IKT
Oglasno sporočilo

Trije nasveti, kako uvajati novozaposlene v delo na daljavo z lastnim računalnikom

Mnogi se izogibajo uporabi osebnega računalnika v službene namene, četudi le za krajše časovno obdobje – kako ravnati v takšnih primerih?
02.06.2020 02:00
Dopolnjeno: 02.06.2020 07:51
Čas branja: 4 min

V luči novih pravil glede dela od doma se številna podjetja, med njimi tudi VMware, srečujejo z novimi potmi uvajanja svojih novih zaposlenih. Medtem ko dobava računalniških komponent in novih računalnikov zamuja za več tednov ali celo mesecev, število tistih, ki delajo od doma, raste.

Novozaposleni morajo začeti opravljati delovne naloge iz domačih pisarn in večina jih svojega službenega računalnika ne bo dobila kmalu, včasih pa tudi ne začasnega ali nadomestnega.

Kako takšnim zaposlenim omogočiti začetek dela? Ena od možnosti je uvedba poslovne politike uporabe BYO (bring your own – prinesite svoj računalnik).

Z VMware Workspaceom ONE je lahko delo od doma pozitivna izkušnja

Mnogi se izogibajo uporabi osebnega računalnika v službene namene, četudi le za krajše časovno obdobje. Tu se postavljajo številna vprašanja, kot so, katere osebne in druge podatke bom potreboval, da bom lahko omogočil dostop novemu delodajalcu, kaj bom moral namestiti na računalnik ter s katerimi dovoljenji se bom moral strinjati, da bo programska oprema pravilno delovala.

Če ima vaše podjetje poslovno politiko BYO, je velika verjetnost, da bo večina novih zaposlenih za delo od doma uporabljala lastne računalnike z operacijskim sistemom Windows 10. Zahvaljujoč spletnemu portalu VMware Workspace ONE je uvajanje za delo od doma na lastnem računalniku z operacijskim sistemom Windows 10 veliko lažje, kot si lahko predstavljamo. Dejansko lahko to postane celo pozitivna izkušnja.

V nadaljevanju povzemamo tri glavne vidike VMwarove poslovne politike BYO, ki lahko tako vašemu podjetju kot vašim zaposlenim zagotovi pozitivno uporabniško izkušnjo.

Zagotovite varnost in zasebnost

Poslovne aplikacije pogosto zahtevajo dovoljenja, ki podjetju omogočajo, da iz določene naprave kadarkoli izbriše vse podatke. V novih razmerah to pomeni, da zaposleni podjetju (zavestno) dovoljuje, da lahko izbriše vse njegove osebne dokumente in fotografije. Čeprav je težko verjeti, da bi katerokoli podjetje zlonamerno izbrisalo vse podatke posameznika na zasebnemu računalniku, vedno lahko pride do napačne presoje ali neželene situacije. Verjamemo, da se nihče ne bi rad znašel v tem položaju, verjetno pa se boste tudi strinjali, da tovrstni zahtevki o takih dovoljenjih ne bodo pozitivno vplivali na zaupanje zaposlenih v lastno podjetje. Prav zaradi tega se mnogi preprosto izogibajo uporabi osebnih naprav v poslovne namene.

Workspace ONE ločuje osebne in poslovne podatke. Med nastavljanjem programa aplikacija ne bo nikoli zahtevala dostopa in dovoljenja za izbris vaših osebnih aplikacij in podatkov. VMware definira pravilnik BYOD (bring your own device – prinesite svojo napravo) kot »postopek zagotavljanja varnega dostopa do korporativnih podatkov, aplikacij in vsebine na napravi, ki je v lasti zaposlenega, ne da bi pri tem ogrožali zasebnost zaposlenih in njihove osebne podatke, aplikacije ali vsebine«. Pomembno je opozoriti, da ta drugi del, povezan z zasebnostjo, ni vedno vključen ali naveden v pravilnikih družb o BYOD.

Vaš IT-oddelek vam lahko jasno pokaže, kateri podatki o napravi se zbirajo in kako so vidni v Workspaceu ONE. Praviloma so to osnovni podatki, ki vključujejo vrsto operacijskega sistema in naprave, ne pa, na primer, lokacije naprave ali zgodovine uporabe. Prav tako uporabnikom ni treba prenesti in namestiti nobenih »agresivnih« aplikacij, da bi Workspace ONE pravilno deloval.

Enostavna rešitev brez nepotrebnih namestitev programske opreme

Uporabniki, ki želijo imeti na svojem računalniku nameščene čim manj programske programe, niso redkost. Povprečen uporabnik morda ni tako občutljiv in mu ni mar za število aplikacij na računalniku, vendar obstaja veliko število uporabnikov prenosnih računalnikov, ki razmišljajo prav o tem. Taki uporabniki imajo na svojih osebnih računalnikih pogosto manjše, brezplačne programe in aplikacije, ki temeljijo na spletnih brskalnikih, torej niso nagnjeni k nalaganju in nameščanju (poslovnih) aplikacij na osebni računalnik.

Dostop do Workspacea ONE in do skoraj vseh potrebnih aplikacij je zato možen prek vašega najljubšega spletnega brskalnika, ne da bi morali pri tem uporabljati povezavo VPN. V redkih primerih, ko je potreben dostop do aplikacij, ki zahtevajo povezavo VPN, obstaja možnost uporabe virtualne računalniške infrastrukture (VDI) prek rešitve VMware Horizon. Poleg tega, da ponuja dostop do aplikacij, ki potrebujejo povezavo VPN, Horizon omogoča tudi delo z aplikacijami, ki imajo različne funkcije ali ki namesto spletnega brskalnika potrebujejo fizični računalnik.

Naj bo preprosto in neboleče

Za začetek uporabe Workspacea ONE vam ni treba posnemati (imaging) svojega računalnika, IT-oddelku pa ni treba prevzeti nadzora nad vašim računalnikom prek oddaljenega dostopa (čeprav Workspace ONE ponuja tudi to možnost). Preprosto zaženete aplikacijo za upravljanje postopka overjanja in uporabite pridobljeno tokensko kodo za dostop do Workspacea ONE Intelligent Hub.

Workspace ONE Intelligent Hub omogoča dostop do vseh potrebnih aplikacij v enem in enotnem katalogu aplikacij prek vašega spletnega brskalnika. Če želite najti tisto, kar potrebujete, lahko poiščete določeno aplikacijo ali pobrskate znotraj kataloga aplikacij po segmentih, kot so trženje, prodaja, človeški viri in drugo. Ko pa potrebujete dodatno dovoljenje za dostop in odpiranje aplikacije ali podatkov znotraj določene aplikacije, s klikom miške preprosto zahtevate dostop, ki vam ga potem nekdo odobri.

Poleg tega je treba med delovnikom velikokrat vnesti uporabniško ime in geslo za vsako aplikacijo in vsak uporabniški račun, ki ga uporabljate. Workspace ONE ponuja možnost poenostavljenega vpisa (single sign-on), ki močno poenostavi prijave ter ​​omogoča varen dostop do občutljivih korporativnih aplikacij tudi na osebnih napravah.

Samo enkrat je priložnost za prvi vtis

»Le enkrat imamo priložnost narediti prvi vtis,« pravi znani rek. To velja tudi pri uvajanju novozaposlenih. Uspešen in prijeten postopek uvajanja na delovnem mestu, pa tudi občutek, ki ga ima zaposleni v prvih tednih pri novem delodajalcu, ima trajne posledice ter vpliva na njihovo splošno zadovoljstvo in produktivnost v podjetju. Razmere, v katerih morajo zaposleni prinesti svoje računalnike, gotovo niso idealne, je pa to včasih edina možnost. Ko se to zgodi, želijo zaposleni zaupati varnostnim pravilom in ukrepom o skladnosti podjetij, za katera delajo – zlasti ko gre za uporabo njihovih osebnih računalnikov.

Vsako podjetje bi moralo od prvega trenutka, ko novozaposleni začne delati, graditi odnos, ki temelji na zaupanju – tudi v najzahtevnejših okoliščinah. To razmerje se začne tako, da se zaposlenim omogoči uporaba najboljših možnih tehnoloških rešitev, kot je Workspace ONE. Tako bodo tehnologija, ki jo zaposleni uporabljajo, in njihove vsakdanje izkušnje čim manj stresne.