IKT
Oglasno sporočilo

Tako boste lahko letos spremljali Dneve slovenske informatike

Uvodno slovesnost si boste ogledali prek prenosa v živo, potem pa bodo vnaprej posneti prispevki na spletni strani brezplačno na voljo vsem – ogledali si jih boste lahko kadarkoli
Avtor
11.10.2020 20:26
Dopolnjeno: 12.10.2020 13:13
Čas branja: 2 min

Letošnja konferenca Dnevi slovenske informatike (DSI 2020), ki so jo sprva načrtovali aprila in nato prestavili na oktober, bo potekala prek spleta. Uvodna slovesnost bo 27. oktobra 2020 ob 11. uri s prenosom v živo prek spletne in Facebook strani konference. Po uvodni slovesnosti bodo na spletni strani konference omogočili dostop do videopredstavitev prispevkov, ki bodo brezplačno na voljo vsem.

Kaj bo osrednja tema?

Rdeča nit letošnje konference bo zelo aktualno področje – umetna inteligenca. Uradni naslov konference bo Umetna inteligenca – korak k večji uspešnosti. Cilj je umetno inteligenco predstaviti kot novo sredstvo za povečanje uspešnosti v vseh dejavnostih tako v zasebnem kot v javnem sektorju.

Kaj lahko od konference pričakujemo?

Odlične zamisli, prikaz novih pristopov k reševanju aktualnih problemov in usmerjeno mreženje.

Konferenca zagotavlja prostor, kjer udeleženci izmenjujejo izkušnje in informacije, se spoznavajo in se ukvarjajo z ustvarjalnostjo.

Na voljo bodo:

  • predavanja strokovnjakov iz gospodarstva o dosežkih informatike v njihovih okoljih,
  • razvojno naravnana predavanja, ki bodo navdihovala in informirala,
  • predstavitve inovativnih raziskovalcev in praktikov in
  • tekmovanje za najboljši študentski projekt.

Javna predstavitev študentskih projektov bo v petek, 23. oktobra, ob 13. uri s prenosom v živo prek spletne in Facebook strani konference. Razglasitev in podelitev nagrade zmagovalni ekipi pa bo 27. oktobra potekala v okviru uvodne slovesnosti. Takrat bodo podelili tudi enagrado za najboljši IKT projekt v Sloveniji in priznanja Slovenskega društva Informatika.

Tri zanimiva predavanja

Na uvodni slovenskosti boste lahko poslušali tudi tri zanimiva predavanja.

Dr. Zoran Stančič, vodja predstavništva evropske komisije v Republiki Sloveniji, bo najprej predstavil delo in strategijo evropske komisije na področju umetne inteligence.

Naslednji dve predavanji pa bosta vesoljsko obarvani, saj bosta povezani z izstrelitvijo prvega slovenskega satelita Trisat v vesolje.

Dr. Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko bo govoril, kako lahko uporaba informacijskih tehnologij na zemeljskem segmentu po konceptu interneta stvari pripomore k dvigu storilnosti upravljanja vesoljskega segmenta v smislu avtomatizacije procesov in z njimi povezane uporabniške izkušnje.

Dr. Tomaž Rotovnik, direktor podjetja SkyLabs, pa bo predstavil, kako lahko umetna inteligenca na krovu satelita Trisat pripomore k zmanjšanju potrebnih prenosnih zmogljivosti med vesoljskim in zemeljskim segmentom ter posledičnemu dvigu storilnosti aplikacij za oddaljeno opazovanje Zemlje v smislu dvigovanja ravni zaznavanja v stvarnem času.

Konferenca Dnevi slovenske informatike je vsakoletno strokovno srečanje informatikov, uporabnikov ter ponudnikov naprav in storitev že od leta 1994. »S konferenco želimo omogočiti pregled dosežkov slovenske informatike, se seznaniti s pomenom informatike na vseh področjih ter povezati gospodarstvo, javni sektor in znanstveno-izobraževalne ustanove,« pravi dr. Slavko Žitnik, predsednik Organizacijskega odbora DSI 2020.


Vsebino omogoča Slovensko društvo INFORMATIKA.