IKT

Projekt ROSE 2 postavil osnovo za avtomatizacijo procesov pri nabavnem poslovanju

Vse stvari, kjer ni potrebno odločanje, bomo sčasoma lahko prenesli na informacijske rešitve, ki bodo same vodile postopke

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

Avtor
avtor
23.09.2020 09:00
Dopolnjeno: 23.12.2020 08:00
Čas branja: 3 min

Slovenija pri razvitosti digitalne družbe res ni v evropskem vrhu, je pa naredila velik korak naprej pri elektronskem poslovanju. Predvsem pri poenotenju e-poslovanja v gospodarstvu, kjer se je od leta 2005 uveljavlja en standard–eSLOG.

Ena redkih držav z enim formatom

Kljub temu, da je bilo o pomanjkljivosti tega standarda v preteklosti prelitega veliko črnila, se je njegova takojšnja uporaba v gospodarstvu ter z letom 2015 obvezna uporaba v javnem sektorju izkazala kot ključna. Smo namreč ena redkih držav EU, ki ima tako poenoten standard.

»V ostalih evropskih državah je običajno tako, da imajo en standard za javno upravo, v gospodarstvu pa vlada velika zmešnjava. Gre večinoma za zahodne države, kjer je e-poslovanje prisotno že leta in različne panoge uporabljajo različne formate. Poenotenje e-poslovanje v EU je precej bolj kompleksno kot v Sloveniji, saj se je treba prilagajat številnim formatom in standardom,« je povedal Rok Bojanc, koordinator Nacionalnega foruma za e-račun, ki povezuje in usmerja delovanje vseh deležnikov v državi na področju e-poslovanja ter sodeluje pri razvoju nacionalnih in evropskih standardov.

Poleg računov bo eSLOG veljal tudi za ostale dokumente

Razširjenost uporabe standarda eSLOG smo v Sloveniji spodbujali s projektom ROSE, ki se je zaključil leta 2018. »Rezultat tega projekta je bila uskladitev nacionalnega standarda eSLOG 2.0 z evropskim semantičnim standardom. Šlo je za evropsko direktivo 2014/55/EU, po kateri so morale vse javne uprave članic do aprila 2019 zagotoviti prejem in obdelavo e-računov v evropskem standardu,« je povedal Bojanc. V sklopu tega projekta smo v Sloveniji dobili tudi Nacionalni register prejemnikov eračunov.

Naslednji projekt, ROSE 2, je šel v smeri razširjanja standarda eSLOG 2.0 z e-računov še na ostale dokumente, ki se uporabljajo v nabavi. »S temi dokumenti se v ROSE nismo ukvarjali. V ROSE 2 smo se odločili, da bomo pripravili nove standarde za tri ključne dokumente–naročilo, potrditev naročila in dobavnica,« je razložil Bojanc.

Prvi oktober kot mejnik za avtomatizacija nabavnega e-poslovanja

V Sloveniji s 1. oktobrom 2020 prehajamo na novi standard e-računov eSLOG 2.0. Ta poteza je dolgoročna in razvojno usmerjena. Še posebej, ker na Upravi za javna plačila že pripravljajo razširitev obveznega sprejemanja e-računov še na obvezno pošiljanje e-naročilnic, pri čemer naj bi poenotili prejem in izdajo e-dokumentov.

Kot pravi Bojanc, je dal projekt ROSE 2 osnovo za avtomatizacijo procesov pri nabavnem poslovanju. »Novi standardi vsebujejo širok nabor informacij, ki so se prej izmenjevali v papirni obliki. Pomembna je tudi povezava med temi dokumenti, da kupec dobi povratno informacijo, kateri izdelki bodo dobavljeni, v kakšnih količinah, kakšni so dobavni roki.«

Na tak način se bo lahko zagotovila večja sledljivost v procesu in kakovostnejše povratne informacije, na primer najava dobave še pred dospetjem blaga. »Če imaš vnaprej vse te dokumente, se lahko izvede avtomatska likvidacija računa. Lahko preveriš, ali se postavke na računih ujemajo z naročilnico in dobavnico. Ni treba hoditi naokrog in preverjati, kaj je prišlo in kaj ne. Veliko manj bo ročnega dela,« je dejal Bojanc. Pravzaprav bodo lahko organizacije vse stvari, kjer ni potrebno odločanje, prenesle na informacijske rešitve, ki bodo te postopke same vodile.

Prva korist bo pri avtomatskem zajemu podatkov

Čeprav nekateri ponudniki sistemov ERP po Bojančevih besedah te nove dokumente že vgrajujejo z namenom poenostavitve postopkov, se avtomatizacija ne bo zgodila čez noč. V prvem koraku bodo nove informacije pomagale zaposlenim pri odločanju, da jim ne bo treba ročno preverjati informacij. »Ko bodo ponudniki in uporabniki pridobili zaupanje, bo šlo hitreje naprej. Vsekakor se bo korist najprej pokazala pri avtomatskem zajemu podatkov v informacijske sisteme, čemur bo nedvomno sledila še avtomatizacija postopkov,« je napovedal Bojanc.

V nekaterih panogah sicer nove standarde in povezovanje med dokumenti že uporabljajo. Med prvimi so distributerji farmacevtskih izdelkov, ki so že prešli na nove standarde e-dokumentov, saj želijo zaradi kompleksnosti naročanja in dobav zdravstvenim ustanovam ter lekarnam čim bolj avtomatizirati procese zaključevanja naroči in potrjevanja računov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Furs dobiva nove podatke o računih v tujini, pod drobnogledom tudi družinske fundacije
Finance
Tanja Smrekar Furs dobiva nove podatke o računih v tujini, pod drobnogledom tudi družinske fundacije 1

Slovenci zaradi Revoluta prenašajo račune iz Velike Britanije v Litvo; kakšne so najpogostejše kršitve, povezane z računi v tujini

FINANCE
PMM
Bodo evropske milijarde znova polzele mimo nas?
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Okolje & energija
Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso 18

Ker ne spremljamo evropskih gospodarskih tokov, nam manjka evropskih projektov

FINANCE
Furs je nadgradil eDavke. Katere so glavne novosti?
Finance
Tanja Smrekar Furs je nadgradil eDavke. Katere so glavne novosti?

Zastopniki davčnih zavezancev bodo lahko avtomatično vstopali v mobilne eDavke svojih pooblastiteljev

FINANCE
Nepremičnine
Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča

V desetih letih so kitajska gradbena podjetja pridobila za okoli 4,5 milijarde evrov javnih projektov, lani je bila ta vrednost dve milijardi

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti