Lenovo predstavil novo generacijo tabličnih računalnikov Lenovo predstavil novo generacijo tabličnih računalnikov Lenovo Yoga Duet 7i prinaša barvno e-pero Lenovo E-Color Pen
Kako uporabljati rešitve VMware Horizon za zagotavljanje neprekinjenega poslovanja Kako uporabljati rešitve VMware Horizon za zagotavljanje neprekinjenega poslovanja V mnogih delih sveta so potovanja omejena, podjetja pa se spodbuja, da zaposlenim zagotovijo pogoje za delo na daljavo; v takih nepredvidljivih okoliščinah lahko VMware Horizon reši številne zahtevne poslovne težave, s katerimi se danes srečujejo IT-organizacije
Računalništvo v oblaku se premika na rob Računalništvo v oblaku se premika na rob Robno računalništvo (edge computing) postaja vse bolj zanimivo za zagotavljanje poslovnih in potrošniških digitalnih storitev
(Intervju) Digitalizacija je še vedno odvisna od kakovostne podatkovne zbirke (Intervju) Digitalizacija je še vedno odvisna od kakovostne podatkovne zbirke Z Iztokom Jerasom, enim vodilnih strokovnjakov za podatkovne zbirke, smo se pogovarjali o izzivih pri shranjevanju in obdelavi podatkov
Kaj je spletni konfigurator in kako lahko z njim občutno povečamo prodajo Kaj je spletni konfigurator in kako lahko z njim občutno povečamo prodajo Gre za enega izmed pomembnih sestavnih delov digitalizacije prodaje
Komentar

Bo koronavirus premostil prepad do množične uporabe blockchaina?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
blockchain   dodaj
informacijska...   dodaj
Alliance dodaj
Geoffrey Moore dodaj
Real dodaj
 
Čas branja: 4 min
20.04.2020  07:00
Kakšne priložnosti v ukrepih za zajezitev pandemije COVID-19 vidijo člani združenja Blockchain Alliance Europe

Obveščaj me o novih člankih:  
blockchain   dodaj
informacijska tehnologija   dodaj
Alliance dodaj
Geoffrey Moore dodaj
Real dodaj

V prejšnjih tednih smo večkrat slišali, da je koronavirus pospeševalec digitalizacije, kar po svoje gotovo drži. Kljub temu se sprašujem, ali v teh procesih zgolj nadomeščamo zamujeno ali pa bodo ukrepi za zajezitev okužb s koronavirusom morda ugodno vplivali tudi na hitrejše vpeljevanje in izrabo naprednih tehnologij, kot so blockchain (veriženje blokov), množični podatki in umetna inteligenca, ter omogočili bolj optimizirano upravljanje pomembnih spletnih sistemov pri nas.

Tančica skrivnosti nad veriženjem blokov

V združenju Blockchain Alliance Europe opažamo, da nas do množične uporabe tehnologije blockchain in kriptovalut loči prepad oziroma »dolina smrti, ki se po prvih uporabnikih in navdušenju pojavi pri vseh sprejemanjih novih idej ali nove tehnologije«, kot razmere v knjigi Crossing the Chasm opisuje Geoffrey Moore.

To je delno razumljivo, saj je testiranje novih tehnologij pomemben, a zato tudi bolj tvegan strateški projekt, prav tako pa tehnologijo veriženja blokov delno še vedno zakriva tančica skrivnosti. Zato ena glavnih nalog za Blockchain Alliance Europe in naše člane v prihajajočem obdobju ostaja, da še jasneje spregovorimo o poslovnih, organizacijskih in finančnih prednostih, ki jih prinaša.

Rast zanimanja za brezstično sprejemanje kriptovalut

V Blockchain Alliance Europe sodeluje deset slovenskih podjetij in partnerjev, ki delujejo na področju razvoja, vpeljave in uporabe tehnologije veriženja blokov ter kriptovalut ali pa so del ekosistema povezanih podjetij. Člani pripadajo različnim vejam industrije blockchain in se v tem specifičnem obdobju srečujejo s svojevrstnimi izzivi.

Mnogi prodajalci in proizvajalci so zaradi zaprtja trgovin in večjega povpraševanja po brezosebnih storitvah tako ali drugače prodajo preusmerili na splet. Tako bi pričakovali, da se bo povečalo povpraševanje po raznovrstnih možnostih plačil, kar bi povečalo zanimanje tudi za sistem GoCrypto našega člana Eligma. Ta je namenjen enostavnemu, popolnoma brezstičnemu sprejemanju kriptovalut v fizični ali spletni trgovini, pri čemer trgovec prejme takojšnje plačilo v evrih. Pričakovano rasti povpraševanja po tej storitvi za fizične trgovine ni, opažajo pa močno okrepljeno zanimanje pri spletnih trgovcih.

Medtem ko pri GoCryptu zaznavajo 60-odstotni upad nakupov v fizičnih trgovinah, upada pri spletnih trgovinah ne ugotavljajo, kar kaže na spremembo nakupovalnih navad. Pričakovati je, da prihajajoče gospodarske krize veliko manjših, predvsem fizičnih trgovcev ne bo preživelo. Predvidoma je trgovinska dejavnost eno izmed področij, ki bo doživelo korenite spremembe, še posebej, če se bodo nove navade spletnega nakupovanja obdržale.

Novi varnostni mehanizmi brez gesel in uporabniških imen

Selitev storitev na splet povečuje tudi potrebo po zagotavljanju varnosti in zasebnosti osebnih podatkov. Podjetje Netis je na ta izziv odgovorilo z razvojnim ogrodjem AceBlock, ki prek tehnologije veriženja blokov ponuja nove varnostne mehanizme za registracijo in prijavo uporabnikov ter shranjevanje in upravljanje njihovih podatkov. Najsodobnejši pristopi uporabnikom omogočajo, da sami razpolagajo z osebnimi podatki in v spletne aplikacije vstopajo brez vsakokratnega vpisovanja gesel in uporabniških imen, podjetjem pa poenostavljajo upravljanje podatkov. Kljub temu so podjetja pri vpeljevanju tovrstnih rešitev še vedno previdna.

Kot pojasnjujejo v Netisu, je eden od razlogov za počasno rast, da uporabniki spletnih storitev (še) niso dovolj ozaveščeni o tem, kako pomembna je varnost osebnih podatkov, zato na ponudnike (še) ne izvajajo dovolj velikega pritiska. Pri tem pričakujejo skorajšnjo spremembo trenda, prepričani pa so tudi, da bo tehnologija blockchain svoj veliki pohod v podjetja in organizacije začela kmalu po tem, ko bodo na ravni EU omogočene nekatere infrastrukturne spremembe.

Slovenska strojna kriptodenarnica zbudila veliko pozornosti

S področjem varnosti se ukvarjajo tudi v podjetju Real Security, ki je distribucijsko svetovalno podjetje za varnostne računalniške rešitve in produkte svetovno priznanih proizvajalcev. Ker je veliko podjetij prešlo na delo od doma, opažajo več zanimanja za že znane in pogosto uporabljene IT-storitve in izdelke, ki krepijo spletno varnost. Poročajo tudi o tem, da so nekateri proizvajalci v času izolacije in omejevanja socialnih stikov uporabo svojih programov omogočili brezplačno.

Real Security je tudi matično podjetje slovenske strojne kriptodenarnice BC Vault, ki je zaradi inovativne in zelo varne zasnove v zadnjih mesecih sprožila veliko navdušenja v svetovni kriptoskupnosti, kar je pozitivno vplivalo tudi na povpraševanje po njej. Čeprav opažajo motnje pri dobavi komponent, zagotavljajo, da to trenutno še ne vpliva na dobavo izdelka.

Zdravstvo se bo spremenilo

V razvojnem podjetju Lucis, kjer so specializirani za razvoj informacijskih storitev s področja zdravstva, ne opažajo motenj pri poslovanju. V tem trenutku težko napovejo, kako bo celoten položaj vplival na nadaljnje sklepanje poslov. Menijo, da bo zdravstvo pomanjkljivosti, ki jih trenutno opaža v sistemu, želelo optimizirati in bo v prihajajočem obdobju pospešeno digitaliziralo procese ter razvijalo modele, ki bi bili koristni tudi ob morebitnih novih epidemijah.

Festivali veliki poraženci koronakrize

Ena od industrij, ki ta trenutek doživlja največje izgube, je glasba. S tem področjem se ukvarja član našega združenja Viberate, ki glasbenike povezuje z organizatorji dogodkov, agenti in drugimi glasbenimi profesionalci. V zagonskem podjetju so pred kratkim javnosti predstavili platformo za ustvarjanje mobilnih aplikacij za festivale in začeli njeno trženje na največjih svetovnih dogodkih, kar pa je nesrečno sovpadlo z vsemi ukrepi, povezanimi z epidemijo.

Na dogajanje so se hitro odzvali z aplikacijo Sick Festivals, s katero beležijo odpovedi in izgube na festivalskem področju. Prišli so do skrb zbujajočih številk: ukrepi, povezani z zajezitvijo koronavirusa, so vplivali na več kot 550 festivalov po svetu, od tega jih je nekaj manj kot polovica že odpovedana. Posledično kar 7,8 milijona glasbenih oboževalcev letos ne bo obiskalo najljubšega festivala, tri milijarde dolarjev bodo izgubili ponudniki vstopnic, organizatorji in drugi ponudniki festivalskih storitev pa bodo v tem obdobju imeli za 9,8 milijarde izgube, pri čemer bo največ gospodarske škode junija. Vrednost njihove aplikacije za industrijo so prepoznali po vsem svetu, o njej je poročal tudi Forbes.

Bonitetne ocene, ki bodo upoštevale tudi poslovno okolje

Morda ima v tem trenutku edinstveno priložnost Bonsis Cooperative, kjer si želijo z uporabo tehnologije blockchain in umetne inteligence izdelati platformo za bonitetne ocene, ki bi ob mikroekonomski sliki podjetja upoštevalo še makroekonomsko sliko okolja, v katerem podjetje posluje.

Če potegnemo črto, je še prezgodaj za napovedi, ali bo prisilna digitalizacija, ki jo je sprožil novi koronavirus, res pomagala pri prečkanju doline smrti, ki nas loči do množične uporabe tehnologije blockchain in kriptovalut. Gotovo pa bo gospodarska kriza, ki se že kaže na obzorju, korenito vplivala na številna podjetja in organizacije. Bolj konservativni bodo v kriznih časih želeli tveganja zmanjšati in bodo uvajanju novih rešitev in tehnologij popolnoma nenaklonjeni, drugi pa bodo v krizi prepoznali priložnost. Vsekakor nas po pojavu epidemije čaka zaostrena poslovna resničnost.

Tanja Bivic Plankar je predsednica združenja Blockchain Alliance Europe.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IKT
Članki
Članki Digitalna identiteta: zakaj je nujno potrebna in kaj vse bo omogočila 2

COVID-19 je v le nekaj tednih pokazal, kje vse nam primanjkuje digitaliziranih storitev in kaj bi lahko storili, da bi te postale bolj...

IKT
Članki
Članki Blockchain prenaša umetnost v digitalni svet 5

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov postaja disruptivna tudi za umetnost, saj omogoča ugotavljanje digitalnega lastništva kot...

IKT
Članki
Članki Koronavirus je postavil ogledalo digitaliziranosti slovenskih podjetij 1

Posebej v krizi, ko se gleda na vsak evro, je smiselno digitalizacijo razvijati postopoma, z jasnimi nameni in cilji, kar se največkrat...

IKT
Članki
Članki Actual I.T. bo razvijal informacijski sistem za največji bolgarski pristanišči

S tem bodo sodelovali pri izgradnji digitalne infrastrukture na enem izmed pomembnejših pomorskih vozlišč ob Črnem morju

IKT
Članki
Članki Vdori v podatke so največja kibernetska nevarnost do zdaj

Podatki še nikoli niso bili tako ogroženi kot v zadnjem letu dni, nevarnosti so se zaradi pandemije še povečale, saj veliko več...

OGLAS
IKT
Članki
Članki GovernmentConnect – prvi korak do uspešne digitalizacije javne uprave

Digitalizirajte svojo občino in se postavite ob bok najnaprednejšim slovenskim županom in županjam

IKT
Članki
Članki Domiselna strategija zmanjšanja škode izsiljevalskih kibernetskih napadov

Kako otežiti kibernetskim kriminalcem, da si ustvarijo sloves, zaradi česar bi jim potem nihče ne bil več pripravljen plačati visokih...

IKT
Članki
Članki Kaj je spletni konfigurator in kako lahko z njim občutno povečamo prodajo

Gre za enega izmed pomembnih sestavnih delov digitalizacije prodaje