IKT
Komentar

Bo koronavirus premostil prepad do množične uporabe blockchaina?

Kakšne priložnosti v ukrepih za zajezitev pandemije COVID-19 vidijo člani združenja Blockchain Alliance Europe

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

20.04.2020 07:00
Čas branja: 4 min

V prejšnjih tednih smo večkrat slišali, da je koronavirus pospeševalec digitalizacije, kar po svoje gotovo drži. Kljub temu se sprašujem, ali v teh procesih zgolj nadomeščamo zamujeno ali pa bodo ukrepi za zajezitev okužb s koronavirusom morda ugodno vplivali tudi na hitrejše vpeljevanje in izrabo naprednih tehnologij, kot so blockchain (veriženje blokov), množični podatki in umetna inteligenca, ter omogočili bolj optimizirano upravljanje pomembnih spletnih sistemov pri nas.

Tančica skrivnosti nad veriženjem blokov

V združenju Blockchain Alliance Europe opažamo, da nas do množične uporabe tehnologije blockchain in kriptovalut loči prepad oziroma »dolina smrti, ki se po prvih uporabnikih in navdušenju pojavi pri vseh sprejemanjih novih idej ali nove tehnologije«, kot razmere v knjigi Crossing the Chasm opisuje Geoffrey Moore.

To je delno razumljivo, saj je testiranje novih tehnologij pomemben, a zato tudi bolj tvegan strateški projekt, prav tako pa tehnologijo veriženja blokov delno še vedno zakriva tančica skrivnosti. Zato ena glavnih nalog za Blockchain Alliance Europe in naše člane v prihajajočem obdobju ostaja, da še jasneje spregovorimo o poslovnih, organizacijskih in finančnih prednostih, ki jih prinaša.

Rast zanimanja za brezstično sprejemanje kriptovalut

V Blockchain Alliance Europe sodeluje deset slovenskih podjetij in partnerjev, ki delujejo na področju razvoja, vpeljave in uporabe tehnologije veriženja blokov ter kriptovalut ali pa so del ekosistema povezanih podjetij. Člani pripadajo različnim vejam industrije blockchain in se v tem specifičnem obdobju srečujejo s svojevrstnimi izzivi.

Mnogi prodajalci in proizvajalci so zaradi zaprtja trgovin in večjega povpraševanja po brezosebnih storitvah tako ali drugače prodajo preusmerili na splet. Tako bi pričakovali, da se bo povečalo povpraševanje po raznovrstnih možnostih plačil, kar bi povečalo zanimanje tudi za sistem GoCrypto našega člana Eligma. Ta je namenjen enostavnemu, popolnoma brezstičnemu sprejemanju kriptovalut v fizični ali spletni trgovini, pri čemer trgovec prejme takojšnje plačilo v evrih. Pričakovano rasti povpraševanja po tej storitvi za fizične trgovine ni, opažajo pa močno okrepljeno zanimanje pri spletnih trgovcih.

Medtem ko pri GoCryptu zaznavajo 60-odstotni upad nakupov v fizičnih trgovinah, upada pri spletnih trgovinah ne ugotavljajo, kar kaže na spremembo nakupovalnih navad. Pričakovati je, da prihajajoče gospodarske krize veliko manjših, predvsem fizičnih trgovcev ne bo preživelo. Predvidoma je trgovinska dejavnost eno izmed področij, ki bo doživelo korenite spremembe, še posebej, če se bodo nove navade spletnega nakupovanja obdržale.

Novi varnostni mehanizmi brez gesel in uporabniških imen

Selitev storitev na splet povečuje tudi potrebo po zagotavljanju varnosti in zasebnosti osebnih podatkov. Podjetje Netis je na ta izziv odgovorilo z razvojnim ogrodjem AceBlock, ki prek tehnologije veriženja blokov ponuja nove varnostne mehanizme za registracijo in prijavo uporabnikov ter shranjevanje in upravljanje njihovih podatkov. Najsodobnejši pristopi uporabnikom omogočajo, da sami razpolagajo z osebnimi podatki in v spletne aplikacije vstopajo brez vsakokratnega vpisovanja gesel in uporabniških imen, podjetjem pa poenostavljajo upravljanje podatkov. Kljub temu so podjetja pri vpeljevanju tovrstnih rešitev še vedno previdna.

Kot pojasnjujejo v Netisu, je eden od razlogov za počasno rast, da uporabniki spletnih storitev (še) niso dovolj ozaveščeni o tem, kako pomembna je varnost osebnih podatkov, zato na ponudnike (še) ne izvajajo dovolj velikega pritiska. Pri tem pričakujejo skorajšnjo spremembo trenda, prepričani pa so tudi, da bo tehnologija blockchain svoj veliki pohod v podjetja in organizacije začela kmalu po tem, ko bodo na ravni EU omogočene nekatere infrastrukturne spremembe.

Slovenska strojna kriptodenarnica zbudila veliko pozornosti

S področjem varnosti se ukvarjajo tudi v podjetju Real Security, ki je distribucijsko svetovalno podjetje za varnostne računalniške rešitve in produkte svetovno priznanih proizvajalcev. Ker je veliko podjetij prešlo na delo od doma, opažajo več zanimanja za že znane in pogosto uporabljene IT-storitve in izdelke, ki krepijo spletno varnost. Poročajo tudi o tem, da so nekateri proizvajalci v času izolacije in omejevanja socialnih stikov uporabo svojih programov omogočili brezplačno.

Real Security je tudi matično podjetje slovenske strojne kriptodenarnice BC Vault, ki je zaradi inovativne in zelo varne zasnove v zadnjih mesecih sprožila veliko navdušenja v svetovni kriptoskupnosti, kar je pozitivno vplivalo tudi na povpraševanje po njej. Čeprav opažajo motnje pri dobavi komponent, zagotavljajo, da to trenutno še ne vpliva na dobavo izdelka.

Zdravstvo se bo spremenilo

V razvojnem podjetju Lucis, kjer so specializirani za razvoj informacijskih storitev s področja zdravstva, ne opažajo motenj pri poslovanju. V tem trenutku težko napovejo, kako bo celoten položaj vplival na nadaljnje sklepanje poslov. Menijo, da bo zdravstvo pomanjkljivosti, ki jih trenutno opaža v sistemu, želelo optimizirati in bo v prihajajočem obdobju pospešeno digitaliziralo procese ter razvijalo modele, ki bi bili koristni tudi ob morebitnih novih epidemijah.

Festivali veliki poraženci koronakrize

Ena od industrij, ki ta trenutek doživlja največje izgube, je glasba. S tem področjem se ukvarja član našega združenja Viberate, ki glasbenike povezuje z organizatorji dogodkov, agenti in drugimi glasbenimi profesionalci. V zagonskem podjetju so pred kratkim javnosti predstavili platformo za ustvarjanje mobilnih aplikacij za festivale in začeli njeno trženje na največjih svetovnih dogodkih, kar pa je nesrečno sovpadlo z vsemi ukrepi, povezanimi z epidemijo.

Na dogajanje so se hitro odzvali z aplikacijo Sick Festivals, s katero beležijo odpovedi in izgube na festivalskem področju. Prišli so do skrb zbujajočih številk: ukrepi, povezani z zajezitvijo koronavirusa, so vplivali na več kot 550 festivalov po svetu, od tega jih je nekaj manj kot polovica že odpovedana. Posledično kar 7,8 milijona glasbenih oboževalcev letos ne bo obiskalo najljubšega festivala, tri milijarde dolarjev bodo izgubili ponudniki vstopnic, organizatorji in drugi ponudniki festivalskih storitev pa bodo v tem obdobju imeli za 9,8 milijarde izgube, pri čemer bo največ gospodarske škode junija. Vrednost njihove aplikacije za industrijo so prepoznali po vsem svetu, o njej je poročal tudi Forbes.

Bonitetne ocene, ki bodo upoštevale tudi poslovno okolje

Morda ima v tem trenutku edinstveno priložnost Bonsis Cooperative, kjer si želijo z uporabo tehnologije blockchain in umetne inteligence izdelati platformo za bonitetne ocene, ki bi ob mikroekonomski sliki podjetja upoštevalo še makroekonomsko sliko okolja, v katerem podjetje posluje.

Če potegnemo črto, je še prezgodaj za napovedi, ali bo prisilna digitalizacija, ki jo je sprožil novi koronavirus, res pomagala pri prečkanju doline smrti, ki nas loči do množične uporabe tehnologije blockchain in kriptovalut. Gotovo pa bo gospodarska kriza, ki se že kaže na obzorju, korenito vplivala na številna podjetja in organizacije. Bolj konservativni bodo v kriznih časih želeli tveganja zmanjšati in bodo uvajanju novih rešitev in tehnologij popolnoma nenaklonjeni, drugi pa bodo v krizi prepoznali priložnost. Vsekakor nas po pojavu epidemije čaka zaostrena poslovna resničnost.

Tanja Bivic Plankar je predsednica združenja Blockchain Alliance Europe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Zakaj in kako spletno trgovino povezati z zalednimi sistemi
IKT
IKTKlemen Koncilja Zakaj in kako spletno trgovino povezati z zalednimi sistemi

Medtem ko se je lani digitalizirala prodaja v strogem pomenu besede, se bo letos digitaliziral širši trženjski proces

FINANCE
IKT
Kakšnim kibernetskim grožnjam so izpostavljene spletne trgovine
IKT
IKTBranko Žnidaršič Kakšnim kibernetskim grožnjam so izpostavljene spletne trgovine

V SIQ Ljubljana v povprečju odkrijejo štiri grožnje na varnostni pregled, kjer obstaja 73,3‑odstotna verjetnost, da ima aplikacija ranljivost z visoko stopnjo tveganja

Tovarna
Novice
Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe

Rezultat je višanje vrednosti za kupce, zaposlene in lastnike

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.

FINANCE
Dilema: Whatsapp, Signal, Telegram ali Viber? Sandi Češko in Damian Merlak uporabljata Whatsapp in Signal
Finance
Pia Bedene Dilema: Whatsapp, Signal, Telegram ali Viber? Sandi Češko in Damian Merlak uporabljata Whatsapp in Signal

Ste sprejeli nove pogoje o uporabi podatkov na Whatsappu ali preklopili na drugo aplikacijo za pošiljanje sporočil?

Moje finance
Razno
Tinder, Ona-on, Badoo in Twoo. Kako in za koliko?
Moje finance
RaznoNina Simič Tinder, Ona-on, Badoo in Twoo. Kako in za koliko?

Čeprav zadnje leto ni naklonjeno druženju, še zlasti ne spoznavanju novih ljudi, smo ljudje vendarle mojstri iskanja rešitev. Številke za leto 2020 denimo kažejo v prid spletnim servisom za spoznavanje - samo največji slovenski spoznavni portal je zabeležil okrog 70 tisoč novih uporabnikov in skoraj dva tisoč novih parov, med epidemijo je Facebook svetu ponudil mobilno aplikacijo za zmenke. Novega partnerja je prek moderne tehnologije v tem obdobju spoznala tudi naša 32-letna sogovornica Tina. Kakšne možnosti ponujajo romantične aplikacije? Kakšna so doplačila? Kako so se znašli ponudniki »zmenkarskih« dogodkov v živo?

FINANCE
IKT
(Intervju) »Logično je, da bodo mobilni telefoni postali osrednja avtentikacijska naprava«
IKT
IKTBranko Žnidaršič (Intervju) »Logično je, da bodo mobilni telefoni postali osrednja avtentikacijska naprava«

O tem, kako so ponudniki storitev in rešitev za kibernetsko varnost občutili spremembe v vedenju podjetij in s tem tudi premike na trgu, smo se pogovarjali z Mirom Faganelom, vodjo prodaje segmenta Omrežja in varnost v podjetju S & T Slovenija

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.