IKT
Komentar

Blockchain – muha enodnevnica ali tehnologija z uporabno vrednostjo?

Pomembno je, da tudi po prvem zagonu in kriptonavdušenju ne pozabimo podpreti blockchain podjetij, ki so tako pogumna, da orjejo ledino na tehnološkem področju in kreirajo inovativne produkte, ki so zagotovo znanilci nove dobe

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

10.02.2021 09:05
Čas branja: 2 min

Rast vrednosti kriptovalut, ki smo ji priča v tem obdobju, med bolj in manj poučeno javnostjo povečuje tudi zanimanje za kriptoimetja. A vendar opažamo, da splošna osveščenost o tehnologiji veriženja blokov v Sloveniji še vedno temelji na enačajih med pojmi bitcoin, kriptoimetja in blockchain, kar seveda ni res. Tako kot bitcoin ni edino kriptoimetje, tudi kriptoimetja niso edini primer uporabe tehnologije blockchain.

Zato je v času, ko cene kriptoimetij letijo v nebo, fokus smiselno obrniti tudi na tehnologijo, ki kriptoimetja omogoča – to je na blockchain, ki ga (precej neposrečeno) prevajamo kot tehnologijo veriženja blokov.

Tehnologija blockchain se uspešno uporablja pri sledenju v dobavni verigi, kot temelj e-identitete, kot gradnik, ki izjemno izboljšuje kibernetsko varnost in zasebnost, ali pri komuniciranju pametnih (IoT) naprav – skratka povsod tam, kjer je pomembno, da se zaupanje s centralnih institucij prenese na tehnologijo. To je pravzaprav tudi največja inovacija tehnologije blockchain.

Številni pa imajo blockchain še vedno za muho enodnevnico, torej za trenutno aktualno tehnologijo, ki nima dolgoročnega pomena. Naj spomnim, da so v preteklosti podobno menili tudi o internetu, elektronski pošti, družabnih omrežjih in še kakšni drugi tehnološki inovaciji, ki je pomembno vplivala na spremembo družbe, v kateri živimo.

Medtem pa je Evropska komisija blockchain kot eno od tehnologij, ki bodo pomembno vplivale na evropski prostor in razporeditev tehnološke moči, prepoznala že leta 2018. S tem namenom je istega leta ustanovila Evropsko blockchain partnerstvo (EBP), kjer so članice evropske države, Slovenija pa je zapisana celo med ustanovitelje.

EBP si prizadeva za vzpostavitev evropske blockchain servisne infrastrukture (EBSI), ki bo v prvi vrsti namenjena krepitvi varnosti in zasebnosti javnih storitev v evropskem prostoru s pomočjo blockchaina.

Znotraj EBSI so definirali tudi štiri fokusna področja, zato se v prvi fazi vzpostavljanja infrastrukture posvečajo predvsem notarizaciji dokumentov, diplomam, e-identiteti in varni izmenjavi podatkov. V delovnih skupinah EBSI so aktivni tudi slovenski strokovnjaki za blockchain, medtem ko ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sodeluje in koordinira delovanje EBP.

Se sprašujete, na kakšne način tehnologijo blockchain izrablja domače gospodarstvo? Predvsem na področju financ Slovenci že nekaj let lahko uporabljamo rešitve, ki temeljijo na blockchainu. Tako lahko kriptoimetja kupujemo na domači menjalnici in jih varno hranimo na slovenski strojni denarnici, s pomočjo plačilne infrastrukture pa s kriptoimetji lahko tudi nakupujemo v številnih slovenskih in tujih trgovinah.

Kot spodbudo inovacijam, ki temeljijo na naprednih tehnologijah, torej tudi blockchainu, je leta 2018 Slovenija pripravila razpis Demo piloti II, v celoti vreden 73 milijonov evrov. Za sofinanciranje je bilo odobrenih 32 konzorcijskih prijav, v katere je skupaj povezanih kar 184 slovenskih podjetij, ki so s tem dobila zagon za razvoj inovativnih blockchain produktov na področju e-mobilnosti, e-identitete, energetike, interneta stvari in sledenja v dobavnih verigah.

Te rešitve iz pilotne faze sedaj postopoma že prehajajo v fazo testiranja in nato produkcije, ko bodo namenjene vsakodnevni rabi. To je bilo tudi pričakovano, saj povprečen razvoj tehnoloških rešitev traja od tri do pet let in dlje.

Zato je pomembno, da tudi po prvem zagonu in kriptonavdušenju ne pozabimo podpreti blockchain podjetij, ki so tako pogumna, da orjejo ledino na tehnološkem področju in kreirajo inovativne produkte, ki so zagotovo znanilci nove dobe. Pri tem nikakor ne gre za muho enodnevnico niti za aktualno gibanje cene bitcoina, temveč za pomembno tehnološko in družbeno inovacijo.

Tanja Bivic Plankar je predsednica združenja Blockchain Alliance Europe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Tovarna
Dobre prakse
(intervju) Naše digitalne vsebine dajejo smisel surovim podatkom
Tovarna leta
Dobre prakseSabina Petrov (intervju) Naše digitalne vsebine dajejo smisel surovim podatkom

Ko se izbira tehnologija za brezžično spremljanje proizvodnih virov, mora zadostovati mnogim merilom, poudarja Robert Orehek, vodja poslovnega razvoja in prodaje v Tomu PIT

FINANCE
Manager
(ABC kriptosveta) Bitcoin: od spočetja do adolescence
Manager
ManagerDavid Juvan (ABC kriptosveta) Bitcoin: od spočetja do adolescence

O osnovah delovanja, upravljanja, monetarne politike in očitkih delovanja.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Bitcoin je špekulativni instrument z malo želenimi lastnostmi za varčevalce
Finance
Aljoša Valentinčič Bitcoin je špekulativni instrument z malo želenimi lastnostmi za varčevalce 21

Ne moti me, da ljudje svoje prihranke pretapljajo v kriptovalute. Ne moti me, če pri tem dobro, celo odlično zaslužijo. Moti pa me, če se tovrstna aktivnost imenuje kakorkoli drugače kot špekulacija.

FINANCE
Bitcoina celo dvomljivci na Wall Streetu ne morejo več ignorirati
Finance
Bloomberg Bitcoina celo dvomljivci na Wall Streetu ne morejo več ignorirati 2

Mogoče ste res sedem let študirali ekonomijo, a nihče ni uganil, da bo bitcoin kdaj vreden 30 tisoč dolarjev. To pomeni, da se lahko zgodi karkoli.

FINANCE
Quo vadis, bitcoin?
Finance
Marko Pahor Quo vadis, bitcoin? 17

Pričakujem, da se bo cena bitcoina obrnila navzdol pri okrog sto tisoč, po nekaj nihanjih pa za leto do dve ustalila pri 30 do 50 tisoč dolarjih. Koliko verjamem vanj, presodite po tem, da sem na to stavil nizek enomestni odstotek lastnega premoženja.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti