IKT

Sprejeli priporočila za krotenje umetne inteligence v EU

Šest evropskih združenj, ki se ukvarjajo z razvojem, promocijo in uvajanjem umetne inteligence v gospodarstvo, je sprejelo sedemstopenjski načrt za urejanje umetne inteligence v Evropski uniji

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

11.12.2020 11:24
Čas branja: 2 min

Na drugem evropskem forumu umetne intelegence (UI) v Berlinu, ki je pod pokroviteljstvom predstavništva Evropske komisije, potekal včeraj, so združenja za UI iz Francije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Bolgarije in Slovenije sprejela skupni dokument s priporočili za razvoj pravnega okvira za UI v Evropski uniji.

Dokument v sedmih točkah govori o tem, da mora evropski regulativni okvir za umetno inteligenco omogočiti varno, stabilno in konkurenčno okolje za raziskave in razvoj aplikacij UI.

Digitalna suverenost je pomembna za EU

Dokument poudarja, da je UI ena ključnih tehnologij, ki bodo spodbujale inovacije in gospodarsko rast v Evropi. V globaliziranem gospodarstvu mora Evropa prevzeti vodilno vlogo pri raziskovanju umetne inteligence in razvoju njenih aplikacij.

Tehnologija umetne inteligence naj se uporablja v skladu z evropsko zakonodajo, vrednotami in demokratičnim razumevanjem, vendar pa mora biti zakonodaja dovolj prilagodljiva, da sledi hitremu razvoju UI.

Priporočilo navaja tudi, da je treba pregledati in primerno, glede na tehnološki napredek, posodobiti obstoječe predpise, ki veljajo za avtomobilsko industrijo, zdravstvo, letalstvo in promet.

Človek še vedno ostaja merilo kakovosti

Kakovost, etične posledice in ureditev aplikacije za umetno inteligenco je treba upoštevati v okviru njihovega posebnega primera uporabe, saj je UI vedno del celovitega tehničnega sistema in/ali programske aplikacije in se lahko uporablja v najrazličnejših primerih v vseh panogah. Natančnost človekovega delovanja je treba uporabiti kot merilo za oceno kakovosti sistema umetne inteligence.

Priporočena je uporaba peskovnikov z umetno inteligenco. Peskovnik UI je virtualno okolje, ki si ga vsako podjetje, raziskovalec ali inovator nastavi na podlagi jasnih smernic s ciljem omogočiti ustvarjalnost in fleksibilnost. V peskovniku je potencialna škoda, ki jo povzročijo nepreverjeni algoritmi umetne inteligence, omejena.

Po sprejetju regulativnega okvira bodo podjetja potrebovala jasne smernice za sprejemanje novih predpisov.

Korak naprej pri združevanju pogledov

Mitja Trampuž, predsednik slovenske iniciative AI4SI, ki vključuje predstavnike gospodarstva, državne uprave in predstavnike razvojno raziskovalnih organizacij na področju umetne inteligence ter druge deležnike, je povedal, da je dokument pomemben korak naprej pri združevanju pogledov na regulativni okvir. »Spodbujanje živahne politične razprave z evropsko javnostjo o tako pomembnih temah, ki bodo določile našo prihodnost, je tudi eden od ciljev slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta,« je dejal predsednik AI4SI, ki deluje kot nacionalna pobuda, ki podpira izvajanje in raziskave umetne inteligence v Sloveniji. Je povezovalni člen med ponudniki rešitev s področja umetne inteligence in podjetji, ki želijo umetno inteligenco uporabljati v pri svojem delovanju.

Slovenija kot vroča točka za UI

Forum je nagovoril tudi slovenski minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je evropske kolege seznanil, da Slovenija uporablja in razvija umetno inteligenco pretežno v raziskovalni skupnosti že od zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje. »V zadnjem času je tudi Slovenija pritegnila nekaj svetovne pozornosti z ustanovitvijo Mednarodnega raziskovalnega središča za umetno inteligenco, ki ga podpira Unesco. V teku je tudi razvoj nacionalne strategije umetne inteligence za Slovenijo, ki jo pripravlja delovna skupina predstavnikov različnih ministrstev, industrije raziskovalnih ustanov in vladnih služb.«

Umetna inteligenca zoper COVID-19.

Minister je še dejal, da za svetove politike in civilne družbe koristi umetne inteligence pogosto ostanejo abstraktne. »Danes na primer nestrokovnjaki težko razumejo, da imajo tehnologije in orodja umetne inteligence ključno vlogo pri vseh vidikih odziva na krizo zaradi COVID-19. Naraščajoč vpliv oziroma kar prevlada večjih tehnoloških podjetij s pametno tehnologijo oziroma robotov vpliva na mnenja na družabnih omrežjih, zato so ljudje zadržani. Zato je pomembno, da z umetno inteligenco sodelujemo kritično in konstruktivno,« je še dejal minister Koritnik in najavil, da bo drugo leto evropski forum o umetni inteligenci gostila Slovenija.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Topjob
To je Slovenec, ki dela v Googlovem raziskovalnem podjetju v Londonu
Topjob
TopjobAnja Zaletel To je Slovenec, ki dela v Googlovem raziskovalnem podjetju v Londonu

"Smo kot balonček znotraj Googla. Največ stičnih točk imamo na področju tehnične infrastrukture, saj delamo na Googlovih platformah in uporabljamo njihova orodja. Sicer pa je kultura samosvoja," pravi Žiga Avsec, raziskovalec v podjetju DeepMind.

FINANCE
Podjetnik
EU prvič tudi kot delničar v startupih
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

Tovarna
Novice
Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Digitalni šampioni z jasno strategijo digitalne preobrazbe

Rezultat je višanje vrednosti za kupce, zaposlene in lastnike

FINANCE
IKT
Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato
IKT
IKTEsad Jakupović Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato 4

Kako nadaljnji razvoj IKT v Sloveniji vidi pet domačih strokovnjakov, ki delujejo na različnih področjih, povezanih z IKT

FINANCE
Manager
Evropski sateliti, ki bodo bolje zaznali naravne katastrofe
Manager
ManagerBloomberg Evropski sateliti, ki bodo bolje zaznali naravne katastrofe

Kako bi to lahko koristilo tudi vlagateljem?

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti