IKT

Deset nasvetov, kako uvesti sistem ERP v proizvodnem podjetju

Novi sistem ERP naj v prvi vrsti podpira strategijo podjetja

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

Avtor
avtor
22.04.2020 07:00
Čas branja: 5 min

Pandemija koronavirusne bolezni 2019 bo marsikatero podjetje prisilila k zamenjavi poslovnega modela. Eden izmed dejavnikov, ki bo lahko pripomogel k temu, da bo ta proces čim bolj tekoč, je tudi ustrezen poslovnoinformacijski sistem (ERP). Prenekatero podjetje ga bo moralo zamenjati, ker stari ERP ne bo sposoben podpreti vseh potrebnih procesov, ki so potrebni pri digitalizaciji poslovanja.

1. Kako začeti

Vsekakor je smiselno najprej na enem mestu zbrati vse pomanjkljivosti, težave in izzive, s katerimi se srečujete pri uporabi trenutne rešitve poslovnoinformacijskega sistema, ter seveda upoštevati vizijo podjetja, strategijo in operativne cilje. V naslednjem koraku se poučite, kako poslovanje informacijsko podpira neposredna konkurenca, ki ima verjetno enake izzive kot vi, kako podjetja iz sorodnih dejavnosti in tudi, kakšne so najboljše prakse iz horizontalnih procesov.

»Tako boste odkrili glavne vrzeli, ki jih boste poskusili odpraviti z novim informacijskim sistemom in se po uvedbi ne boste spraševali, zakaj vam je nekaj ušlo,« pravi Marjeta Povalej in dodaja, da je izjemno pomembna postavitev ciljev, ki jih želimo z uvedbo novega sistema doseči, saj boste le tako imeli pregled nad uspešnostjo projekta.

2. Uvedba je več kot samo namestitev programske opreme

Sistem ERP ni čarobna paličica, ki bi rešila vse vaše težave. Z njegovo uvedbo se pomanjkljivosti v vaših poslovnih procesih ne bodo odpravile same. »Ob uvedbi novega sistema ERP morate izpeljati reinženiring poslovnih procesov, in ne samo posnetka trenutnega stanja,« pravi sogovornica. V nasprotnem primeru boste še naprej delali napačno, samo nekoliko hitreje. Uvedba, ki se izvaja z roko v roki s prenovo poslovnih procesov, zahteva strokovnjake, ki razumejo vašo poslovno vsebino, dobro poznajo informacijsko rešitev in hkrati obvladujejo dobre poslovne prakse.

3. S sistemom ERP boste živeli dolgo časa

Delovanje sistema ERP bo določalo vaše poslovanje vsaj naslednjih pet do deset let, zato se izbire ponudnika lotite kot dobri gospodarji. K oddaji ponudbe poskusite privabiti čim več ponudnikov, da dobite dejanski vpogled v razmere na trgu in vpogled v vse možne rešitve. Najprej na podlagi funkcionalnih in procesnih specifikacij, izkušenj v panogi in predstavitve rešitve oblikujte ožji izbor treh ponudnikov. Pri izbiri svojega favorita se pogovorite z dozdajšnjimi uporabniki in iz prve roke pridobite pozitivne in negativne lastnosti. Še tako dodelana rešitev bo povzročala nezadovoljstvo, če ne boste imeli dobre uporabniške podpore ali če bo ponudnik neodziven na vaše poslovne potrebe.

»Ne pozabite, da ne kupujete samo sistema ERP. Z ekipo, ki uvaja in podpira izbrano rešitev, boste sodelovali dolgoročno. Zato se ob preverjanju ustreznih referenc vprašajte tudi, ali boste s to ekipo lahko sodelovali,« svetuje Marjeta Povalej.

4. Razmišljajte razvojno

»Ob izbiri novega sistema ERP je treba gledati na to, kam želite priti, in ne samo na to, kako poslujete danes,« pravi sogovornica. Podjetja, ki so denimo še pred nekaj leti večinoma proizvajala velikoserijske izdelke, danes proizvajajo le še majhne serije ali celo naročniško proizvodnjo. Dogaja se tudi nasprotno, predvsem ob prehodu iz malih v srednja podjetja. Spet druga podjetja izvajajo projektno ali maloserijsko naročniško proizvodnjo, zraven pa serijsko proizvajajo standardne izdelke. »S tega vidika je prava rešitev poslovnoinformacijski sistem, kjer se z istim proizvodnim modulom lahko hkrati spremljajo različni tipi proizvodnje.«

V zadnjem času se dogajajo tudi zamenjave poslovnih modelov, največkrat kot posledica digitalne transformacije. Trenutna pandemija koronavirusne bolezni 2019 bo ta proces samo še pospešila. »Zato ne bodite pozorni samo na zdajšnje zmožnosti sistema, temveč tudi na preprostost prilagajanja in hitrost uvajanja sprememb,« svetuje sogovornica. »Če novi sistem ne bo omogočal vpeljave drugačnega poslovnega modela ali sprememb zdajšnjega, boste verjetno že kmalu prisiljeni ali v korenito prenovo sistema ali celo v vnovično zamenjavo.«

5. Vsi pričakujejo celostno rešitev

Ob zamenjavi sistema ERP podjetja želijo, da bi novi sistem vključeval celostno podporo za vse poslovne funkcije. Vendar je treba razumeti, da je pri izbiri sistema ERP za proizvodno dejavnost glavna podpora proizvodnemu procesu. Tako rekoč vsi sistemi ponujajo dostojne zmožnosti za režijo, denimo za finance in računovodstvo, kadrovsko evidenco in obračun plač. Razlike med sistemi pa se povečujejo, ko gre za procese, ki podpirajo proizvodnjo, še večje pa so pri obvladovanju samih proizvodnih procesov v obratih, kot so zajem podatkov iz strojev, monitoring proizvodnje, vodenje premikov materiala, spremljanje medfaznih zalog in podobni. Potreben je tudi razmislek, kako kompleksen sistem je optimalen za vaše podjetje. »Drži, da tudi mali potrebujejo tako rekoč vse, kar potrebujejo veliki. Vendar je lahko preveč kompleksen sistem ERP za manjše ali srednje podjetje tudi ovira, če zahteva več časa za izvedbo procesov.«

6. Panožna ali univerzalna rešitev

Nekateri ponudniki sistemov ERP so specializirani za posamezne proizvodne panoge, spet drugi ponujajo univerzalne rešitve, ki jih je mogoče prilagoditi ali dopolniti glede na posebnosti panoge. Prvi ponudniki so v prednosti zaradi več razlogov. Njihovega sistema ni treba dopolnjevati, da bi pridobili ustrezno podporo posebnostim dejavnosti, zato je lahko cenejši ali pa vsaj primernejši za vašo dejavnost za ceno, ki je primerljiva ceni univerzalnega sistema. Združujejo pobude ožje ciljne skupine uporabnikov, kar pomeni, da bodo posodobitve oziroma nove različice programa vključevale inovativne zmožnosti za vašo dejavnost. »Razvoj specifičnih funkcionalnosti na zahtevo je v tem primeru cenejši, saj se strošek razvoja lahko porazdeli med več podjetij, ki si želijo takšnih zmožnosti,« pravi Marjeta Povalej.

7. Povezovanje z drugimi sistemi in zunanjimi procesi

Medtem ko je celosten sistem ERP dovolj za prvo fazo prenove informacijskega sistema, se v nadaljevanju velikokrat izkaže, da posamezne funkcije niso dovolj močno podprte, še posebej, če gre za rešitve, prilagojene dejavnosti. Še posebej v srednjih in večjih podjetjih se zato dogaja, da za posamezne procese uvajajo namenske informacijske rešitve, ki so tesno povezane z osnovnim sistemom ERP. V takšnih primerih je treba preveriti, kakšne so sposobnosti samega sistema ERP in razvojne ekipe ponudnika glede povezovanja z drugimi sistemi.

Povezovanje je lahko kritično tudi zaradi možnosti uporabe zunanjega izvajanja storitev, denimo skladiščne logistike ali kooperacije. V takšnih primerih namreč pride do povezovanja med informacijskima sistemoma naročnika in ponudnika. Drug aktualen primer povezovanja je poslovanje s strateškimi partnerji v nabavni verigi, kjer tudi lahko pride do tesnega spajanja informacijskih sistemov.

8. Digitalizacija in avtomatizacija

Industrija 4.0 narekuje vzpostavitev odzivnih, prožnih in avtomatiziranih poslovnih in proizvodnih procesov. Novi sistem ERP naj bo zato sposoben zajemati podatke iz strojev in naprav (internet stvari) ter iz različnih spletnih storitev, kot so bonitetne ocene, vreme, borzne kotacije in podobne. Po drugi strani pa naj bo zmožen ponujati podatke za zunanje uporabnike prek tako imenovanih mikro aplikacijskih vmesnikov, denimo za deljenje podatkov v oskrbnih verigah. Hkrati mora podpirati brezpapirno poslovanje prek digitalnih delovnih postopkov.

9. Trajnost naložbe

Zelo pomembno je, ali ponudnik zagotavlja sprotne posodobitve sistema ERP glede na nove izdaje sistemske programske opreme (operacijski sistem, zbirka podatkov, virtualizacija …). To je namreč zelo pomembno z vidika informacijske varnosti in učinkovitosti delovanja. Po drugi strani je treba preveriti, kako se bo sistem obnašal pri posodobitvah, ob morebitnih večjih prilagoditvah in dopolnitvah ter kako ponudnik zagotavlja združljivost z novejšimi programskimi moduli. Marsikatero podjetje sistema ERP ne posodablja, ker zaradi prevelike prilagojenosti ni mogoče izvesti standardne nadgradnje. Nekateri pa morajo zaradi želje po novih funkcionalnostih, ki niso združljive s trenutno različico, vpeljati povsem nove različice.

10. Vedno so pod črto finance

Dober in kakovostno uveden proizvodni sistem ERP ni poceni, po drugi strani pa ni nujno, da je drag. »Vsekakor cena ne bi smela biti najpomembnejše merilo izbire, saj je veliko pomembneje, da bo sistem ERP zagotovil doseganje postavljenih ciljev,« trdi Marjeta Povalej.

Pri izbiri rešitve je zato po njenih besedah smiselno, da ocenite vrednost naložbe in pridobljene koristi za obdobje petih let. Pri vrednotenju posla za tako obdobje se namreč pokažejo vsi skriti stroški na prvi pogled zelo ugodnih ponudb, pa tudi predvidena dobičkonosnost naložbe.

Ocena skupnih stroškov pomaga tudi pri odločanju, ali poslovnoinformacijski sistem postaviti v oblak ali na lastno lokalno infrastrukturo, kakšen naj bo nakupni model in kako boste financirali naložbo. »Zavedati se je treba tudi, da vsaka dopolnitev nekaj stane, kar pomeni, da se cenejše in preprostejše rešitve dolgoročneje lahko spremenijo v vrečo brez dna,« poudarja Marjeta Povalej.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Zakaj in kako spletno trgovino povezati z zalednimi sistemi
IKT
IKTKlemen Koncilja Zakaj in kako spletno trgovino povezati z zalednimi sistemi

Medtem ko se je lani digitalizirala prodaja v strogem pomenu besede, se bo letos digitaliziral širši trženjski proces

Tovarna
Novice
Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe

Rezultat je višanje vrednosti za kupce, zaposlene in lastnike

FINANCE
Manager
Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo
Manager
ManagerŽan Menart Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo

Slovenija ima še ogromen neizkoriščen potencial pri produktih in rešitvah za končnega kupca.

FINANCE
IKT
Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade
OGLAS
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTFinance PR Kako so procesni sistemi postali strelovod za hekerske napade (OGLAS)

Varovanje industrijskih okolij še nikoli ni bilo pomembnejše.

Tovarna
Novice
Vlaganja v proizvodne digitalne rešitve z večjim zagonom
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Vlaganja v proizvodne digitalne rešitve z večjim zagonom

V le nekaj mesecih pandemije se je za industrijo 4.0 zgodilo to, kar bi sicer verjetno potrebovalo leta

FINANCE
Okolje & energija
Zdaj je uradno. Poglejte zemljevid (začasno) razpadlega evropskega elektro omrežja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zdaj je uradno. Poglejte zemljevid (začasno) razpadlega evropskega elektro omrežja 8

Objavljeno je uradno poročilo o težavah v elektroenergetskem omrežju celinske Evrope 8. januarja. Povzemamo pa tudi odgovore na nekatera vprašanja o sistemu in razpadu.

Tovarna
Dobre prakse
Industrija 4.0 prežema proizvodnjo Intra lightinga
Tovarna leta
Dobre prakseSabina Petrov Industrija 4.0 prežema proizvodnjo Intra lightinga 1

Svetila, zasnovana po željah kupcev, lahko zaradi industrije 4.0 proizvajajo po načelih množične proizvodnje

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.