IKT

Slovenski IKT lahko rešijo dekleta

Pomanjkanje kadrov s področja IKT bi lahko dolgoročno med drugim rešili tako, da bi za tovrstne poklice navdušili več deklet, računalništvo in informatiko vpeljali v osnove šole ter poskrbeli za dokvalifikacijo ali prekvalifikacijo že obstoječih kadrov z drugih področij, ki imajo smisel za IKT.

Podporniki obveščajo

FINANCE
IKT
Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica
IKT
Podkast Bi na rumeni stol?
IKTPodpornik projekta Prisedite k Roku Pirnatu, B2 BI, in Tonetu Stanovniku, Špica

Slišali boste razpravo o pomenu prilagajanja tržnim trendom, nenehnemu izboljševanju in vlogi, ki jo igra umetna inteligenca v prihodnosti tehnologije in poslovanja.

FINANCE
IKT
Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi
IKT
TRETJI RAVNATELJEV ZAJTRK
IKTRedakcija IKT Varnost digitalnega okolja v šolah – ključ do uspešnega izobraževanja v digitalni dobi

Na tretjem ravnateljevem zajtrku, ki ga je organiziralo podjetje eŠola, je bil izpostavljen pomen zagotavljanja varnega digitalnega okolja za šole.

FINANCE
IKT
NIL je pridobil certifikat ISO 22301 za upravljanje neprekinjenosti poslovanja
FINANCE
IKT
Znani so trije finalisti za nagrado Feniks
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTPodpornik projekta Znani so trije finalisti za nagrado Feniks

Nagrada se podeljuje najboljšim projektom s področja poslovnega svetovanja

FINANCE
IKT
Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo
IKT
SPREMEMBE
IKTPodpornik projekta Skupina Actual I.T. ima novo vodstvo

Pavle Jazbec je prevzel strateško vodenje v okviru upravnega odbora, novo operativno vodstvo pa bodo sestavljali Mitja Buda, Tjaša Peroša in Igor Hostnik.

23.03.2021 20:30
Čas branja: 6 min

Pomanjkanje ustreznih kadrov je ena glavnih težav panoge IKT v Sloveniji. »Ta težava že načenja razvojno sposobnost slovenskih IKT-podjetij,« pravi Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (ZIT). Dodaja, da podobno pomanjkanje strokovnjakov z digitalnimi kompetencami velja tudi za podjetja v drugih panogah in v državni upravi. »Slovenija danes in v prihodnjih letih potrebuje vsaj trikrat toliko kadrov s področja IKT, kot jih letno diplomira oziroma magistrira,« pa pojasnjuje Andrej Kos, predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko.

»Potrebe po digitalnih profilih bodo v prihodnjih petih letih naraščale,« pravi Katja Mohar Bastar, direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIH Slovenija), kjer so skupaj z mariborsko fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko naredili raziskavo potreb po kadrih na področju digitalnih profilov v slovenskih organizacijah. Med drugim so podjetja spraševali, kakšno je trenutno stanje zaposlenih digitalnih profilov ter koliko digitalnih profilov bodo potrebovali v prihodnjih petih letih.

Dobra tretjina izmed vseh vprašanih 115 podjetij predvideva 50-100-odstotno povečanje potreb po IKT-strokovnjakih ali drugih digitalnih profilih. Samo v panogi IKT tolikšno povečanje potreb napoveduje 45 odstotkov podjetij, skoraj 10 odstotkov pa jih je ocenilo, da bo rast potreb po digitalnih profilih v prihodnjih petih letih celo več kot stoodstotna.

Občutno premajhen bazen kadrov

Kje bodo podjetja ves ta kader dobila? Kot pravi Katja Mohar Bastar, bodo v prihodnjih petih letih zaposlovala kader, ki je trenutno v zadnji fazi šolanja ali pa je že nekje zaposlen. »To pa nikakor ni dovolj velik bazen IKT-strokovnjakov in drugih digitalnih profilov, ki bi zadostil potrebam trga.«

In kako si lahko IKT-podjetja v takšnih razmerah pomagajo? Kot pravi Šutanovac, težave rešujejo različno. Nekatera več sodelujejo s samostojnimi strokovnjaki na trgu, nekatera kadrujejo mlajše strokovnjake in študente, ki jih "gradijo" dolgoročno, ali podobno "zgradijo" sodelavca, ki izhaja morda iz ekonomske stroke.

Delo na daljavo prinaša nove težave

Dodatna težava je, da zaradi globalizacije nekateri naši strokovnjaki delajo za tuja podjetja na daljavo. Takšno delo postaja med epidemijo še bolj priljubljeno. Na drugi strani je to, kot pravi Šutanovac, tudi priložnost, da slovenska podjetja za bolj rutinska in jasno določena dela na daljavo, ko so potrebe večje, podobno privabljajo kadre iz cenejših držav. »Verjamem tudi, da pomanjkanje kadrov spodbuja sodelovanje med podjetji v smislu, da vsak ne gradi ekipe za vsa področja pri sebi, ampak se bolj specializirajo in več sodelujejo.«

Iskanja rešitev bi se morali lotiti že pred leti

Vsi sogovorniki, s katerimi smo se pogovarjali, pa kot dolgoročno rešitev navajajo prilagoditev šolskega sistema, in sicer tako na osnovno-, srednje- in visokošolski ravni kot pri dodatnem usposabljanju (re-skilling) že zaposlenih, ki se bodo IKT-stroke priučili v poznejših fazah svoje karierne poti. »Dolgoročno je nujno s šolsko reformo zagotoviti ustrezne obvezne predmete računalništva v osnovnih in srednjih šolah, saj so ta znanja pomembna za vse, ne le za tiste, ki se usmerjajo v tehniške študije. Tako bi dobili več dobrih kandidatov za študij računalništva in informatike in sorodne študije,« pravi Šutanovac.

Tudi po mnenju Mojce Ciglarič, dekanje ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko, bi morali začeti uvajati računalniško razmišljanje že v osnovnošolskem izobraževanju, v srednješolskem pa bi morali izboljšati vsebine obveznih računalniških predmetov in povečati fond ur. Pristop k vseživljenjskemu izobraževanju na področju IT bi moral biti po njenem mnenju sistematičen, učiteljem bi bilo treba omogočiti dodatno izobraževanje, pri vsem tem pa bi morali vzporedno graditi tudi sodobno IT-infrastrukturo.

»Ker se tega nismo lotili sistemsko, morajo v gospodarstvu pomanjkanje kadra reševati z uvozom iz tujine in z zaposlovanjem ne popolnoma ustreznih, a podobnih profilov, ki jih sami nadalje izobrazijo,« pravi Ciglaričeva in dodaja, da bi morali pomanjkanje IT-kadra začeti sistemsko reševati že pred leti, ko smo začeli sprejemati strategije o digitalnem razvoju Slovenije.

Ni dovolj le čakati na kadre s fakultet

Prav tako kot pri uvajanju računalništva in programiranja v osnovne šole, se sogovorniki strinjajo še v nečem – za IT je nujno treba navdušiti več deklet. Ustavimo se pri v uvodu zapisani izjavi Andreja Kosa, da v prihodnjih letih potrebujemo vsaj trikrat toliko kadrov s področja IKT, kot jih letno diplomira oziroma magistrira danes. »Faktor 2 dobimo takoj, ko skomuniciramo, da so IKT-poklici zelo primerni tudi za dekleta. Veliko držav ima med dekleti in fanti na področju IKT razmerje pol-pol,« pravi sogovornik.

»Preostali faktor 1,5 pa lahko dobimo, ko bodo vsa podjetja na glas javno večkrat povedala, da tovrstne kadre nujno potrebujejo v vseh naslednjih letih,« nadaljuje Kos. To pomeni, da ne smejo samo čakati na »najboljše«, ki pridejo po petih letih s fakultet. »Povišati bo treba tudi plače in komunicirati, da so tehniški poklici pomembni za uspeh družbe v prihodnosti.«

Z več denarja bi lahko izobrazili več kadrov

Informativni dnevi so tudi letos pokazali, da je zanimanje za vpis na študijske programe s področja informatike in računalništva precej večje, kot je razpisanih mest. Šutanovac pravi, da je treba zato na univerzitetni ravni število vpisnih mest povečati. »Menim tudi, da bi morali te programe narediti mednarodne in s tem privabiti tuje študente, izmed katerih bo po koncu študija marsikdo pri nas tudi poiskal zaposlitev.«

Pa so fakultete sploh sposobne izobraziti toliko več ljudi, kot bi jih v IKT potrebovali? Kos pravi, da ustrezni programi in smeri že obstajajo, v sodelovanju s podjetji pa bi lahko pripravili tudi še nekaj novih. Težava je financiranje. »Povečevanje števila študentov in nove smeri fakultete lahko uvajajo le s sredstvi, ki jih imajo na voljo. Tako žal ne moremo zagotoviti dovolj kadrov za glavna področja.« Po Kosovih besedah bo treba za določena področja, med katerimi je tudi IKT, nameniti dodatna sredstva – tako za dodatne programe oziroma smeri kot za večje število študentov.

Študij le za tiste, ki si ga lahko privoščijo

Na fakulteti za elektrotehniko so na primer pripravili študijski program napredni energetski sistemi (Advanced Power Systems), pri katerem gre za kombinacijo energetike in IKT s ključnimi zelenimi tehnologijami. Ker nimajo sredstev, da bi ga vpeljali v redni program, ga ponujajo samo (tujim) študentom, ki študij plačajo. »Na novem interdisciplinarnem programu Multimedija pa lahko zaradi finančnih omejitev vpišemo le 35 študentk in študentov, čeprav je zelo dobrih prijav najmanj dvakrat več,« pravi Kos in kot značilnost tega programa navade, da se nanj vpiše polovica študentk.

Ker še vsaj pet let ne bo večjega povečanja priliva kadrov na trg, je po Kosovem mnenju ena izmed možnosti, da se zdajšnje kadre, ki so »nadarjeni« za tehniko oziroma IKT, usposobi za delo na tem področju. Na fakulteti za elektrotehniko so na primer v okviru Akademije IKT (ICTA), v okviru katere potekajo strokovna usposabljanja s področja IKT, lani začeli izvajati program harmonizacije in nadgradnje IKT znanj znotraj podjetja ICTA plus, ki traja do dve leti. »To je program za usposabljanje nadarjenih z drugih področij, ki zaradi potreb na trgu vstopajo na področje IKT,« pojasnjuje Kos.

Storitve IKT bodo dražje

Za konec pa še ugotovitev Nenada Šutanovca, ki kaže, da bo celotno gospodarstvo pomanjkanje IKT-kadrov občutilo še na en način. Plače IKT-strokovnjakov se namreč višajo in IKT-podjetja morajo zaradi tega višati cene svojih storitev na domačem trgu, če hočejo zagotavljati dolgoročno razvojno vzdržnost panoge.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
IKT
IKT-podjetja razvezala mošnjičke za nove kadre
IKT
IKTJakob Žorž IKT-podjetja razvezala mošnjičke za nove kadre 56

Za informatike se ne potegujejo samo informacijska podjetja, ampak tudi vsa druga, ki hočejo biti v vrhu

FINANCE
IKT
Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato
IKT
IKTEsad Jakupović Smo glede razvoja slovenske informatike lahko optimisti ali vendarle vse le ni tako rožnato 4

Kako nadaljnji razvoj IKT v Sloveniji vidi pet domačih strokovnjakov, ki delujejo na različnih področjih, povezanih z IKT

FINANCE
IKT
Letos približno štiriodstotna rast svetovnega trga IKT
IKT
IKTEsad Jakupović Letos približno štiriodstotna rast svetovnega trga IKT

V Evropi naj bi letos trg IKT stagniral, leta 2022 pa naj bi bila rast 3,4-odstotna

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
IKT
Zakaj je pomembna digitalna strategija in kaj naj obsega
IKT
IKTRedakcija IKT Zakaj je pomembna digitalna strategija in kaj naj obsega

Slovenski podjetniški sklad malim in srednjim podjetjem od sredine februarja znova ponuja vavčerje v vrednosti od 300 do 9.999,99 evra, ki jih je mogoče izkoristiti za 13 različnih namenov – eden izmed njih je tudi priprava digitalne strategije

FINANCE
IKT
Kako do digitalnih znanj za delovna mesta prihodnosti
IKT
IKTVlado Kadunec Kako do digitalnih znanj za delovna mesta prihodnosti 1

V OECD ocenjujejo, da Slovenija sodi med države z največjim deležem delovnih mest, ki jih ogroža avtomatizacija, takih je kar četrtina

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B