IKT

Blockchain prenaša umetnost v digitalni svet

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov postaja disruptivna tudi za umetnost, saj omogoča ugotavljanje digitalnega lastništva kot izkaza resnične unikatnosti.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem
IKT
NAGRADA ZA INOVACIJO
IKTPodpornik projekta Kako bodo s pomočjo umetne inteligence preprečili izumrtje atlantskega lososa na Norveškem

Rešitev je v okviru pobude Tech4Aall razvil Huawei skupaj z lokalnimi partnerji

FINANCE
IKT
Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga
IKT
DIGITALNI TRG
IKTPodpornik projekta Poziv za obnovo pravil enotnega digitalnega trga

Digitalno preobrazbo tradicionalnih industrij bi bilo treba voditi z jasnimi pravili za dostop in delitev podatkov

12.05.2020 13:00
Čas branja: 3 min
Blockchain prenaša umetnost v digitalni svet
Detajl digitalne ilustracije za okolje navidezne resničnosti avtorice Monike Klobčar

Umetnost je bila zgodovinsko, zaradi fizične forme umetniških del, vedno vezana na določeno lokacijo. Pojav svetovnega spleta tega ni spremenil, saj je bilo v digitalnem svetu težko zagotavljati unikatnost umetniških del. Nato je prišel blockchain s svojo revolucionarno tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, ki omogoča ugotavljanje digitalnega lastništva kot izkaza resnične unikatnosti.

Povezava med unikatnimi sredstvi in blockchainom

Tehnologija blockchain se je sicer pojavila leta 2008, ko je zadnja finančna kriza doživljala svoje vrhunce. »Ideološko je pomenila tehnološki odgovor na velike težave v bančništvu in gospodarstvu. V tem primeru seveda govorimo o prvi aplikaciji blockchaina, o bitcoinu. Ta je omogočal transparentne finančne transakcije in onemogočal inflacijo valute ter tako reševal izvor težav krize, kot so ga takrat videla antikapitalistična gibanja,« razloži Kristijan Sedlak, direktor podjetja 0xcert, enega izmed redkih podjetij na svetu, ki se ukvarja s povezavo med unikatnimi sredstvi in blockchainom. Ko govorimo o unikatnih sredstvih, imamo v mislih aplikacije blockchaina v nefinančne namene v različnih industrijah, kot so dobavne verige, certifikati, dokazila o izobrazbi, predmeti v videoigrah, zbirateljski predmeti in drugi. 

Digitalno lastništvo ali kako si nekaj lastiti na internetu

Kljub vsem različnim primerom uporabe ključna dodana vrednost blockchaina pri vseh ostaja enaka. Dviguje transparentnost, zaupanje in prvič v zgodovini interneta uvaja digitalno lastništvo v pravem pomenu besede. Blockchain torej omogoča, da si v digitalnem svetu nekaj resnično, dokazljivo, lastite.

Prvi takšen primer digitalne lastnine zunaj finančnega področja in kriptovalut je projekt CryptoKitties, kjer gre za zbirateljske sličice mačk, ki jih uporabniki lahko kupujejo, prodajajo ali z njimi igrajo igre. Čeprav je ta primer uporabe kompleksne tehnologije izredno preprost, je omogočil večje razumevanje dosega uporabe blockchaina. Uporabniki so si lahko prvič v zgodovini dokazljivo nekaj lastili na internetu. Ustvarjene sličice mačk so unikatne, na podlagi blockchaina pa je njihova unikatnost tudi dokazljiva. To zavedanje je odprlo nov trg in sprožilo val idej za aplikacije v drugih industrijah. Med navdušenci nad tovrstno uporabo tehnologij so bili tudi številni grafični umetniki, ki so zagrabili novost in začeli prodajati svoje dokazljivo unikatne digitalne umetniške izdelke. S tem se je umetnost iz tradicionalnega sveta razširila v digitalnega. 

Pečat unikatnosti na trgu digitalnih umetnosti

Danes je trg digitalnih umetnosti vreden več milijonov evrov, kar podpirajo številne specializirane, nišne platforme, kot so Rare, OpenSea ali KnownOrigin. Blockchain tako omogoča nova izkustva za umetnike in zbiratelje umetnosti ter hkrati ustvarja nov vir prihodkov za celotno umetniško sfero, saj so bile najdražje digitalne umetnine prodane tudi za več sto tisoč evrov.  

Ker je razvoj tehnologij veriženja podatkovnih blokov izredno dolg, počasen in drag proces, je slovenska ekipa razvijalcev podjetja Oxcert razvila orodja za njihovo lažjo uporabo. S temi je povezava med unikatnimi sredstvi – in z njo dokaz o unikatnosti – vzpostavljena tako rekoč takoj. 

Eno izmed teh orodij je 0xcert API, programski vtičnik za hitro integracijo blockchaina. Gre za prvo API-storitev na svetu, ki je popolnoma decentralizirana, 0xcert pa si ne lasti nobenih uporabnikovih podatkov, ne nadzira transakcij in jih ne cenzurira. API je bil razvit na vrhu celotne odprtokodne infrastrukture 0xcert in podpira zelo širok nabor primerov uporabe. Trenutno se že uporablja v številnih mednarodnih rešitvah, v Sloveniji pa je najodmevnejši primer Credentify, ki je platforma za izobraževalni sistem.

Unikatna digitalna umetnina na spletu

Z zgoraj omenjenimi orodji je tehnologije preizkusila tudi slovenska umetnica Monika Klobčar, oblikovalka unikatnih zbirateljskih sličic, ki pojasni pomen unikatnosti v digitalnem svetu: »Pritegnila me je možnost, da si v digitalnem svetu prvič lahko nekaj lastimo. Ustvarjam namreč predvsem dela, namenjena reprodukciji (ilustracije za družabne, mobilne igre, risanke ter druge produkte). Ideja, da je lahko karakter, ki ga ustvarim, hkrati tudi unikatna digitalna umetnina na spletu, se mi je zdela nova, zanimiva in predvsem vredna preizkusa.«

Monika Klobčar se je povezala s podjetjem 0xcert, da bi raziskala možnosti povezave blockchaina in digitalnih umetnosti. Z izkušnjami na področju grafičnega oblikovanja in digitalnih ilustracij ter kot avtorica številnih televizijskih risanih karakterjev in ilustratorka mobilnih in družabnih iger je postala tudi umetnica, ki javnosti ponuja unikatne zbirateljske sličice na blockchainu. 

V predstavljeni zbirki je mogoče zbirati njene najnovejše karakterje – aktualne podganje junake sicer prave namizne igre s kartami – Umazane igre. V fizični obliki so karakterji del sodelovalne in antiizobraževalne namizne igre (kmalu bo izšla pri ZRC SAZU), kjer igralci v vlogah podgan poskušajo čim bolj onesnažiti mesto, hkrati pa se učijo o dejanjih, ki proizvajajo več odpadkov. Umazana igra, v kateri lahko zbiramo šest različnih, unikatnih podganjih karakterjev, je del projekta Nevidno življenje odpadkov

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Manager
Kako mafijski denar pomaga poganjati svetovni trg umetnin
Manager
ManagerMaria Berlinguer, The Interview People Kako mafijski denar pomaga poganjati svetovni trg umetnin

Dragocene umetnine imajo za pripadnike organiziranega kriminala prav poseben čar, saj pomenijo trofejo, ki izraža moč in prestiž, hkrati pa so lahko tudi sredstvo za pranje nezakonitega zaslužka.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

Slovenija
Makularne distrofije
Medicina danes
SlovenijaDoc. dr. Martina Jarc Vidmar* Makularne distrofije

Makularne distrofije so prirojena dedna obolenja mrežnice, pri katerih pride do postopnega slabšanja centralnega vida zaradi napredujoče okvare fotoreceptorjev v rumeni pegi (makuli). Pri začetnih oblikah nekaterih distrofij je lahko očesno ozadje pri otrocih sprva normalno. Na distrofije moramo pomisliti pri otrocih z obojestransko slabo vidno ostrino, ki se ne popravi kljub optimalni optični korekciji z očali; pogosto je v širši družini že nekdo, ki ima podobne težave z vidom. Nekatere distrofije se pojavijo tudi pozneje v življenju

FINANCE
Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti
Finance
Pia Bedene Umar: v drugem valu občutno manjša zasebna potrošnja, manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti 1

Zmanjšali so se izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne in športne storitve, še naprej se povečuje varčevanje

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.