila v proizvodne prostore?

Mogoče dolgoročno, a še ne hitro. Pisarne po vsem svetu danes doživljajo preobrazbo. Prihodnost dela lahko gledamo z različnih zornih kotov. Koncept zaposlitve se spreminja – zaposleni, predvsem generacija Z, vplivajo na delovne izkušnje, delodajalci pa spreminjajo podobe delovnih mest. Pomembna je uporabniška izkušnja. Ljudje ne pridejo v službo samo gledat v steno in na malico. Želijo se vključiti in doseči nekaj pomembnega.

Lahko pisarniška okolja pričakujejo večje spremembe?

Sprememba ima različne pomene. Letos, še pred trenutnimi svetovnimi razmerami, je bilo ocenjeno, da bo polovica podjetij sprejela prilagodljivo delo, ki bo zaposlenim omogočalo delo tako od doma kot iz pisarne. Poročilo Working Anywhere, ki ga je objavila delovna fundacija univerze Lancaster, ocenjuje, da ima danes 70 odstotkov zaposlenih možnost dela na daljavo. Delo, kot ga poznamo, pa se spreminja z digitalizacijo. Po eni strani tehnologija ustvarja velik napredek, ki ljudem pomaga na delovnem mestu. Po drugi strani pa so nekateri zaskrbljeni zaradi možnosti izgube zaposlitve zaradi tehnološkega napredka.

Bo v prihodnje manj ljudi delalo v pisarnah?

Mislim, da gre bolj za izkušnje z delom in manj za fizično pisarno. Vzemimo za primer generacijo Z in milenijce. Ti so tako imenovani digitalni nomadi, saj njihovo delo ni odvisno od fizične navzočnosti v pisarni. Če pomislite, je njihova digitalna garderoba (tisto, s čimer se vsak dan opremijo) sestavljena iz pametnih telefonov, prenosnih računalnikov, igralnih konzol, tablic ... Kar zadeva uporabniško izkušnjo, tehnologija vsekakor pomaga, saj zaposleni želijo prihraniti čas in imeti možnost enostavnega sodelovanja z drugimi. Menim, da se bo v prihodnje spremenila tudi zasnova pisarniških prostorov. Namesto pregrajenih kotičkov, ki bore malo prispevajo k produktivnosti, bodo v ospredje stopali odprti prostori, v katerih bo olajšano sodelovanje.

Toda enkrat zaposleni potrebujejo sodelavce, drugič popoln mir ...

V nekaterih pisarnah bodo nameščene prilagodljive mize, ki zaposlenim omogočajo, da se med prostori premikajo glede na to, ali opravljajo sodelovalne naloge ali posamično opravilo. Večji poudarek bo tudi na zunanjih območjih, ki bodo zaposlenim omogočita dostop do svežega zraka, ko stvari postanejo zadušljive. Študije kažejo, da stavbe z boljšim prezračevanjem in »zelenimi« rešitvami izboljšajo kognitivne sposobnosti delavcev, zato sem prepričan, da bodo pisarniško prihodnost krojile tudi nove ogrevalne in prezračevalne rešitve.

Zagotovo obstaja več dejavnikov, ki prispevajo k zdravemu delovnemu okolju, a jih podjetja le redko spremljajo. Zakaj?

To se bo spremenilo že v kratkem. Poslovna okolja že pospešeno uvajajo pametno razsvetljavo, takšno, ki se prilagaja dnevni svetlobi in skrbi, da imajo zaposleni vedno dovolj svetlobe za učinkovito opravljanje svojega dela. Različni senzorji pa bodo spremljali temperaturo, raven ogljikovega dioksida in vlažnost prostorov, vse s ciljem zagotoviti optimalno udobje zaposlenih. Pametne stavbe bodo prav tako prepoznale, kdaj so zaposleni prišli na delovno mesto in odšli z njega, nekoč pa bodo spremljale tudi naše zdravje.

Lenovo je največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. Menite, da bodo računalniki še vedno osrednje naprave v pisarnah prihodnosti?

Verjamemo, da bo osebni računalnik ostal osrednji element produktivnosti in sodelovanja. Prav tako verjetno ne bomo vseh namiznih računalnikov zamenjali s tablicami in pametnimi telefoni, se bo pa spremenil način uporabe »standardne« strojne opreme. Zasnova naprav se spreminja v smeri prenosljivosti in prilagodljivosti. Lep primer je thinkpad X1 tablet, hibrid 2-v-1, ki ga je mogoče uporabiti kot prenosnik, tablico in celo projektor.

Ne le strojna, tudi programska oprema je pomemben del uporabniške izkušnje. Kako bo videti pisarniška programska oprema prihodnosti?

Pisarniška programska oprema bo v prihodnje verjetno doživela veliko pretresov. Ekipe zaposlenih v podjetjih so vse bolj razpršene po svetu, a morajo hkrati ostati v stiku in delati, kot da so drug ob drugem. Če se podjetja odločijo za skupne deljene pisarniške mize, bodo zaposleni preprosto ob prihodu v podjetje sedli za prosto mesto, se prijavili v računalnik in dostopali do svojega virtualnega namizja. Vse datoteke in mape ter skupni viri jim bodo dostopni od koderkoli.

IT-oddelki ne marajo vseh pisarniških rešitev, saj senčni IT in špagetna postavitev pomenita kaos in otežujeta njihovo delo, veliko izzivov je povezanih z upravljanjem in zagotavljanjem varnosti takšnih okolij. Ali obstaja upanje tudi za skrbnike IT?

Sodobne pisarniške rešitve bodo odpravile tudi vrsto današnjih glavobolov informatikov. Vsa oprema se bo obravnavala enako, posamezni uporabniki ne bodo mogli namestiti aplikacij na skupne računalnike po lastnem vzgibu. Za to bodo poskrbele rešitve, kot sta Lenovo Smart Office in ThinkSmart.

Kako bodo videti sodobne pisarne čez pet let?

V prihodnjih petih letih si je težko predstavljati napredek na področju zaslonov, obdelave podatkov, uporabniških vmesnikov in komunikacijskih zmogljivosti naprav. A nekaj je zanesljivo: organizacije morajo raziskati razvijajoče se tehnologije, ki nas bodo popeljale v prihodnost dela. Mobilna omrežja pete generacije in računalniki s prepogljivimi zasloni že dajejo slutiti, kaj prihaja. Podjetja, ki bodo te novosti uvedla med prvimi, bodo gotovo zelo uspešna.

Kaj pričakujete letos?

Pričakujem uvedbo omrežij 5G, kar bo prineslo nove priložnosti za še višjo produktivnost zaposlenih, učinkovitost strojev in povečanje dobičkonosnosti poslovanja. Izboljšana izkušnja strank je še eno področje, na katerem močno delamo. Če je uporabniška izkušnja dobra, lahko tehnologija postane nevidna. Obogatena in navidezna resničnost ter umetna inteligenca niso več globalni megatrendi, temveč že opolnomočajo naša življenja, delovne procese in storitve. Zasebnost bo še vedno pomembna tema, Lenovo pa stavi na pametne naprave, ki bodo izboljševale naš vsakdan.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.