IKT
Oglasno sporočilo

Kako pri stroških tiskanja varčuje Coca-Cola HBC

Ker so bili v podjetju Coca-Cola HBC Hrvaška z optimizacijo tiskanja zelo zadovoljni, so se v poslovni enoti Adria odločili pozitivne izkušnje prenesli tudi v Slovenijo ter Bosno in Hercegovino
Avtor
10.02.2021 11:27
Dopolnjeno: 12.02.2021 08:23
Čas branja: 3 min

O tem, kako pomembno je ustrezno upravljanje stroškov tiskanja za uspešno poslovanje, med drugim govori podatek, da se optimizacije svojih tiskalniških flot lotevajo tudi največje svetovne korporacije. Podjetje Xenon forte je takšno optimizacijo izpeljalo v poslovni enoti Coca-Cola HBC Adria, ki je del skupine Coca-Cola HBC, sestavljajo pa jo podjetja v Hrvaški, Sloveniji ter Bosni in Hercegovini.

Najprej so se optimizacije tiskanja lotili v Coca-Coli HBC Hrvaška, s katero Xenon forte, ki je partner podjetja Kyocera Document Solution, posluje že od leta 2012. Tako kot mnoga druga podjetja so tudi v Coca-­Coli HBC Hrvaška želeli precej izboljšati upravljanje stroškov tiskanja. Glavni razlog za to je bil, da so uporabljali veliko modelov tiskalniških naprav različnih proizvajalcev, ki so jih servisirali različni zunanji partnerji, s katerimi so imeli sklenjene različne pogodbe. Ker ni bilo enotnega nadzora nad izpisi, ni bilo mogoče spremljati stroškov tiskanja dokumentov in jih pravilno razporejati po posameznih oddelkih.

Poenotenje flote tiskalnikov

Težavo so rešili tako, da so v sodelovanju s podjetjem Xenon forte celotno floto naprav različnih proizvajalcev zamenjali s tiskalniki in večopravilnimi napravami Kyocera. Lokacije naprav po vseh poslovnih prostorih so določili tako, da noben uporabnik do najbližje ni imel več kot 15 metrov.

Uporabnikom so dodelili tudi identifikacijske kartice ali PIN-kode, s katerimi dostopajo do naprav in jih upravljajo. S tem so dosegli večjo varnost dokumentov, saj se ti natisnejo takrat, ko je uporabnik ob tiskalniku.

Nadzor tiskanja z enega mesta

Enako pomembna kot postavitev strojne opreme je bila tudi uvedba rešitve MyQ, ki omogoča nadzor in spremljanje izpisov vseh oddelkov ter razdelitev stroškov med posameznimi oddelki in stroškovnimi mesti. Preglednost tiskanja se je tako zelo izboljšala, stroški tiskanja pa so se že v prvih šestih mesecih po uvedbi znižali za 15 odstotkov. Pri tem sta se izboljšala tako kakovost tiskanja kot zadovoljstvo zaposlenih, izgubljeni dokumenti, prazni tonerji in zastoji naprav pa so postali preteklost.

Prenos dobrih praks v Slovenijo in BiH

Ker so bili v podjetju Coca-Cola HBC Hrvaška z optimizacijo tiskanja zelo zadovoljni, so se v poslovni enoti Adria odločili pozitivne izkušnje prenesli tudi v Slovenijo ter Bosno in Hercegovino. Razpis so pripravili na ravni skupine Coca-Cola HBC.

Lani je bila tako kot najprimernejši ponudnik za Hrvaško in celotno skupino Coca-­Cola HBC izbrana Kyocera Document Solution. Naloga podjetja Xenon forte je bila na Hrvaškem obnoviti floto tiskalniških naprav, v Sloveniji ter Bosni in Hercegovini pa po vzoru iz Hrvaške vzpostaviti enotno floto naprav ter enoten nadzor nad njimi in vzdrževanje.

V vseh treh državah zdaj uporabljajo optimizirano in poenoteno floto tiskalniških naprav Kyocera. Na Hrvaškem in v BiH so s Kyocerinimi laserskimi napravami zamenjali tudi matrične tiskalnike, ki so jih uporabljali za posebne izpise dokumentov v logistiki, ter s tem upravljanje tiskanja še izboljšali.

Zanesljivejša, kakovostnejša in cenejša storitev

Coca-Cola HBC je v Sloveniji, Hrvaški in BiH s podjetjem Xenon forte podpisala dolgoročno pogodbo o celoviti podpori, servisu, spremljanju stanja tonerjev in analizi izpisov.

S pomočjo rešitve MyQ so vzpostavili centralizirano upravljanje vseh naprav, kar omogoča natančno spremljanje števila natisnjenih dokumentov, s tem pa tudi natančno razdeljevanje stroškov po posameznih stroškovnih mestih. Mesečna poročila in druge analize, ki jih pripravlja Xenon forte, pomagajo pri načrtovanju prihodnjih proračunov za tiskanje, centralizirano upravljanje vseh naprav pa omogoča redno vzdrževanje in pravočasen nakup rezervnih delov ter potrošnega materiala pri enem samem dobavitelju.

Zaradi izvedenih ukrepov je storitev tiskanja, skeniranja (in faksiranja) dokumentov v vseh treh državah zanesljivejša in kakovostnejša, delovanje tiskalniških naprav je učinkovitejše, prav tako pa tudi delo zaposlenih, ki se jim ni treba več ukvarjati s težavami s tiskalniki in tiskanjem.

Končni rezultat vsega tega so občutno nižji stroški, ki se ne kažejo samo v neposrednem znesku, namenjenem tiskanju, ampak posredno tudi prek prihranka časa zaposlenih.


Vsebino omogoča Xenon forte, d. o. o.