PMM

Slovenija dobiva omrežje za internet stvari Sigfox 0G

Podjetje Heliot Europe popolno pokritost države z omrežjem 0G načrtuje za poletje 2021

Podporniki obveščajo

FINANCE
PMM
Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj

Tako bodo kranjski občini pomagali zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 80 odstotkov

FINANCE
PMM
Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb
Pametna mesta in mobilnost
DALJINSKO ODČITAVANJE PORABE ENERGENTOV
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb

Za razliko od statičnih cenovnih modelov, ki se ne prilagajajo nihajočemu povpraševanju, se sistem daljinskega odčitavanja energentov odziva na podatke v realnem času

FINANCE
PMM
 V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2

Slovenska prestolnica bo pridobila sodobno orodje za upravljanje, načrtovanje in izvajanje mestnih politik, hkrati pa bo platforma služila kot enotna informacijska in komunikacijska točka med mestno upravo, meščani in gospodarstvom.

18.12.2020 06:00
Čas branja: 6 min

Heliot Europe, operater omrežja sigfox 0G v Nemčiji, Avstriji, Lihtenštajnu in Švici, začenja svojo širitev v osrednji in južni Evropi. Te dni bodo v Ljubljani postavil prvo bazno postajo za internet stvari (IoT) s tehnologijo sigfox 0G LPWA (Low Power Wide Area). Senzorje s to tehnologijo, ki na velike razdalje 140-krat dnevno prenašajo drobne podatkovne pakete po 12 bajtov, ocenjujejo kot idealne za obsežno uporabo IoT-aplikacij.

Popolna pokritost poleti 2021

»Ta nizkofrekvenčna radijska tehnologija je varčna, stroškovno učinkovita, tako rekoč ne zahteva vzdrževanja in je primernejša za veliko večino aplikacij IoT kot tehnologija 5G,« meni Blaž Golob, direktor Heliot Slovenija. »Naše omrežje 0G poleg podpore razvoju industrije 4.0 podpira tudi uvedbo rešitev za pametna mesta,« pojasnjuje.

V začetku leta 2021 naj bi sledila postavitev nadaljnjih 19 postaj in nato do konca pomladi še 56 postaj. Skupaj bo tako 66 postaj, s katerimi bomo pokrili približno 85 odstotkov naseljenih območij Slovenije.«

S širitvijo v Slovenijo je Heliot v kratkem času opravil že drugi širitveni korak, saj je septembra ta mladi omrežni operater s švicarskimi koreninami z nakupom nemškega omrežja sigfox postal največji operater omrežja 0G v Evropi. Blaž Golob pravi, da jih zanimajo tudi drugi trgi v vzhodni Evropi.

Podpora strategiji EU za digitalizacijo mest

Heliot Europe bo bazne postaji gradil na lokacijah, ki jih bo najemal pri Slovenskih železnicah (SŽ). Večino jih bodo na višini 19 metrov postavljali na stolpe, ki jih SŽ uporabljajo za radio-dispečerske zveze, nekaj pa bo postavljenih tudi zunaj njihovega omrežja ter na posameznih železniških postajah v mestnih središčih, kjer pridejo v poštev rešitve IoT za pametna mesta. Prvo bazno postajo v Ljubljani bodo uporabljali za testiranje vseh novih produktov. Bazna postaja bo, na primer, tudi v Idriji, ki je, kot pravi Golob, za uporabo IoT-rešitev v omrežju Heliot zelo pomembno mesto.

Sogovornik pojasnjuje, da tehnologiji sigfox 0G in 5G ne bosta tekmovali. »Danes se moramo predvsem vprašati, kateri uporabni primeri IoT že delujejo v praksi, s kakšnimi stroški so bili postavljeni, kakšen je vpliv na okolje in podobno,« razlaga. »Tehnologija 0G je zasnovana na trajnostni politiki, na nizkoogljičnem odtisu, ne potrebuje veliko investicij v omrežje, samo omrežje pa omogoča prenos podatkov, ki odpirajo veliko število uporabnih primerov na različnih področjih.«

Prvi kupci v Sloveniji v letu 2021

Sogovornik omenja podporo za različne meritve v industriji, pri upravljanju pametnih mest in pametnih domov, v avtomobilski industriji in upravljanju voznega parka, v trgovini, kmetijstvu, gradbeništvu, na področju zdravja in samopomoči pri zdravju in na drugih področjih.

Sigfoxovi senzorji prenašajo podatke 140-krat na dan, zato ta tehnologija ni primerna za avtonomna vozila. »Je pa izjemno pomembna, ko gre za komplementarnost, kot na primer za spremljanje stanja baterije takšnega vozila ali pa določanje njegove lokacije, ko pride do odpovedi ali kraje,« pojasnjuje.

V Sloveniji bo Heliot partnerjem ponujal dodatne storitve prek globalnega ekosistema Sigfoxovih partnerjev, ki ima v 70 državah več kot 500 različnih ponudnikov IoT-rešitev za končne uporabnike. Pričakujejo, da bodo prve kupce dobili leta 2021. Pomembna ciljna skupina so proizvodna podjetja (kot sta avtomobilska in farmacevtska industrija), velik potencial pa vidijo še v logističnih podjetjih, zavarovalništvu, v družbah, v katerih spremljajo kakovost okolja, in ne nazadnje v IoT-vertikalah razvoja pametnih mest. Pogovori že potekajo z 20 slovenskimi mesti, ki bodo sodelovala v projektu InteligentCitiesChallenge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
IKT
Kaj letos čaka svetovno in domačo telekomunikacijsko panogo
IKT
IKTEsad Jakupović Kaj letos čaka svetovno in domačo telekomunikacijsko panogo 3

Pomen telekomunikacij za gospodarski razvoj se bo še povečeval, a so pred telekomunikacijskimi operaterji kljub temu veliki izzivi – hkrati pa tudi obetajoče priložnosti

FINANCE
Okolje & energija
Distributerji elektrike so ocenili porabo do leta 2030
FINANCE
Avto
Nizkocenovnik za moderne čase
Avto
AvtoMatej Kačič Nizkocenovnik za moderne čase

Dacia z novim sanderom in sanderom stepway ostaja nizkocenovnik, a občutek v njima še nikoli ni bil tako dober. Potencialni kupci imajo gotovo sladke skrbi, saj sanderov adut po novem ni le dobro razmerje med plačanim in dobljenim.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
IKT
Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato
IKT
IKTEsad Jakupović Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato 4

Kako nadaljnji razvoj IKT v Sloveniji vidi pet domačih strokovnjakov, ki delujejo na različnih področjih, povezanih z IKT

FINANCE
Avto
Najbolje prodajani nosilec prstanov za 150 Slovencev
Avto
AvtoUroš Božin Najbolje prodajani nosilec prstanov za 150 Slovencev 5

Q5 je svetovno najbolje prodajani in posledično tudi najpomembnejši audi, v Sloveniji jih nameravajo letos prodali 150, spomladi se mu bo pridružil še Q5 s športnim zadkom

FINANCE
Avto
Žepu prijazna plinska alternativa clia
Avto
AvtoMatej Kačič Žepu prijazna plinska alternativa clia 7

Avtoplin je najbolj ekonomično gorivo na trgu, če k temu dodamo še ceno od 14.650 (Zen) do 16.250 evrov (Intens) pa Renault clio LPG potrjuje, da je plinska računica zelo prijazna do denarnice (ali računovodje).

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti