PMM

Pametna mesta morajo temeljiti na skrbnem upravljanju in anonimnosti podatkov

Razvoj pametnih mest bo odvisen od tega, kako bo potekalo upravljanje pridobljenih podatkov posameznikov. Upravljanje in uporaba zbranih podatkov posameznikov bosta morala privesti do konkretnih koristi prebivalcev, finančnih in bivanjskih. Zato je nujna dolgoročna strategija upravljanja podatkov, ki bo omogočila gradnjo digitalnega ekosistema ter razvoj novih inovativnih poslovnih modelov.

Podporniki obveščajo

FINANCE
PMM
Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj

Tako bodo kranjski občini pomagali zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 80 odstotkov

FINANCE
PMM
Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb
Pametna mesta in mobilnost
DALJINSKO ODČITAVANJE PORABE ENERGENTOV
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb

Za razliko od statičnih cenovnih modelov, ki se ne prilagajajo nihajočemu povpraševanju, se sistem daljinskega odčitavanja energentov odziva na podatke v realnem času

FINANCE
PMM
 V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2

Slovenska prestolnica bo pridobila sodobno orodje za upravljanje, načrtovanje in izvajanje mestnih politik, hkrati pa bo platforma služila kot enotna informacijska in komunikacijska točka med mestno upravo, meščani in gospodarstvom.

13.04.2021 20:20
Čas branja: 5 min

Pametno mesto je kompleksen preplet različnih področij, tehnologij in baz podatkov. Sistem pametnega mesta tako nastaja postopoma z dodajanjem in povezovanjem vse več podatkov in tehnologij, predvsem pa je pametno mesto proces, ki se nenehno razvija in raste. »V bazenu podatkov se ti zbirajo v poenoteni obliki, kar omogoča preprosto izkoriščanje teh podatkov za posamezne konkretne pametne aplikacije in druge pametne tehnologije za končne uporabnike, občinsko upravo, meščane in podjetja,« pravi Klemen Fajmut, vodja razvoja in širitve poslovanja družbe Imagine.

Več kot je v podatkovnem bazenu podatkov iz državnih, mestnih in zasebnih virov, bolj je lahko mesto pametno in povezano. Glavno je, da je dostop do podatkov čim bolj odprt, da omogoča zasebne in javne pobude ter inovacije v smislu izkoriščanja in povezovanja teh podatkov v pametne rešitve, še pojasnjuje Fajmut.

Ekosistem interneta stvari

Podatki se morajo torej pretakati tja, kjer so potrebni. To pa je naloga ekosistema interneta stvari (IoT), ki na eni strani zbira podatke z različnimi senzorji ter na drugi zagotavlja hiter brezžičen prenos podatkov med različnimi napravami in bazami podatkov.

»Treba je poudariti, da je področje IoT zakonsko najmanj urejeno glede prenosa in varnosti podatkov ter zato zelo izpostavljeno potencialnim tveganjem. Zato je glavno, da se vzporedno z nastajanjem pametnega mesta vzpostavljajo preglednost delovanja, odgovorno ravnanje vseh deležnikov, ukrepi varovanja zasebnosti, ustrezni ukrepi za kibernetsko varnost ter ustrezna zakonodaja,« opozarja Klemen Fajmut.

Postopen napredek umetne inteligence

Umetna inteligenca bo dolgoročno prinesla velike spremembe in racionalizacije ter zagotavljala pospeševanje in poenotenje različnih področij delovanja in življenja ljudi. »Kratkoročno pa se moramo zavedati, da je umetna inteligenca zelo zahtevna za uvedbo in jo je zato smiselno graditi postopoma in na posameznih ožjih področjih. Grajenje celovitih in obsežnih sistemov s pametno inteligenco je namreč domena predvsem korporativnih velikanov, kot so Google, Amazon, projekti Elona Muska in podobno. Pa tudi pri teh podjetjih, ki so že vložila milijarde, rešitve umetne inteligence napredujejo razmeroma počasi. Poznamo tudi precej propadlih zelo dragih poskusov uvedb umetne inteligence, kot je IBM-ov sistem Watson, ki naj bi zagotovil sistem umetne inteligence za onkološko svetovanje (Oncology Expert Advisor), zato je priporočljivo pristopati preudarno,« poudarja Fajmut.

Družbeni konsenz bo temeljil na anonimnosti in koristih

Razvoj pametnih mest ima, vsaj za zdaj, javnomnenjsko podporo. A so pričakovanja jasna. Prebivalci mest pričakujejo, da bodo zbrani podatki anonimni in bodo v zameno dobili nekatere koristi, predvsem visoko kakovost bivanja.

Konsenz med mestnimi oblastmi, zasebnimi podjetji in zasebnimi uporabniki torej obstaja, a ni brezpogojen. Kako bodo pridobljene podatke posameznikov uporabili, predvsem pa, kako jih bodo upravljali, sta glavna dejavnika konsenza, brez katerih razvoj pametnih mest ne bo mogoč.

Upravljanje in uporaba zbranih podatkov posameznikov bosta morala privesti do konkretnih koristi prebivalcev, finančnih in bivanjskih. Zato pa je nujna dolgoročna, vnaprej pripravljena strategija upravljanja podatkov, ki bo omogočila gradnjo digitalnega ekosistema ter razvoj novih inovativnih poslovnih modelov. Le tako bo na digitalni platformi pametnih mest možno vzpostaviti nove vire prihodkov mestnih oblasti, nove poslovne modele zasebnih podjetij in boljše storitve za meščane, vse v ustreznem sozvočju z naravnim okoljem in ob upoštevanju smernic uredbe GDPR, ki ureja evropska pravila o varstvu osebnih podatkov. Kritični pomisleki, ki jih bodo imeli državljani, so gotovo vprašanja varstva podatkov in zasebnosti.

Varovanje zasebnosti in kibernetska tveganja

Zmožnost prepoznavanja osebnih podatkov pri procesu segmentacije in s tem zagotavljanja na državljane osredotočenih kontekstualiziranih storitev je namreč v nasprotju s pravico do zasebnosti, zlasti kadar bodo organizirani podatki o mestih in državljanih prosto dostopni na podatkovnih portalih, povezanih z okoljem komercialnih storitev. »Odločilnega pomena je vzpostaviti zaupanje, ki temelji na vrednosti storitev ali izdelkov za državljane in etičnem ravnanju. Upravljanje podatkov mora posameznikom ponuditi preprosto razumevanje, kdo bo kaj počel z njihovimi podatki. V največjem interesu pametnih mestih je podpora dialogu med mestnimi entitetami, državljani in poslovno skupnostjo na vrednostni mreži, ki jo omogočajo analiza podatkov in informacij ter modeli izmenjave,« pojasnjuje Gorazd Kozmus, samostojni IT-strokovnjak družbe Kolektor Sisteh.

Nepremišljeno zasnovana pametna mesta lahko pomenijo kibernetska tveganja, saj vključujejo velike količine podatkov iz množice povezanih virov. Mestne oblasti in podjetja, s katerimi mesta sodelujejo, neposredno nadzirajo nekatere od teh virov, vendar so številni v rokah tretjih oseb. »Ne glede na njihov izvor je anonimiziranje podatkov neposredno pri viru, preden se ti shranijo, najboljša zaščita. Da bi se izognili pastem glede zasebnosti, številni subjekti uporabljajo najboljše prakse revizije svojih orodij in postopkov za anonimiziranje od tretjih oseb,« dodaja sogovornik iz družbe Kolektor Sisteh.

Zato bodo verjetno različne kategorije podatkov potrebovale različne parametre dostopa. »Najboljše prakse vključujejo odprte nelastniške vmesnike aplikacijskega programiranja (API) in oblike podatkov, mesta dodajajo standardno 'klavzulo o lastništvu podatkov' v pogodbe o javnih naročilih, da si zagotovijo pravice dostopa, in modularnost, ki omogoča delni in večstopenjski dostop,« pojasnjuje Kozmus. Kot del tega večstopenjskega dostopa bodo mesta morda želela tudi oceniti tveganja, povezana s tretjimi osebami, in kako jih najbolj zmanjšati.

Kakšne vrste podatkov potrebuje pametno mesto?

Z dozorevanjem informacijskih tehnologij je pametno upravljanje mest in učinkovito reševanje problemov, povezanih z urbanizacijo, ne samo omogočeno, ampak tudi nujno in neizogibno. »Priložnosti za pridobivanje podatkov iz širokega nabora senzorjev v javnih prostorih, transportnih sistemih, energetskih omrežjih, v vseh vrstah uporabniških naprav je veliko. Različni viri natančnih podatkov omogočajo sproten uvid v transportne tokove, pretoke energije, onesnaževanje in vedenje ljudi ter podpirajo informirane odločitve na mnogih področjih družbenih izzivov, kot so trajnost, mobilnost, zdravje in varnost,« razlaga Kozmus.

Uspeh in zlasti trajnostni uspeh razvoja pametnega mesta je večinoma odvisen od sposobnosti kompleksne mreže ekosistemskih partnerjev, da razumejo, upravljajo in prispevajo k veliki hitrosti podatkov, ki ustvarjajo vrednost. »Medsebojno zaupanje in strokovna usposobljenost sta glavni sestavini za uspeh. Pametne podatkovne strategije zahtevajo sodelovanje in načrtovanje za določitev tehnoloških zahtev, ki podpirajo današnje potrebe, pa tudi zmogljivejše tehnologije v prihajanju, na primer 5G,« pravi Gorazd Kozmus, ki še opozarja, da mora pametna strategija za zbiranje podatkov vključevati tudi preverjanje kakovosti podatkov in njihovo čiščenje, da ti postanejo uporabni.

Možnosti monetizacije zbranih podatkov

Z umetno inteligenco se podatki, ki jih zberejo pametna mesta, spremenijo v dragoceno intelektualno lastnino. Eden od na novo nastajajočih modelov je trženje prometnih informacij s senzorji v kombinaciji z lokaliziranimi okoljskimi podatki, kjer ponudnik strankam ponudi komercialno načrtovanje poti v realnem času. Ustvarjanje trga za občinske podatke je le ena vrsta monetizacije. Monetizacija lahko spodbuja tudi krog vse večje udeležbe in monetizacije z mikroplačili, ki spodbujajo izmenjavo podatkov in zagotavljajo vrednost virom teh podatkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
Podnebni izzivi pametnih mest
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostKlemen Koncilja Podnebni izzivi pametnih mest

Največji izzivi nas čakajo pri doseganju trajnostnih ciljev na področju globalnih izpustov toplogrednih plinov in vzpostavitve obnovljivih virov energije

FINANCE
PMM
(intervju o pametnih mestih) »Samo pametne tehnologije niso dovolj za boljšo kakovost bivanja«
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostKlemen Koncilja (intervju o pametnih mestih) »Samo pametne tehnologije niso dovolj za boljšo kakovost bivanja«

Največ h kakovosti bivanja pripomorejo dostopnost storitev in javnega prostora ter varnost in čisto okolje. Pri tem pa nam lahko pomaga uvajanje pametnih tehnologij, pravi dr. Satja Lumbar s Fakultrete DOBA.

FINANCE
PMM
Pametna mesta brez tehnologije 5G niso možna
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostKlemen Koncilja Pametna mesta brez tehnologije 5G niso možna 8

Znotraj pametnih mest tako rekoč ni področja, kjer tehnologija 5G ne bi mogla prinesti prodornih inovacij.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
PMM
Pametna mesta – industrija, vredna več kot pol bilijona evrov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostEsad Jakupović Pametna mesta – industrija, vredna več kot pol bilijona evrov 1

Preobrazba urbanih okolij je edina rešitev za težave, ki jih prinašata povečevanje števila prebivalstva in nadaljnja urbanizacija

FINANCE
PMM
Na voljo osem milijonov evrov za digitalizacijo slovenskih občin
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBranko Žnidaršič Na voljo osem milijonov evrov za digitalizacijo slovenskih občin

Država bo financirala pripravo, organizacijo, izvedbo in promocijo demonstracijskih projektov, katerih rezultat morajo biti nove ali izboljšane digitalne rešitve in/ali storitve s področij pametnih mest in skupnosti na osnovi tehnologije interneta stvari

FINANCE
Manager
Napad na digitalno infrastrukturo – novi COVID-19?
Manager
ManagerBojana Humar Napad na digitalno infrastrukturo – novi COVID-19?

Yuval Noah Harari: Digitalna infrastruktura je naša rešitev med to epidemijo, vendar je lahko hitro izvor še hujše katastrofe.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti