IKT
Oglasno sporočilo

Strežnik NAS in omrežje VPN – odlična kombinacija za delo od doma

Predstavljamo rešitve, s katerimi lahko tudi domači ali mali poslovni pisarni zagotovimo varen zasebni oblak
Avtor
02.04.2020 15:07
Čas branja: 5 min

Večja podjetja lahko pri pisarniškem poslovanju delo od doma uvedejo brez večjih težav, saj so oblak, oddaljene povezave in virtualizirana namizja pogosto sestavni del njihovega poslovanja. Manj pa je to »samoumevno« v manjših in srednje velikih podjetjih, kjer praviloma nimajo lastnih IT-oddelkov, ki bi lahko hitro vzpostavili varno delo od doma.

Datoteke na enem mestu

Če naj zaposleni delajo od doma, je treba najprej poskrbeti, da bodo lahko dostopali do podatkov in orodij, ki jih uporabljajo. Namestitev ustreznih aplikacij in varnostnih rešitev na njihove računalnike je lažji del naloge, ki se lahko izvede tudi na daljavo, še lažja pa je uporaba oblačnih aplikacij, če so na voljo.

Nato je treba poskrbeti, da bodo datoteke hranjene v digitalnem centralnem skladišču in da bodo do njih ustrezno urejeni dostopi – tako pooblaščenim uporabnikom kot internim in zunanjim sodelavcem, če narava dela zahteva sodelovanje na dokumentih.

V večjih IT-okoljih za to uporabljajo namenske strežnike, za manjša okolja pa zadostuje že namestitev naprave za omrežno hrambo podatkov oziroma strežnika NAS. Gre za nekakšno na omrežje priključeno škatlo s podatki, ki so hranjeni na vgrajenih diskih ali pogonih SSD in do katerih lahko dostopamo z ustreznimi poverilnicami. Takšna naprava vstopnega razreda stane nekaj sto evrov.

Zasebni oblak za vsako še tako majhno pisarno

S Synologyjevimi strežniki NAS lahko vsaka domača pisarna ustvari lasten zasebni oblak s popolnim nadzorom nad podatki, pri čemer ni treba plačevati naročnin za namenske storitve.

Rešitev Synology Drive, ki je sestavni del teh strežnikov, uporabnikom omogoča enostaven dostop do datotek na daljavo prek spletnega brskalnika, namenske aplikacije ali celo drugega strežnika Synology DiskStation. Pri tem rešuje dva glavna izziva deljenja datotek – da so varno shranjene in da so sinhronizirane. To pomeni, da je sprememba datoteke na eni napravi hitro vidna tudi na drugih.

Zaradi te lastnosti so strežniki NAS odlična orodja za sodelovanje. Rešitev Synology Office dodatno omogoča celo hkratno sodelovanje več zaposlenih na besedilnih dokumentih, preglednicah in predstavitvah v realnem času.

Če se morebiti primeri, da vam je bolj všeč različica vsebine, ki ste jo naredili teden dni nazaj in vmes spreminjali, jo lahko še vedno prikličete nazaj. Inteligenten algoritem naprave namreč lahko beleži spremembe v daljšem časovnem obdobju in omogoča vračanje na posamezno različico datoteke.

»Strankam priporočamo tudi takojšen vklop funkcije redne izdelave varnostne kopije podatkov, na primer enkrat dnevno. Tako si lahko izbrisano datoteko hitro povrnete ali pa datoteke in poslovanje hitro obnovite, če morebiti postanete žrtev izsiljevalskega virusa, ki vam je zaklenil računalnik in zašifriral datoteke,« pravi Tomaž Zajc, vodja marketinga v podjetju Xenon Forte.

Virtualna zasebna omrežja (VPN)

Drugi sestavni del za varno delo od doma je varna povezava. Ker se zaposleni do podjetja večinoma povezujejo prek domačih internetnih povezav, je te dobro šifrirati. Najbolj elegantna rešitev je navidezno zasebno omrežje oziroma VPN (Virtual Private Network). Gre za rešitev, ki se uporablja za varno povezovanje v oddaljena omrežja. Pri tem kot povezavo uporabljajo internet, a hkrati s pomočjo varnostnih mehanizmov in protokolov ohranjajo visoko stopnjo zasebnosti.

»Razlogov za uporabo omrežja VPN je veliko. Najpogosteje se uporabljajo za skrivanje identitete in lokacije, v času epidemije, ko velika večina zaposlenih dela od doma, pa je glavni razlog varen oddaljeni dostop do virov v službenem omrežju,« pravi Tomaž Zajc, ki kombinacijo naprave Synology NAS in povezave VPN za delo na daljavo uporablja vedno, ne le v času epidemije.

Cenovno ugodna rešitev

Večja podjetja za zagotavljanje varnih povezav uporabljajo namenske VPN-strežnike, ki so za manjša podjetja praviloma predragi. Že sam nakup opreme ni poceni, saj zahteva zmogljivo strojno opremo ali licenco za Windows Server. Če podjetje nima računalniškega strokovnjaka, ga mora najeti, da bo opremo namestil in vzdrževal. Ker mora biti naprava ves čas priključena, ni zanemarljiv niti strošek delovanja.

Strežnikov in ponudnikov povezav VPN je veliko. Niso pa vsi dostopni na vseh napravah. Rešitev VPN Plus, ki je serijsko na voljo na usmerjevalnikih Synology, podpira pet protokolov – SSTP, Open VPN, L2TP over IPSec, PPTP in Web VPN. S paketom VPN Server, ki je uporabnikom strežnikov Synology NAS na voljo brezplačno, lahko tak strežnik preprosto spremenite v strežnik VPN in uporabnikom omogočite oddaljen in varen dostop do datotek, ki so v skupni rabi znotraj lokalnega omrežja. »Ceneje praktično ne gre,« pojasni Zajc.

Pogrešate še kaj? Poglejte v zbirko dodatkov.

Strežniki NAS Synology so med uporabniki priljubljeni zaradi svoje vsestranskosti. Podpora neodvisnih proizvajalcev programske opreme je bržkone najboljša v industriji, saj v Synologyjevi trgovini Package Center najdemo malodane vse aplikacije, ki jih potrebuje sodobno poslovno okolje. Gre za namenske aplikacije, ki jih namestimo z nekaj kliki. Med njimi je več deset poslovnih aplikacij, uporabnih orodij, varnostnih rešitev, razvojnih orodij ter aplikacij za večpredstavnost. Z njimi se naprava Synology DiskStation mimogrede spremeni v e-poštni strežnik, centralo za video nadzor, strežnik CRM, HRM, ERP, arhivski sistem, spletni strežnik ali tiskalniški strežnik.

Udobje kakovostne povezave

V času, ko moramo ostati doma, se kaj hitro pokažejo vse omejitve in slabosti starejših omrežnih naprav, predvsem brezžičnih usmerjevalnikov. Ti pogosto podatkovno intenzivnih storitev ne zmorejo hkrati zagotavljati večjemu številu naprav in uporabnikov. Že hkratno gledanje televizije visoke ločljivosti in portala YouTube lahko kakšno brezžično napravo spravi v zadrego, kaj šele kriptiranje povezave (VPN) ali pa hkratni prenos več datotek.

Starejši in cenejši brezžični usmerjevalniki in dostopne točke podpirajo le enostaven in počasnejši 2,4-gigaherčni brezžični protokol in preprosto antensko tehnologijo, ki mora za to, da zadovolji pet ali več nanjo povezanih naprav, vseskozi preklapljati pošiljanje in sprejemanje signala med njimi. Uporabniška izkušnja je zato slaba – povezava je neodzivna, se prekinja, včasih se usmerjevalnik tudi »obesi«.

Rešitev je zmogljiv usmerjevalnik z antensko tehnologijo MIMO ali MU-MIMO, ki ima več anten za hkratno oddajanje in sprejemanje signala. Takšen usmerjevalnik bistveno lažje zagotavlja kakovosten signal v več prostorih. Dražji usmerjevalniki imajo vgrajenih več naprednih funkcij, med katerimi je tudi vzpostavitev strežnika VPN. Na usmerjevalnikih Synology Router na primer uporabnik povezave VPN enostavno vklopi v nastavitvah.

Tovrstni usmerjevalniki so zelo primerni tudi za poslovno rabo. Manjši poslovni ali pisarniški objekt lahko s kakovostnim brezžičnim signalom Wi-Fi pokrijemo z enim samim usmerjevalnikom in nekaj dostopnimi točkami, če te podpirajo tehnologijo mesh, ki poskrbi, da z dodajanjem združljivih dostopnih točk enostavno širimo domet omrežja. Nenazadnje, omogoča tudi povezavo dveh ločenih poslovnih lokacij s pomočjo VPN povezave (site-to-site-VPN).

Ne pozabite na varnost

»Pri postavitvi brezžičnega omrežja ne pozabite na varnost. Nastavite si zahtevno geslo in ga ne delite s komerkoli. Podjetjem prav tako priporočamo, da postavijo dve brezžični omrežji – eno za zaposlene in drugo, precej bolj restriktivno, za goste. To enostavno opravijo s par kliki v nastavitvah usmerjevalnika Synology Router,« pojasnjuje Zajc.