IKT

Produktivnost dela v prvem polletju upadla za 7,6 odstotka – potrebna je ambiciozna digitalna preobrazba

COVID-19 je povzročil nenaden padec povpraševanja in aktivnosti, kar pa se zaradi vladnih ukrepov ni odrazilo v tolikšnem zmanjšanju zaposlenosti – rešitev je prehod v inovacijsko podprto rast

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere
IKT
DOBRA PRAKSA
IKTPodpornik projekta Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere

V izrednih okoliščinah bodo lahko hitreje omogočili mobilne komunikacije na prizadetih območjih

FINANCE
IKT
Kako lahko veliki jezikovni modeli pospešijo produktivnost
IKT
BREZPLAČNI SPLETNI SEMINAR
IKTPodpornik projekta Kako lahko veliki jezikovni modeli pospešijo produktivnost

Podjetja bi pogosteje vpeljevala tehnologije umetne inteligence, če bi imela za to dovolj znanja.

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
17.11.2020 09:10
Čas branja: 4 min

»Slovenija mora za dvig blaginje in dohitevanje gospodarsko razvitejših območij bistveno pospešiti rast produktivnosti, za kar mora preiti v inovacijsko podprto rast,« opozarja dr. Peter Wostner, urednik letošnjega Poročila o produktivnosti 2020, ki ga izdaja urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

»Ključ za prehod v inovacijsko podprto rast je ambiciozna in hitra digitalna preobrazba, na osnovi katere bo Slovenija lahko izkoristila priložnosti, ki jih prinaša pospešeno preoblikovanje globalnih verig vrednosti,« meni Wostner. Pri tem poudarja, da je Slovenija na področju znanja in neoprijemljivega kapitala, katerega pomen se bo v času četrte industrijske revolucije še povečal, še zadržala svoje relativne primerjalne prednosti, vendar jih postopoma izgublja.

Nujnost proaktivne razvojne politike

»Ko gre za intenzivnost digitalne preobrazbe, podjetniški sektor ni v slabi kondiciji, saj se v zadnjih letih vse bolj pospešeno robotizira in tudi digitalizira,« razlaga Wostner. A ta proces je treba po njegovem še dodatno pospešiti, še posebej pri uvajanju zahtevnejših tehnologij, pametnih tovarn in umetne inteligence, predvsem pa poglobiti z okrepljenim uvajanjem digitalnih poslovnih modelov, storitvizacijo, pa tudi bolj z odprtimi modeli organizacije in poslovanja. »Časa za odlašanje ni, saj se intenziven prehod v industrijo 4.0 pričakuje še pred sredino tega desetletja, vztrajanje na obstoječih proizvodnih metodah in poslovnih modelih pa bi bilo izjemno tvegano.«

Glede na to, da neukrepanje le še povečuje tveganje, je nujna proaktivna razvojna politika z bistveno pospešenimi vlaganji tako javnega kot zasebnega sektorja, s preusposabljanjem, pa tudi s spremembo miselnosti – »biti v povprečju« enostavno ne zadostuje več, pravi sogovornik. To pomeni z bolj odprtim in sodelovalnim pristopom, podkrepljenim s kakovostnim poslovnim okoljem in vrhunskim digitalno-inovacijskim ekosistemom.

Poudarek na pospešitvi digitalizacije

Produktivnost dela, merjena z BDP na zaposlenega, se je v prvi polovici leta 2020 znižala za 7,6 odstotka, kar po Wostnerjevih besedah ne preseneča, »saj je COVID-19 povzročil nenaden padec povpraševanja in aktivnosti, kar pa se zaradi vladnih ukrepov ni odrazilo v tolikšnem zmanjšanju zaposlenosti.«

Kot pojasnjuje sogovornik, poročilo o produktivnosti ob tem daje večji poudarek pričakovanim strukturnim učinkom epidemije, ki se med drugim odražajo v dodatni pospešitvi obstoječih megatrendov, še posebej digitalizaciji, pa tudi pospešitvi preoblikovanja globalnih verig vrednosti, vključno s povečano možnostjo vračanja ekonomske aktivnosti bližje končnim kupcem, kar Slovenija lahko izkoristi.

Okrevanje z različnimi hitrostmi

»Omenjeni trendi še dodatno utemeljujejo nujnost ambiciozne in hitre digitalne preobrazbe, kar pa bi se moralo odražati tudi v ustreznem poudarku na razvojno in dolgoročno obarvanih protikoronskih ukrepih,« dodaja. Poročilo o produktivnosti med drugim poudarja, da ambiciozna in hitra digitalna preobrazba zahteva tudi okrepljen socialni dialog in vnaprejšnji družbeni dogovor o načinih ohranjanja družbene in teritorialne kohezije, torej upravljanje digitalnega prehoda v smeri povečanja blaginje.

Umar v jesenski napovedi po letošnjem 6,7-odstotnem padcu drugo leto pričakuje 5,1-odstotno rast BDP. Hkrati ocenjuje, da so makroekonomske razmere zelo negotove, negotovost pa se ob ponovnem izbruhu epidemije še povečuje. V primerjavi s pomladanskimi meseci bo vpliv sedanjih omejitvenih ukrepov bolj osredotočen na storitveni sektor.

Pripravljenost na spremembe

»Poročilo o produktivnosti 2020 ne izpostavlja samo priložnosti, ampak tudi tveganja digitalne preobrazbe. Ne poziva samo k odločnemu ukrepanju, ko gre za pospešena vlaganja, preusposabljanje in krepitev digitalno-inovacijskega ekosistema, ampak se tudi zavzema za razmislek o novi družbeni pogodbi, vključno z vzpostavitvijo okrepljenih varnostnih mrež,« razlaga dr. Wostner.

Razprava na konferenci, ki jo je Umar prejšnji teden organiziral skupaj s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji (PEK), je pokazala visoko stopnjo razumevanja deležnikov o prihajajočih izzivih, pa tudi pripravljenost na spremembe, še posebej ob ohranjanju družbene kohezivnosti in predlaganega aktivnega upravljanja prehoda.

Podpora Evropske komisije

Hkrati je razprava pritrdila priporočilom o potrebni nadgradnji načina delovanja države, ki bo v času četrte industrijske revolucije moral poleg svoje celovitosti in dolgoročnosti, še bolj temeljiti na odprtem, povezovalnem in sodelovalnem pristopu, kjer deležniki vidijo še precej možnosti za izboljšave.

Posebej je bila dobrodošla podpora Evropske komisije, ki je, podobno kot samo Poročilo o produktivnosti, tudi izrazila pričakovanje po ambiciozni in reformno usmerjeni razvojni politiki – le pod temi pogoji bo namreč Slovenija, tako Evropska komisija, lahko dostopala do sredstev EU.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

Tovarna
Novice
Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe

Rezultat je višanje vrednosti za kupce, zaposlene in lastnike

Tovarna
Novice
Vlaganja v proizvodne digitalne rešitve z večjim zagonom
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Vlaganja v proizvodne digitalne rešitve z večjim zagonom

V le nekaj mesecih pandemije se je za industrijo 4.0 zgodilo to, kar bi sicer verjetno potrebovalo leta

FINANCE
Podjetnik
EU prvič tudi kot delničar v startupih
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato
IKT
IKTEsad Jakupović Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato 4

Kako nadaljnji razvoj IKT v Sloveniji vidi pet domačih strokovnjakov, ki delujejo na različnih področjih, povezanih z IKT

FINANCE
Bruselj poslabšal gospodarske napovedi za Slovenijo
Finance
Tanja Smrekar Bruselj poslabšal gospodarske napovedi za Slovenijo 5

Evropska komisija svari: odvisni smo od uspešnosti cepljenja in sproščanja ukrepov, napovedi so še vedno negotove

Tovarna
Novice
(intervju) Pričakujemo razcvet digitalne preobrazbe v Sloveniji in regiji
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov (intervju) Pričakujemo razcvet digitalne preobrazbe v Sloveniji in regiji

Vzpostaviti želimo bazo znanja in jo nesebično deliti z uporabniki, saj so digitalne tehnologije zelo kompleksne in zahtevajo multidisciplinarno znanje, pravi Zlatko Šimunec, lastnik in direktor hrvaške skupine CADCAM Group

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti