IKT

Slovenski strokovnjaki v največjem litovskem podjetju vpeljujejo informacijski sistem za upravljanje sredstev

Podjetje Troia je največji letošnji posel sklenilo z eno največjih baltiških energetskih skupin in si tako odprlo pot za nadaljnji prodor na nove evropske trge

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

FINANCE
IKT
Spletna postaja je naj digitalna in oglaševalska agencija
IKT
TEKMOVANJE NETKO 2024
IKTPodpornik projekta Spletna postaja je naj digitalna in oglaševalska agencija

Do danes so izdelali že več kot 2.000 spletnih mest in spletnih trgovin

04.12.2020 09:30
Čas branja: 5 min

Slovenjgraško podjetje Troia bo v največjem litovskem podjetju Ignitis, ki je tudi eno največjih baltiških energetskih podjetij, vpeljalo informacijski sistem za upravljanje sredstev (EAM, Enterprise Asset Management) s številnimi dodatnimi naprednimi funkcionalnostmi in integracijami z zalednimi sistemi. Projekt bo trajal dve leti, direktor Troie Primož Sevčnikar pa pričakuje, da se bo razvil tudi v dolgoročno partnerstvo. Vrednosti ne razkriva, pravi pa, da gre za njihov največji letošnji posel.

Odskočna deska za nove trge

»Z njim si odpiramo priložnosti tudi na drugih tujih trgih, kamor se nameravamo širiti v prihodnjih letih. Pričakujemo, da bo to tudi priložnost za pridobitev novih poslov z večjimi podjetji na svetovni ravni,« pravi sogovornik in dodaja, da je to zanje že drugi večji posel v baltiških državah. Pred kratkim so namreč implementirali informacijski sistem za upravljanje sredstev v podjetju AST, operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja v Latviji, s projektom v Litvi pa se širijo tudi na področje prenosa in distribucije plina. Ignitis, ki ima poleg Litve podjetja na Poljskem, Finskem, v Latviji in Estoniji, namreč z električno energijo in zemeljskim plinom oskrbuje 1,6 milijona odjemalcev, kar je več, kot jih imajo vsa podjetja za distribucijo zemeljskega plina in električne energije v Sloveniji.

Kaj bo dobil Ignitis

Ignitis bo z vpeljavo sistema EAM na enotni platformi zgradil podatkovno zbirko vseh svojih tehničnih sredstev (elektroenergetska sredstva, plinovodi, nepremičnine, vozni park), digitaliziral in optimiziral bo vse procese njihovega upravljanja, kot so prijava napak, korektivno vzdrževanje, preventivno vzdrževanje, upravljanje nabavne verige, upravljanje odklopov, upravljanje investicij in upravljanje varnosti.

Z implementirano rešitvijo – gre za IBM Maximo – bodo v vsakem trenutku natančno vedeli, s katerimi tehničnimi sredstvi razpolagajo, kje so ta locirana, kdo je zanje pristojen in ali so skladni z vsemi regulativami. Hkrati bodo povečali učinkovitost in kakovost vzdrževanja sredstev, optimizirali poslovanje skladišča in poslovanje z zunanjimi izvajalci ter zmanjšali nepredvidene izpade svojih tehničnih sredstev.

Energetika ena od panog z največjo rastjo naložb v IT

V podjetju Troia so pred petimi leti, ko so se strateško odločali o nadaljnjem razvoju, energetiko prepoznali kot eno izmed panog, kjer se bo stopnja digitalizacije in investicij v IT najhitreje zviševala. »Zato smo načrtno gradili kompetence in se danes lahko merimo z najboljšimi v EU,« pravi Sevčnikar. S posli v elektroenergetskih podjetjih ustvarijo večji del prihodkov, so pa z rešitvami za vzdrževanje in upravljanje fizičnih sredstev navzoči tudi v drugih industrijah, kot so kritična infrastruktura (ceste, železnice, kontrole zračnega prometa, IT-infrastruktura …), transport, farmacija in zdravstveni sektor, ponujajo pa tudi specializirane produkte za upravljanje sredstev v bančnem sektorju, kjer sodelujejo s skupino Unicredit Bank.

Poslovanje na trge EU sistematično širijo zadnja štiri leta. Prodrli so že na trge Nemčije, Belgije, Latvije, Grčije, Avstrije in zahodnega Balkana, več projektov pa izvajajo tudi v Sloveniji. »Potegujemo se tudi za največje projekte, nekatera podjetja pa nas zaradi referenc v energetiki sama kontaktirajo in želijo, da kandidiramo za projekte,« pravi sogovornik.

V treh letih milijon evrov za razvoj

Posel z Ignitisom so dobili na mednarodnem razpisu, ki je zahteval točno določene tehnične sposobnosti, reference, znanja vsebinskih in tehničnih strokovnjakov ter večdnevne demonstracije kompetenc podjetja. »V našo korist je pretehtalo to, da smo popolnoma izpolnjevali zahteve razpisa ter smo s kombinacijo cene, demonstracije rešitve, izkušenj in predvsem zelo dobrega poznavanja specifičnih potreb energetskih sistemov dosegli največ točk in zmagali.«

»V desetih letih poslovanja smo pridobili veliko pomembnih referenc, ki dokazujejo, da se lahko kosamo s svetovno konkurenco,« pravi Sevčnikar. Kot dodaja, s strokovnimi članki aktivno sodelujejo na vseh glavnih strateških energetskih konferencah v Evropi, spremljajo tehnološke trende in so usmerjeni v inovacije. V zadnjih treh letih so skupaj z nepovratnimi sredstvi v razvoj vložili več kot milijon evrov.

Razvili lastno platformo za obogateno resničnost

Tako so razvili tudi svojo platformo za obogateno resničnost Troia AR. Ta podjetjem pomaga pri vizualizaciji informacij, nadgradnji poslovnih in operativnih procesov, izboljšanju upravljanja sredstev, povečanju razpoložljivosti sredstev, zniževanju stroškov vzdrževanja sredstev, zmanjševanju tveganj in napak na sredstvih ter povečanju varnosti delavcev. Rešitve obogatene resničnosti omogočajo tudi trening in izobraževanje oziroma uvajanje delavcev s pomočjo vodenih navodil, ki pospešijo prenos znanja od izkušenih strokovnjakov k novozaposlenim. Gre za inteligentno spletno platformo, ki povezuje obogateno resničnost z informacijskimi sistemi, kot so EAM, ERP, platforme industrijskega interneta stvari, geografski informacijski sistemi in drugi zaledni sistemi, ter podatke pošilja na pametna AR-očala, pametne mobilne telefone in tablice.

Dvakrat zapored nagrajeni z Maximo World Award

Za razvoj lastnih rešitev na področju obogatene resničnosti so v Združenih državah Amerike lani kot prvo evropsko podjetje dobili nagrado Maximo World Award. Podeljujejo jo na največji konferenci za uporabnike rešitve Maximo na svetu. Letos so uspeh ponovili in nagrado prejeli že drugič. Nagradili so jih za najboljšo razširitev sistema Maximo z rešitvijo za obogateno resničnost. Gre za aplikacijo GISMANAGER, ki tehnične podatke o sredstvih združuje z geografskimi podatki in jih s pomočjo naprav za obogateno resničnost preslika v realni svet. Uporabniki na tak način prihranijo veliko časa pri pripravi in izvedbi delovnih nalog, saj so jim vsi podatki in delovna navodila takoj na voljo na terenu. Izboljša se tudi kakovost podatkov, ki se lahko v realnem času verificirajo in dopolnijo, to pa vpliva tudi na izboljšanje preostalih analitičnih in odločitvenih procesov.

Načrtujejo vzpostavitev globalne prodajne mreže

Troia, ki je spomladi praznovala deset let, je letos v okviru EIT InnoEnergy izziva PowerUP postala slovenski startup leta. So vodilni slovenski implementator rešitev Maximo in eden vodilnih v Evropi. Praktično od ustanovitve dalje so IBM-ov Gold Partner.

Lani so na tujih trgih ustvarili 36 odstotkov prihodkov, letošnji delež bo po Sevčnikarjevih besedah zaradi zamika začetka nekaterih projektov zaradi epidemije nekoliko manjši, drugo leto pa pričakujejo, da bo skočil čez 50 odstotkov. Podobni trendi so tudi pri celotnih prihodkih podjetja. Lani jih je bilo za 2,4 milijona evrov, letos jih bo nekaj manj, drugo leto pa pričakujejo veliko rast. »Načrtujemo vzpostavitev globalne prodajne mreže za svoje rešitve. Strateška partnerstva imamo že vzpostavljena tako v Evropi kot v Združenih državah Amerike,« je še povedal Sevčnikar.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

Moje finance
Nakup
Kako »pameten« je lahko vaš dom?
Moje finance
Pameten nakupMatjaž Ropret Kako »pameten« je lahko vaš dom?

Ob izrazu pametni dom se lahko pojavijo visokoleteče zamisli, prehuda pričakovanja in tudi nepotrebni strahovi. Nikakor ni smiselno izhajati iz prepričanja, da mora biti celotno stanovanje pametno in že od začetka (gradnje) prilagojeno temu. Možnosti, kako se lotiti opremljanja in (postopno) uvajati različne elemente, je veliko, vsaka posamezna pridobitev pa lahko pripomore k udobju, zadovoljstvu, nadzorovanju stroškov in še kakšnemu cilju. Prav tako ni potrebe, da so posamezne komponente (tesno) povezane med seboj. Povsem legitimno in tudi zabavno jih je dodajati posamično in samostojno.

Tovarna
Novice
Ob 660 milijonih evrov razvojnih spodbud prioriteta tudi digitalna preobrazba
Tovarna leta
NoviceSTA Ob 660 milijonih evrov razvojnih spodbud prioriteta tudi digitalna preobrazba

Podjetja lahko letos računajo na 248 milijonov evrov nepovratnih in 410 milijonov evrov povratnih sredstev

FINANCE
Podjetnik
EU prvič tudi kot delničar v startupih
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
IKT
Zakaj in kako spletno trgovino povezati z zalednimi sistemi
IKT
IKTKlemen Koncilja Zakaj in kako spletno trgovino povezati z zalednimi sistemi

Medtem ko se je lani digitalizirala prodaja v strogem pomenu besede, se bo letos digitaliziral širši trženjski proces

FINANCE
Okolje & energija
Energetiki načrtujejo za milijarde evrov zelenih naložb
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetiki načrtujejo za milijarde evrov zelenih naložb 1

Slovenska energetska podjetja načrtujejo do leta 2027 za vsaj štiri milijarde evrov zelenih energetskih naložb.

FINANCE
Manager
Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo
Manager
ManagerŽan Menart Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo

Slovenija ima še ogromen neizkoriščen potencial pri produktih in rešitvah za končnega kupca.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti